Home » Eclectische mix van culturen, kleuren en invloeden

Eclectische mix van culturen, kleuren en invloeden

Door Nicole Zaaijer

Madelon Oudshoorn Spaargaren woont en werkt in uniek grachtenpand in Amsterdam

Een gaatje vinden voor een interview was lastig, want sinds de oprichting van MOS Interiors in 2009 staat het werk voor interieurarchitecte Madelon Oudshoorn Spaargaren geen dag stil. “Mijn werk beslaat 24/7 van mijn leven”, zegt ze. Gelukkig voor Madelon is het haar droombaan. “Het is een enorme luxe dat ik van mijn hobby mijn werk heb kunnen maken en dat ik sindsdien geen dag zonder projecten heb gezeten.”

Madelon mag dan al op plekken over de hele wereld hebben gewoond en aan vele projecten hebben gewerkt, maar haar eigen huis doet niet onder voor de interieurs die ze voor haar klanten heeft ontworpen.

Een typisch 17e-eeuws grachtenpand
De interieurarchitecte woont samen met haar man in een prachtige 17e-eeuws huis, gelegen in hartje Amsterdam. Een typisch grachtenpand met een voor- en achterhuis, een binnenplaats en een tuin op het zuiden. Dat het huis uit de 17e eeuw stamt, zie je onder meer aan de hoge ruimtes met ornamentele plafonds. Het pand werd eerst door vrienden van het koppel bewoond. Bij het eerste bezoek viel het koppel meteen als een blok voor het huis. Toen de bewoners vertrokken, zijn Madelon en haar man direct begonnen met de renovatie. Madelon: “Geen pand wordt door mij bewoond zonder dat we eerst een verbouwing aangaan. Dit huis had wat achterstallig onderhoud, dus er moest veel gebeuren.” Na 4 maanden hard werken met haar team, was het huis helemaal klaar. “En nu past het ons als een jas”, aldus de trotse bewoonster.

Woning, kantoor en showroom
Het grachtenpand doet dienst als woonhuis en daarnaast als kantoor en showroom. “Ik kan hier heerlijk werken, met uitzicht op de gracht. Op die gracht gebeurt altijd wat. Er is veel leven door de verschillende restaurants en winkeltjes langs de gracht, en natuurlijk door de bootjes die langsvaren. Ik vind dat heel rustgevend”, legt de gerenommeerde interieurarchitecte uit. Wanneer klanten haar bezoeken, laat Madelon ze ook altijd even haar eigen huis zien als voorbeeld. “Mijn eigen interieur geeft klanten meteen een goed beeld van mijn creativiteit, kwaliteit en de mogelijkheden van verschillende verfsoorten, meubels en stoffen. Bovendien is veel wat klanten hier zien te koop, of er is elders aan te komen.”

Ver van huis
Maar wat tref je dan zoal aan in dit huis c.q. showroom? Een schitterend en eigenzinnig interieur, met prachtige muurschilderingen en bijzondere objecten die Madelon meebracht van haar verre reizen. Reislust en een interesse voor andere culturen zijn haar met de paplepel ingegeven. Madelon: “Al sinds mijn jeugd woonde ik in verschillende landen over de hele wereld. Die reiskoorts is nooit weggegaan. Mijn bezoeken aan al die culturen hebben mijn smaak beïnvloed. Ook nu sleep ik uit alle landen stoffen en beeldjes mee. Alles wat ik mooi vind, gaat mee in mijn koffer. Dit zie je zéker terug in mijn eigen inrichting.” Met name Ghana en India hebben een grote invloed op het leven en het werk van de interieurarchitecte, omdat haar kinderen een tijdlang in deze landen hebben gewoond. Ook doet Madelon regelmatig vrijwilligerswerk in Ghana.

Of juist heel dichtbij
Toch zien we ook typisch Hollandse invloeden terug in het huis. Het halletje naar de wc is verfraaid met Delfts blauw behang. Tegen de oude witjes, die geen afbeelding hadden, heeft Madelon een verzameling Hollandse huisjes van de KLM geplakt. “Het is mijn eigen museumhalletje geworden, een knipoog naar vervlogen tijden”, vertelt zij opgewekt.

Geen interieur is hetzelfde
Op de vraag of haar eigen woning representatief is voor het soort interieurs dat ze voor klanten ontwerpt, reageert de interieurarchitecte ontkennend. Madelon: “Ons huis past perfect bij ons. Bij het ontwerpen van interieurs voor klanten kijk ik juist naar wat zij mooi vinden, het type huis en de eigendommen waar zij aan gehecht zijn. De eigenheid van de klant is belangrijk. Daarom zijn geen twee interieurs van mij hetzelfde.”

De volgende partijen werkten mee aan dit project:

Tekst: Lisa Berlang
Fotografie: Space Content Studio

MOS Interiors
Madelon Oudshoorn Spaargaren

Leliegracht 19
1016 GR Amsterdam

Tel: 06-55824431

Kantoor/showroom (bezoeken alleen op afspraak):

Studio Grace Spiegel

Prinsengracht 799

1017 KA Amsterdam

Rupert & Rupert| Luxury Living

Contactpersoon: Britt van Donselaar – Rupert

Showroom:

ETC Designcenter Europe, nr 7,8 & 9;

1ste verdieping

Randweg 20 in Culemborg

Laura Divera

Zeilmakersstraat 1d

1551 AA Westzaan

Tel: 06-15598930

Royal Design

Oosterlaan 1

8072 BR Nunspeet

Tel: 0341 250204

Peter Fraza Spiegel- en Behangwerk

Hollendewagenweg 21

3985 SG Werkhoven

Tel: 06-53477593 |spiegels

Tel: 06-53480702 |behang

close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief