Home » De houtkachel – dé duurzame eyecatcher voor jouw interieur

De houtkachel – dé duurzame eyecatcher voor jouw interieur

Door Excellent admin

Heerlijk warm haardvuur

Na een lange dag heerlijk op de bank kruipen met voor u een heerlijk warm haardvuur. Klinkt dat voor u ook als muziek in de oren? Overweeg dan eens om een houtkachel aan te schaffen. Wanneer u een houtkachel installeert weet u zeker dat het uw nieuwe favoriete eyecatcher wordt. Nu zijn er alleen oneindig veel opties aan grotere en kleinere houtkachels. Weet u niet waar u moet beginnen in de zoektocht naar de voor u passende houtkachel? Lees van snel verder.

Duurzaam stoken met een houtkachel

Iets wat we overal om ons heen zien is verduurzaming. Nu klinkt het stoken met de daarbij vrijkomende rookgassen misschien niet zo milieuvriendelijk, maar een kachel kan wel degelijk duurzaam zijn. De verkoop van kwalitatief goede en milieuvriendelijke kachels gebeurt voor een groot deel automatisch. Dit komt omdat kachels aan bepaalde richtlijnen moeten voldoen en bepaalde keurmerken moeten bezitten.

Duurzamer en milieuvriendelijker

Naast dat u bij de aanschaf van een kachel kunt letten op deze richtlijnen, kunt u ook bepaalde kachelonderdelen kopen die het stoken een stuk duurzamer en milieuvriendelijker maken. Denk dan bijvoorbeeld aan een houtrookfilter die de rookgassen voor een groot deel opvangt.

Houtkachels in alle soorten en maten

Wanneer u een selectie aan kachels heeft gevonden die voldoen aan de richtlijnen en alle nodige keurmerken bevatten is het tijd om na te denken over het uiterlijk van de houtkachel. Zoals u in de inleiding al kon lezen, zijn er oneindig veel opties aan houtkachels. Dit maakt het enerzijds lastig om te kiezen, maar anderzijds makkelijk, omdat er voor ieder interieur een geschikte houtkachel te vinden is. Zo kunt u bijvoorbeeld gaan voor een houtgestookte tuinhaard, inbouw houtkachel, hangende houtkachel of vrijstaande houtkachel. De laatste optie is in interieurs de meest gekozen optie.

Wist u dat u naast het type kachel vaak ook keuze heeft in kleuren van de houtkachel. Kijk eens welke kleur kachel het beste in uw interieur past. Misschien is een rode kachel wel veel beter geschikt in uw woning dan de klassieke zwarte kachelkleur.

Het formaat

Bedenk vervolgens welk formaat kachel u nodig heeft voor de ruimte die u wilt verwarmen. Vaak geldt de regel: hoe groter de kachel, hoe meer warmte deze uitdraagt. De verwarmingsbehoefte per ruimte wordt uitgedrukt in kilowatt (KW). Het nodige aantal KW is lastig zelf te bereken, want het hangt van veel factoren af. Zo hangt het er bijvoorbeeld vanaf of de kachel de enige warmtebron is in de ruimte. Sommige mensen gebruiken de kachel als extra warmtebron naast de centrale verwarming. De kachel hoeft van minder warmte af te geven, omdat deze warmte voor een groot deel ingevuld wordt door de verwarming. Een houtkachel is dan vaak geïnstalleerd voor de sfeer en de sier, maar minder voor de warmte. Andere mensen willen geen gebruik van de centrale verwarming. Voor deze mensen dient de houtkachel als hoofdwarmtebron. De kachel heeft in deze situatie meer KW nodig om een ruimte te verwarmen.

Vergeet bij het kijken van de grootte van de kachel niet ook te kijken naar de positie van de kachel. Wanneer uw woonruimte wat minder groot is, is het vaak niet nodig en verstandig om een grote houtkachel te kopen. Dit heeft grotendeels te maken met de brandveiligheid. Een houtkachel kan erg warm worden door de verbranding van het stookhout. Wanneer meubels en accessoires dicht op de houtkachel staan in verband met tekort aan ruimte, kunnen ze smelten of zelfs een vlam veroorzaken. Let er dus goed op waar u de kachel plaatst en of u voldoende ruimte heeft voor de houtkachel die u op het oog heeft.

Het rookkanaal kopen

Zoals u net al kon lezen, komt er bij de verbranding van stookhout, rook vrij. Deze rook wordt ook wel rookgas genoemd. Dit zijn minuscule as- en stofdeeltjes die door de warmte opstijgen. Deze rookgassen heeft u natuurlijk liever niet in huis. Om de rookgassen succesvol af te voeren naar buiten, wordt er bij de installatie van een kachel ook een rookkanaal aangelegd. Een rookkanaal is een vuurvast buizenstelsel die rook naar buiten leidt. Het rookkanaal begint altijd met een kachelpijp. Dit is de buis die rechtstreeks aan de kachel grenst. Koop dus snel de goedkoopste kachelpijp van de beste kwaliteit om uw kachelinstallatie compleet te maken.

Hebben de tips u geholpen en bent u tot uw ideale houtkachel gekomen? Veel stookplezier!

close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief