Home » De mogelijkheden van railverlichting in je woning

De mogelijkheden van railverlichting in je woning

Door Lisette Trinthamer

Bijzonder stijlvol

Verlichting levert een grote bijdrage aan de sfeer in huis. Naast functioneel, is verlichting namelijk ook bijzonder stijlvol. Railverlichting is zo’n stijlstatement. Het railsysteem met spotjes is mooi, strak en minimalistisch en wordt gezien als hét alternatief van inbouwspotjes. In dit artikel lees je waar je op moet letten bij de aanschaf van railverlichting.

Hoe werkt railverlichting?

Railverlichting wordt gevormd door een metalen of kunststof rails waar spotjes aan gekoppeld kunnen worden. Deze rails kun je strak tegen het plafond monteren, maar ook aan speciale kabels ophangen. Dit laatste wordt voornamelijk gedaan bij hoge plafonds of bij karakteristieke plafonds waarbij ornamenten behouden dienen te worden. Railverlichting heeft een modulair karakter. Dit wil zeggen dat je de vorm, afmetingen en hoeveelheid spotjes volledig zelf kunt bepalen.

Waar gebruik je railverlichting?

Het railsysteem met spotjes kan zowel als basisverlichting, taakverlichting als accentverlichting fungeren. Aanvankelijk was railverlichting voornamelijk terug te zien in winkels, restaurants en kantoorpanden, maar tegenwoordig zie je het ook steeds vaker in woningen. Het past immers perfect in een modern interieur.

 

Welke basissystemen zijn er?

Railverlichting is verkrijgbaar in twee basissystemen:

  • 3-fase verlichting: Met 3-fase verlichting kun je de afzonderlijke lampen opdelen in drie kringen, waardoor je enkel de lampen inschakelt die op een bepaald moment nodig zijn. Railverlichting met een 3-fase systeem kan tevens in langere uitvoeringen worden geleverd.
  • 1-fase verlichting: Met 1-fase verlichting kunnen alle afzonderlijke lampen alleen gelijktijdig aan- en uitgezet worden. Een 1-fase systeem is echter wel voordeliger dan een 3-fase systeem.

In vrijwel alle gevallen wordt er gebruik gemaakt van led railverlichting. Dit is namelijk energiezuinig, duurzaam en kan tevens in geel, wit en blauw licht worden uitgevoerd.

Hoe monteer je railverlichting?

Het is belangrijk om voordat je de railverlichting monteert, te inventariseren waar zowel de stroomtoevoer vanuit het plafond (of de muur) als de stroomaansluiting op de railverlichting zich bevindt. Op die manier kun je namelijk de plaats bepalen vanuit waar de stroomdraden op de rails worden aangesloten. De stroomdraden vanuit het plafond worden door middel van een stroomaansluiting of connector op de railverlichting aangesloten, afhankelijk van het ontwerp.

close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief