Home » Een contrastrijke villa met een krachtig lijnenspel

Een contrastrijke villa met een krachtig lijnenspel

Door Nicole Zaaijer

Slimme architectuur voor duurzaam wonen

 Een opvallende verschijning, zo mag deze villa in Teteringen wel genoemd worden. Het wit van de woning biedt samen met tegen het zwart aanliggende accenten veel contrast. Qua vormgeving wordt het oog meegenomen langs een krachtig lijnenspel, dat niet alleen zorgt voor een spannende aanblik, maar ook nog eens functioneel bijdraagt.

eettafel

Het prachtige huis komt uit de koker van BB architecten. Steven Biesiot, architect en eigenaar van BB architecten, neemt ons mee langs alle aandachtspunten. “Er is duurzaam gewerkt”, opent hij het gesprek. “Voor het dak is in plaats van zink gebruikgemaakt van aluminium felsbanen, met geïntegreerde zonnepanelen. Vorm volgt hier duidelijk functie; het grootste deel van het dak ligt op het zuidwesten, vrij vlak, zodat de zonnepanelen optimaal hun werk kunnen doen.”

deuren
deuren open

Een duidelijke signatuur

BB architecten kreeg van de opdrachtgever door in welke stijl moest worden gebouwd en nam dat als vertrekpunt voor het ontwerp. “Met inachtneming van het programma van eisen is er een typisch ontwerp gekomen waarin je onze signatuur herkent. We spelen met de belijning en verbinden elementen met elkaar. Dat kan zijn door middel van kleurgebruik, of op elkaar aansluitende vormen. De geveldelen zijn in wit stucwerk uitgevoerd en voorzien van accenten die bijna zwart zijn. Dat levert een mooi contrast op, terwijl tegelijkertijd een stuk verbinding ontstaat. Het witte stucwerk wordt afgewisseld met gevellatten in western red cedar, in de olie gezet

keuken

Opmerkelijk is de manier waarop het dak over de nok heen gevouwen lijkt te zijn. “Je maakt een visuele tour als je naar de villa kijkt”, vervolgt Steven. “Het bestemmingsplan schreef voor dat het huis een kap moest krijgen. Daar hebben we op deze manier onze eigen invulling aan gegeven. In het steile deel zijn Velux-vensters geplaatst voor extra daglichttoetreding. De kozijnen in de woning zijn gemaakt van duurzaam aluminium in een matchende, donkere kleur. De cirkel is weer rond met de in hout uitgevoerde balustrades, in dezelfde ‘western red cedar’-houtdelen als waarmee de gevel is bekleed.”

badkamer

Geïntegreerd comfort

Een comfortverhogend en esthetisch element vormen de geïntegreerde zonnelouvres boven, in het overstek. “De zonnelouvres houden het zonlicht tegen, zodat je er heerlijk kunt zitten. Beneden is een overkapping geïntegreerd die is voorzien van infrarood verwarmingspanelen in het plafond, zodat je onafhankelijk van het weer en de heersende buitentemperatuur fijn buiten kunt zijn.”

kasten

Een huzarenstuk is de parkeergarage onder het huis, die bereikbaar is met een autolift. “In de kelders is ruimte voor zo’n vijf auto’s. In plaats van een afrit is een autolift toegepast, waardoor het straatwerk van de oprit optisch ononderbroken doorloopt. Echt techniek van nu die bijdraagt aan een esthetische meerwaarde en aan comfort bij het in- en uitstappen.”

buitenkant

Even binnenkijken

Vanuit de hal waar men binnenkomt, wordt een blik naar boven naar de nok van het huis gegund. Dat zorgt voor een enorm ruimtelijk effect. “De nok is het midden van de woning. Aan de straatkant bevindt zich de zitkamer, aan de tuinkant de woonkeuken”, vult Steven in. “Kijk je vanuit het midden omhoog naar de nok, dan zie je de overloop die de slaapkamers verbindt.”

Dankzij de duurzame materialen die zijn gebruikt, de aanwezige zonnepanelen en een warmtepomp, is het huis nagenoeg energieneutraal. “Het is een stijlvolle, contrastrijke woning geworden die qua comfort en energiezuinigheid echt helemaal van deze tijd is”, zegt Steven tot besluit.

De volgende partijen werkten mee aan dit project:

BB architecten

Markkade 1

4815 HJ Breda

Tel: 076-5934451

Artistiek

Houtse Heuvel 59

4911 AV Den Hout

Tel: 0162-421356

CARDOK Benelux

Noordervaart 43

B-2200 Herentals België

Tel: 0032-14415535

Fors design badkamers 

Grintweg 13

4823 ZC Breda

Tel showroom: 076-5494160

Rietveld Bloemen & Wonen

Torenstraat 15a

4901 EG Oosterhout

Tel: 0162-430516

close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief