Duurzaam & energetisch

Ontwikkelaar van zonneparken financiert renovatie van daken

Vanwege het ruimtegebrek in Nederland zijn zonnepaneel-projecten het kansrijkst op platte daken, RAYSOL EUROPE BV ontwikkelt hun projecten daarom ‘all-in’- dus inclusief controle, berekeningen, herstel, onderhoud en 25 jaar garantie.

Ook de realisatie van een nieuw dakwerk is mogelijk, tegen een fractie bovendien van de normale kosten.

Groei

Weinig bedrijfstakken zullen de laatste jaren zo een intensieve groei hebben doorgemaakt als de zonnepanelen-industrie. Toch is het niet zo dat ontwikkelingen ‘zomaar‘ van start kunnen gaan. Gebrek aan ruimte is vaak het struikelblok – niet toevallig in ons drukbevolkte land.

RAYSOL EUROPE BV komt daarom met een primeur voor installatie voor installatie op daken. “Investeren in dakwerk”, noemt directeur Mark Kok – voorheen partner binnen zonnepark- ontwikkelaar Tomorrow Energy – zijn strategie. Hij gelooft heilig in de haalbaarheid van een volledige energietransitie.

Helaas komen grootschalige grondgebonden projecten langzaam tot stand, ambtelijke procedures en capaciteitsproblemen bij de netbeheerders zijn vaak struikelblokken.

“Gelukkig ligt in Nederland een schat aan platte daken te wachten waar dit soort problemen minder vaak voorkomt. Die willen we aanpakken.”

Ruilconstructie

Het idee is simpel. Platte daken van bedrijfsgebouwen, fabrieken of kantoorgebouwen zijn kwetsbaar en moeten onderhouden worden. Eigenaren beschouwen ze als ondankbare kostenposten, omdat dakmeters niet bijdragen aan groei of omzet.

Kok: “Oppervlakten zijn voldoende aanwezig in Nederland, daar schort het niet aan. Maar vaak is er sprake van achterstallig onderhoud. Wij zorgen ervoor dat het dak weer up tot date wordt. Daarvan worden beide partijen wijzer.”

De constructie is zo aantrekkelijk, doordat Tomorrow Energy Rooftop 7 een groot deel van de renovatiekosten voor haar rekening neemt. Zo kan een dakrenovatie worden aangeboden voor gegarandeerd minder dan de helft van de normale kosten, in sommige gevallen neemt RAYSOL de totale kosten van een renovatie voor haar rekening.

Kok: “We werken met vaste partijen, dat houdt tarieven sowieso lager. Maar het belangrijkst is natuurlijk dat we er iets voor terugkrijgen, namelijk ondergrond voor onze core business, ontwikkeling van zonnepaneelprojecten, liefst op een zo groot mogelijke schaal. Dakoppervlakten genereren opeens inkomsten, een win-win situatie voor alle partijen.”

Duurzame “zon-op-dak”  projecten 

Grootschalige ingrepen

RAYSOL realiseert daarbij het hele daktraject. Er wordt samengewerkt met constructiebureaus, dakdekkers, aannemers, leveranciers – louter gecertificeerde ondernemingen die hun sporen in dakwerk hebben verdiend.

Kok: “Dat we dat totaalplaatje bieden, is echt belangrijk. Onderhoud aan daken hebben vaak niet de eerste prioriteit, ondernemingen beschouwen dit vaak als een moetje. Maar het moet natuurlijk wel gebeuren. Soms vallen we van het een in het ander, en besluit een klant bijvoorbeeld onvoorzien tot uitbreiding, helemaal vervangen of andere grootschalige ingrepen. Dat zijn natuurlijk de dankbaarste klussen.”

Duurzame daken

Ook duurzaamheidsoverwegingen spelen een rol. Zoals met Meldplicht Duurzaam, een convenant waarbij ondernemingen de verplichting zijn aangegaan duurzaam te ondernemen.

Een groeimarkt, denkt Kok: “Vooral bij industriële bedrijfsgebouwen valt een hoop te winnen. Vaak zijn het grote complexen, met navenant grote dakoppervlakten, maar isolatie technisch bijna nooit van deze tijd. Wij installeren bijvoorbeeld met Rhepanol, een kunststof dakbedekking die niet alleen lang meegaat, maar ook nog eens heel goed isoleert. Met als gevolg lagere energierekeningen – zowel ’s winters voor verwarming, als in de zomer wanneer er gekoeld moet worden.

Ik zou daarom willen zeggen: bel me een keer, en informeer naar alle mogelijkheden. Want met een prachtig zonnepanelenpark erop krijg je wel een heel duurzaam dak.”

Met dank aan | RAYSOL EUROPE BV