Home » De kracht van Italiaans design

De kracht van Italiaans design

Door admin

Italiaans design

“Waarom zou je genoegen nemen met zogenaamd ‘Italiaanse’ designmeubelen en dito accessoires wanneer deze niet uit Italië komen? Zeker als de originele, authentieke producten gewoon binnen handbereik zijn, hoef met minder geen genoegen te nemen.”

Deze vraag stellen Chiara Boffo en Martin van Noord bijna iedere dag aan hun klanten, zoals haar naan doet vermoeden, is Chiara geboren en getogen Italiaanse en komt Martin uit onze lage landen.

Hun samenwerkingsverband draagt de naam “Be Different”, een vlag die de lading volledig dekt. Er is volgens het tweetal geen enkele reden meer om je interieur te voorzien van fake design. Be Different adviseert, ontwerpt en levert de allermooiste interieurs met pure, echte materialen.

Tot ziens werd een echt weerzien

Be Different werkt met de nodige expertise vanuit een zeer sterke visie omtrent kwaliteit en design. Het samenwerkingsverband is niet uit de lucht komen vallen. De eerste kennismaking tussen Chiara en Martin vond ongeveer 14 jaar geleden plaats. Zij kwam als salesmanager in juwelen met haar koffers bij Martin aan de receptie, die toen hotelmanager in Amsterdam was.

Het klikte en ze hielden nog enige tijd contact, maar zoals wel vaker gebeurt, verwaterde dit onder invloed van wegen die zich splitsen. Bij toeval ontmoetten zij elkaar vorig jaar september weer en viel er veel te vertellen over en weer. Beide carriÁ¨res hadden verrassende wendingen genomen en er bleek sprake te zijn van een gedeelde passie voor hoogwaardig design en high-end interieurs.

Zielsverwanten

“Ik heb met veel plezier in de hospitalitysector gewerkt”, legt Martin uit. “Mijn werk verschoof in de loop der jaren richting bouwmanagement, waarbij ik ontdekte dat ik enorm veel plezier had in het adviseren over de inrichting van interieurs. Toen ik na al die jaren Chiara weer ontmoette, zat ik midden in de ontwikkeling van een nieuw hotel. Al snel gingen de gesprekken over keramiek, gips, kranen en toiletpotten. We ontdekten dat onze wegen die zich eerst hadden gesplitst, zich uiteindelijk toch weer gekruist hadden.”

Chiara had zich in de jaren dat zij buiten beeld was bij Martin toegelegd op sales in interieurs en had een directiefunctie bekleed voor een Italiaans designbedrijf in New York. Naast het verkopen van interieurs ontdekte Chiara haar talent voor het ontwerpen van interieurs, een passie die niet meer te stoppen was. Door omstandigheden werd ze echter teruggeroepen naar Italië.

Chiara vertelt: “Vanuit New York ben ik teruggegaan naar Italië, om sales management te doen voor een groot aannemingsbedrijf. Door de economische crisis kwam het bouwbedrijf waarvoor ik werkte echter dermate onder druk te staan, dat het uiteindelijk bezweek. Dat zag ik als een mooie kans om mijn hart te volgen. Ik realiseerde me dat ik in loondienst altijd enorm met mijn werk begaan was en werkte alsof het mijn eigen bedrijf was. Helaas kregen mijn team en ik daar nooit erkenning voor.

Geld leek vóór passie en menselijkheid te komen. Daaruit is bij mij de ambitie ontstaan om het anders te gaan doen. Samen met twee talentvolle en ervaren collega”s, die dezelfde kernwaarden hanteren, heb ik toen een doorstart bewerkstelligd onder de naam Maribo Srl, in Padova, dichtbij Venetië. Een aannemersbedrijf waarbij de mens centraal staat, zowel onze medewerkers als onze klanten.”

Chiara is een echte people”s manager: haar personeel is alles voor haar. Het eerste jaar heeft zij zonder salaris gewerkt, om ervoor te zorgen dat het bedrijf kon overleven. Dat is gelukt. “Mijn passie voor design en interieur bleef echter op een gedeelde eerste plaats staan!”

“Toen ik Martin in september 2019 weer sprak, kwamen we allebei tot dezelfde conclusie: in de interieurbranche wordt helaas veel fake verkocht. Wat begint als een schitterend ontwerp, eindigt in de praktijk als een slap aftreksel van het oorspronkelijke idee. Daar is de massaproductie debet aan, samen met bedrijven die het normaal vinden om dergelijke zielloze producten in een high-end interieur te introduceren. Martin en ik besloten om de wereld, te beginnen in Nederland, te laten zien dat dat echt anders kan”, aldus een gepassioneerde Chiara.

Ambacht, puurheid en esthetiek

Martin en Chiara besloten dat alleen pure, echte materialen het verdienen om in een design interieur te komen.

“Ik ontwerp zelf ook interieurs en werkte veel met meubelmakers. Soms werkte ik samen met architecten. Chiara introduceerde me bij gepassioneerde meubelbouwers in Italië. Mijn mond viel daar open van verbazing. Zoveel expertise in specifieke gebieden, zo puur in het ambacht en zoveel passie voor het werk. De producten die zij maken, hebben een ziel. Die zet je niet neer, die gebruik je niet zomaar ”¦ die beleef je”, aldus Martin.

Daar voegt Chiara aan toe: “Samen zien we het als onze plicht om mensen daarop te wijzen. We laten hun zien dat er een groot verschil is tussen thuiskomen in een interieur dat met kille producten is ingericht en thuiskomen in een warm interieur waarin ieder meubel, iedere accessoire een eigen verhaal vertelt. Je ziet het, je voelt het en je ruikt het.”

“Alles is authentiek en uniek. Wij adviseren onze klanten altijd op basis van unieke ontwerpen. Wij staan vakmanschap voor op elk gebied, of het nu gaat om meubels, vloeren of wanden. En weet je wat daarbij nog het mooist is? Echt Italiaans design hoeft niet duurder te zijn. Dat het kwalitatief veel hoogwaardiger is, dat staat vast.”

Mooie spullen met snelle levertijden

Chiara en Martin zijn op een heel natuurlijke manier tot hun samenwerkingsverband gekomen. “Chiara”s contacten in de ambachtelijke meubelindustrie in Italië zijn van onschatbare waarde”, vervolgt Martin.

“Zonder haar zou ik niet kunnen doen wat ik nu doe. Wat naast de authenticiteit en de kwaliteit van de in Italië geproduceerde spullen ook opzienbarend is, is de levertijd. Die is fenomenaal snel voor maatwerk. Daar worden onze klanten bijzonder blij van.”

De krachtige samenwerking tussen Chiara en Martin wordt benadrukt door gedeelde kernwaarden. “Die zijn “kwaliteit”, “esthetica” en “de mens”. Wij voelen mensen zo goed aan, dat we heel snel weten wat zij willen. De ontwerpen die we vervolgens voor hen maken, passen bij hen”, legt Martin uit.

“Het is onze job om iemands personaliteit te doorgronden”, voegt Chiara toe. “We creëren exclusieve interieurs die de bewoner als een jas passen. In een interieur dat wij ontwerpen, voelen mensen zich geborgen. Men weet zich omringd door mooie, positieve elementen, die zorgen voor mooie herinneringen. Een huis moet vrede uitstralen, zeg ik altijd.”

Italië is minder ver dan dat je denkt

Be Different brengt kleuren en materialen samen die bijzonder zijn. Het netwerk aan high- end leveranciers waarover Be Different beschikt, is zeer groot.

“Momenteel zijn we villa”s aan het inrichten”, verklapt Martin. “Een echt marmer-project. Chiara is er druk mee, de klant wil alleen het beste. Daarom is zij in zee gegaan met “s werelds grootste marmerspecialist. Wij zoeken zelf in de Italiaanse groeve het geschikte marmer uit, dat wordt vervolgens volledig op maat wordt verwerkt. Dat gaat verder dan het maatwerk dat je kent,: de leverancier zaagt, boort, schuurt en slijpt.

En als klap op de vuurpijl komt er vanuit Italië een eigen montageteam naar Nederland om alles te installeren zoals het hoort. Puur vakmanschap en een mooi bewijs van de kracht van de Italiaanse leveranciers en producenten.” Martin en Chiara zijn er zowel voor particulieren als voor bedrijven. “Wil je een eigen tapijt ontwerpen? Geen probleem. Wij selecteren de wol voor je tapijt, in de juiste kleuren. Daarna wordt jouw ontwerp geweven. Dus niet geprint, want we houden van echt”, licht Chiara toe.

“En heb je een eigen stoel ontworpen? Wij nemen hem zonder problemen in productie voor je, met een snelle levertijd. Be Different is onderscheidend op alle fronten en een perfecte partner voor particulier, aannemer, onderaannemer en architect.”

Text: Draeckensteijn Media | Photos: Chiara Boffo/Martin van Noord.

Met dank aan Be Different Interior. 

close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief