Home » Duurzame interieur upgrade

Duurzame interieur upgrade

Door admin

De puntjes op de i

Soms hebben verbouwingen tijd nodig voordat ze tot wasdom komen. Een voorbeeld van zo’n lange-adem-project betreft een vijftien jaar geleden onder architectuur verbouwd woonhuis in een landelijk stukje Dordrecht.

Het interieur is vertaald naar de nieuwe woonwensen van de bewoners, en samen met de verduurzaming ervan is een prachtig project ontstaan. Klaar voor de toekomst!

Energetisch en comfortverhogend

Ooit stond er een bescheiden landhuisje, nu een waar woonpaleis: een volledig verduurzaamde en heringerichte moderne villa met een inhoud van 1500 m3 en een riante tuin met vijvers en terrassen eromheen.

Het volume stond er al sinds 2005; zaak was nu een interieur te ontwerpen dat voldeed aan alle duurzaamheidseisen en bovendien het inpandige comfort zou verhogen. Aldus Marjo de Leng, directeur, eigenaar en interieurarchitekte van het Rotterdamse bureau Mdua.

“Dit is nu een huis waarvan je kunt zeggen dat het een ontwikkeling heeft doorgemaakt. De bouwkundige basis van vijftien jaar terug klopte in oorsprong nog steeds, maar het detailmatig doorzetten van het ontwerp in het interieur heeft nu pas plaatsgevonden.”

“Samen met interieurontwerper Jimmy van Linder is het huis eerst verduurzaamd en vervolgens in een tijdloze stijl heringericht. We hebben, zeg maar, de energetische en comfortverhogende puntjes op de i gezet.”

Licht

Wie een nieuw interieur wil binnen een verduurzaamd huis ontkomt niet aan bouwkundige ingrepen. Het huis werd daarom eerst voorzien van geïsoleerde voorzetwanden, triple gevelbeglazing en een warmtepomp met zonnepanelen voor vloerverwarming en -koeling.

Een volgend duurzaam item vormde aanpassing van de verlichting. Ruim honderd halogeenlampjes laten branden is niet meer van deze tijd, zegt Marjo de Leng.

“De bewoners gaven aan niet goed uit de voeten te kunnen met de aanwezige inbouwverlichting. Sfeer in huis valt of staat met goed licht, of het nu gaat om dag- of kunstlicht.”

“Daarnaast is halogeen verre van energiezuinig. We hebben een verlichtingsplan opgesteld, waarbij alle verlichting nu is uitgevoerd met LED-armaturen en -spots die niet alleen veel zuiniger zijn, maar tegelijk de accenten uitlichten die ertoe doen. Een ingreep dus, waarbij verduurzaming samenvalt met meer comfort.”

Verfijning

Het opvallendste interieuronderdeel bevindt zich centraal in de woning: een deels uit constructieve wanden geconstrueerde “doos”, waarvan de buitenkant is bekleed met donker, bijna zwart houtfineer. De voorkant van dit blok is gericht naar de tv-hoek van de woonruimte.

Het consequent doorgevoerde roze aan de binnenkant contrasteert fraai met de donkere buitenkant. Het roze uit de nis voor de televisie komt daarbij terug in de keukenfronten, het (akoestische) plafond en stukken wand boven de keukenkastjes. Marjo de Leng vergelijkt de keukentransitie met een secuur uitgevoerde verkleedpartij.

“Bij een restyling als deze kijk ik altijd eerst naar het gebruiksgemak voor de bewoners: waar bevindt zich de opbergruimte, hoe kun je die optimaliseren en wat zijn de voor- en nadelen van bepaalde veranderingen? Feitelijk hebben we de keuken uitgekleed en vervolgens opnieuw aangekleed.”

Afstemming

Bepalend voor een aantal keuzes was dat veel meubels gehandhaafd bleven. Kleurstellingen zijn daarom in meer of mindere mate daarop afgestemd. Het in de keuken toegevoegde en prominent aanwezige roze komt bijvoorbeeld terug in de meubelstof van de fauteuils in de zithoek.

Ook het nieuwe aanrechtblad en de met het steenachtige Dekton beklede bar sluiten nu mooi aan bij bestaande elementen. Zeer te spreken is Marjo de Leng ook over het met pastellijnen gedecoreerde marmoleum op de keukenvloer: kleurig, speels, maar nooit uit de toon vallend. Het laat zien dat je ook met minder kostbare materialen mooie resultaten kunt behalen.

Marjo de Leng: “Het is een dessin dat, vanwege de uitgesproken kleurstelling, niet veel in de particuliere sector wordt toegepast. Het is als zo vaak met sprekende afwerkingen dat je naar de context moet kijken: wat staat eromheen, wat contrasteert en wat juist niet, en hoe kun je onderdelen elkaar laten versterken. Hier staat deze vloerafwerking in elk geval prachtig.”

Thuis voelen

Ook op de verdieping ”“ met de masterbedroom, badkamer, kleedruimte en een tweede toilet ”“ is die mix van zakelijkheid en warmte terug te zien. Daarvan ging de badkamer het meest op de schop: volledig gestript tot op de achterconstructie werd er maatwerkmeubilair geplaatst, dat onder andere werd afgewerkt met DecoLegno, een plaatmateriaal in aardse tinten.

Datzelfde DecoLegno werd doorgetrokken naar de bedombouw in de aangrenzende slaapkamer, zodat er rust en eenheid ontstond. Hoewel er zowel beneden als boven dus erg veel is gebeurd, bleken sommige oplossingen verrassend eenvoudig. Het verplaatsen van meubelen bijvoorbeeld.

Marjo de Leng: “De belangrijkste taak van een interieurarchitect is dat je een interieur ontwerpt, waarbinnen bewoners zich thuis voelen. Soms voelden de bewoners zich voorheen wat verloren in hun huis, vanwege de grote oppervlakten en volumes. “

“Herschikking van meubelen kan dan wonderen verrichten. Want zie, de bewoners gaan nu op plekken zitten, waar ze vroeger eigenlijk nooit kwamen.”

Interieur staat of valt

Realisatie dankzij Dibo Verlichting …

Een geslaagd interieurontwerp staat of valt met goede verlichting, dat weet iedere interieurarchitect. De armaturen die Dibo Verlichting leverde voor het nieuwe interieur van de villa in Dordrecht zijn daar een mooi voorbeeld van.

Eigenaar van Dibo Verlichting Aad Boogaard geeft aan dat de door hen geleverde armaturen een prachtig design hebben en van hoge kwaliteit zijn. “Een aantal daarvan waren door Marjo de Leng al in het interieurontwerp meegenomen. De overige armaturen zijn in onze showroom samen met de bewoners uitgekozen, die zeer tevreden zijn met de keuzes.”

Dibo Verlichting levert al jaren mooie verlichtingsarmaturen, vooral in het moderne segment. Overleg met een interieurarchitekt, liefst in een vroeg stadium van het projekt, levert vaak de beste resultaten op.

Aad Boogaard toont zich zeer tevreden over de samenwerking met Marjo; “Ook het contact met de bewoners was het vanaf het begin af aan prettig, waardoor een goed persoonlijk advies mogelijk was. In de toekomst zullen we zeker nog graag met Marjo de Leng samenwerken. Iedere opdracht is uniek en met elkaar maken we er iets nóg mooiers van!”

Mooi en afwisselende klus voor woninginrichter

Realisatie dankzij Woninginrichting Van der Velden … 

Woninginrichting Van der Velden uit Kruisland stoffeerde de woning in Dordrecht in zijn geheel, dus vanaf de afwerkingen op de vloeren, gordijnen voor de ramen tot aan de screens aan de gevel. Dat maakte de opdracht ook zo afwisselend, zegt Corné van der Velden, die samen met zijn zus Christianne het familiebedrijf runt.

“Vaak worden stofferingsopdrachten gesplitst uitbesteed, dus doe je maar een enkel deel van de totale woning.

Hier zat alles in: tapijt op de verdieping, pvc-afwerking op de begane grond, gordijnen, zonnewering, buitenscreens tot aan het laatste vloerkleed

toe. Je krijgt dan ook veel meer een “band” met een huis.” Van der Velden verkreeg de opdracht rechtstreeks van interieurarchitekte Marjo de Leng, die met haar bureau Mdua het totaalontwerp van de woning verzorgde. Niet toevallig, want beide bedrijven werken vaker samen. En ook nu weer tot volle tevredenheid, zegt Van der Velden.

“Wij werken graag met elkaar. Marjo staat altijd open voor suggesties, je kunt met haar sparren, er is respect voor elkaars meningen. Ook het contact met de bewoners zélf verliep uiterst voorspoedig. Uiteindelijk krijg je als je samen werkt gewoon een beter product.”

Fotografie | Raphaël Drent

Met dank aan de belanghebbende partijen: 

Mdua ”“ Marjo de Leng interieurarchitekte | Woninginrichting Van Der Velden

Jimmy van Linder | Ronic Elektrotechniek

Dibo Verlichting | DecoLegno BV

Wist u dat?

De professionele vaardigheden van MDUA – Marjo de Leng Interieurarchitekte en Jimmy van Linder te zien zijn op de EXCELLENT woonbeurs 2020?

Klik hier voor meer informatie!

close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief