Home » De verzorging van een haagplant

De verzorging van een haagplant

Door admin

Hoe verzorg je een haagplant?

Een haagplant heeft verzorging nodig om in een goede conditie te blijven en uit te groeien. Het hangt uiteraard van het type haag af welke verzorging er nodig is. Als u van plan bent om een haag te kopen, is het belangrijk te weten wat er nodig is voor het onderhoud en de verzorging.

Daarom volgen hier een aantal tips voor het verzorgen van een haagplant.

Nieuwe haag aanplanten

Heeft u het voornemen om kant en klaar hagen te kopen dan is een goede voorbereiding op zijn plaats. Het is bijvoorbeeld belangrijk om de haag in een strook met vruchtbare grond te planten.

De wortels krijgen in de luchtige grond de mogelijkheid om zich te hechten. Na het aanplanten van de haag volgt er een snoeibeurt om de haag het gewenste model te geven.

Geef de wortels van de haag na het aanplanten voldoende water. Dat is goed voor het wortelen van de haagplant. Kiest u voor bladverliezende haagplanten die bij Gras en Groen winkel verkrijgbaar zijn? In dat geval is het mogelijk om deze tijdens de bladvrije periode te planten.

Verzorging haagplant met water

Het geven van water is altijd belangrijk bij nieuw aangeplante hagen. Ook als het winter is. Kijk daarvoor naar de grond rond de haag en beoordeel of deze vochtig is of niet. In de zomer bij warm weer is het aan te raden om meer water te geven. Als u een nieuwe haag op deze manier een goede start geeft, geniet u jarenlang van een prachtige haag.

Haag snoeien

Doorgaans is het in het voorjaar de aangewezen periode om haagplanten te snoeien. Dat geldt onder meer voor de beukhaag, liguster en laurierkers. Groeit de haag snel dan volgt een tweede snoeibeurt in de herfst. Het ideale moment om een haag te snoeien, is als het vochtig en mild weer is. Knip de haag in elk geval niet als het vriest.

Verder is het aan te raden om in de vroege ochtend of avond te snoeien als de haag niet in de volle zon staat. Maak gebruik van het juiste gereedschap, zoals een heggenschaar of elektrische heggenschaar. Het snoeien van hagen vormt een belangrijk onderdeel van de verzorging. Juist door te snoeien volgt er groei van de haag die daardoor voller en mooier wordt. Snoei de haag van beneden af naar boven, want het is de bedoeling dat de haag onder wat breder is en onder wat smaller.

close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief