Home » Een haard maakt van ieder huis een thuis

Een haard maakt van ieder huis een thuis

Faber heeft een haard voor iedere woning, ook voor een appartement

Door Veerle van Heertum

Vuur. Sinds de ontdekking ervan heeft vuur een magische aantrekkingskracht op de mens. Als we Midas Dekkers zouden vragen hoe dat zou komen, dan zou hij waarschijnlijk zeggen dat er vanuit de oertijd iets rudimentairs in onze genen is blijven hangen, waardoor we ons zo graag nestelen bij vuur. Kijken in een vlammenspel geeft ons rust. Vuur betekende vroeger veiligheid: met vuur kon je wilde dieren wegjagen, vuur zorgde ervoor dat je niet bevroor, vuur was een baken en dankzij vuur leerden we ons eten gaar maken. De evolutie van de mens is terzijde gestaan door vuur. Geen wonder dat een haard zo’n enorme aantrekkingskracht heeft. Waar vroeger een haard in huis bittere noodzaak was, om de winter door te komen, daar is het hebben van een gecontroleerd vuur in huis vandaag de dag niet meer nodig. Echter, nog net zo gewenst als vroeger. We spreken met Faber haarden, die ervoor zorgen dat werkelijk in elke situatie een heerlijke haard genoten kan worden.

De evolutie van de haard

Onbekend maakt onbemind, zo luidt het spreekwoord. “De meeste mensen denken bij een haard aan een open haard met houtblokken of een gashaard”, zegt Faber. “Dat zijn haarden waarvoor een schoorsteen of een afvoer door de muur naar buiten noodzakelijk is. Voor veel mensen zijn die bouwkundige ingrepen een station te ver. Woon je in een appartement, dan durf je niet eens aan een haard te denken. Toch hebben we voor iedereen een haard. De technische ontwikkelingen die we hebben gedaan hebben onze haarden op een punt gebracht dat we nu hybride -een combinatie van elektrisch en gas- en zelfs volledig elektrische haarden kunnen aanbieden. De elektrische haarden zijn op geen enkele manier te vergelijken met wat je in een bouwmarkt tegenkomt. Het zijn volwaardige haarden, die gecontroleerd warmte kunnen afgeven en de bewoners van het huis trakteren op een gloed en vlammenspel dat niet van echt te onderscheiden is. 100% emissieloos, dus ja, ook geschikt voor een appartement op de vijfde verdieping.”

Haarden die bijdragen aan een duurzame wereld

Waar inmiddels met een scheef oog wordt gekeken naar traditionele houthaarden, vanwege hun uitstoot van CO2, fijnstof en roet, daar ligt inmiddels de traditionele gashaard ook onder vuur, wegens zijn gulzige verbruik van aardgas. Faber: “Zeker met de huidige berichtgeving over de stijgende gasprijzen, is het begrijpelijk dat mensen die een gashaard op het oog hadden, de aanschaf daarvan uit- of afstellen. Dan is het toch goed nieuwes dat we bij Faber de MatriX-serie sterk hebben uitgebreid met schone hybride en elektrische versies?”

Faber biedt met de MatriX serie een meervoudige keuze in brandstof: aardgas, (bio-) propaan, volledig elektrisch en de hybride combinatie gas-elektrisch. “Voor seizoen 2021-2022 completeert Faber in de MatriX-serie met elektrische én hybride modellen in twee meest gevraagde afmetingen, namelijk de 800 mm en de 1050 mm brede varianten. Beide formaten zijn bovendien direct leverbaar in twee hoogtematen en in vier verschillende zichtversies. Denk aan doorzichthaarden, driezijdige haarden, roomdividers, haarden met steentjes, glasparels of houtblokken… Dit zorgt voor 64 nieuwe modellen.”

Pure vuurbeleving, ook bij 100% elektrisch

In de innovatieve hybride uitvoeringen van de MatriX worden gasvlammen en LED-licht gecombineerd tot een ongekend rijk vuurbeeld van brandende en opgloeiende houtstammen en as. De ingebouwde LED-optica heeft als functie om een deel van de gasvlammen te vervangen, waarmee de warmteproductie sterk wordt gereduceerd en tot 60% op het gasverbruik kan worden bespaard. “Dat is zeer aantrekkelijk voor wie bewust wil genieten van een royaal haardvuur en woont in een goed geïsoleerde woning”, aldus Faber

De nieuwste elektrische uitvoeringen van de MatriX – e-MatriX Mood  – werken op een bijzondere combinatie van opwervelende koudwaternevel en geavanceerde LED-verlichting boven en onder in de haard. Faber legt uit: “Daarmee bieden wij als enige een elektrisch vuurbeeld met een écht driedimensionaal vlampatroon en een warmgloeiend vuurbed, dat zich van alle kanten laat bekijken. Zonder enige vorm van uitstoot. In plaats van aardgas is alleen nog een stopcontact nodig, plus een geringe hoeveelheid kraanwater.” De e-Matrix is daardoor bijna overal in te bouwen, ook waar een traditionele gas- of houthaard technisch niet mogelijk is, of niet toegestaan. En voor wie vlak voor de haard alsnóg aangename warmte wil voelen is – vanaf nu standaard – een elektrische bijverwarming van max. 2 kW ingebouwd, die de warme lucht via het haardglas het interieur in blaast. Voor een nog echtere beleving, vlak voor de haard.

Geen reden meer om geen haard te nemen

Met de grensverleggende techniek die Faber in zijn haarden toepast, is er geen reden meer om geen haard te nemen. “Een haard maakt van ieder huis een thuis. Het is de plek waar je samenkomt met je gezin, of je vrienden. Waar iedereen even wegdroomt bij het vlammenspel en de kat of de hond tevreden een dutje kan doen. En voor het gemak heb je dan ook nog de volledige controle over de haard via de Faber App, op je tablet of telefoon”, zegt Faber tot besluit. Faber haarden passen bij de brede energietransitie en zitten vol nieuwe mogelijkheden voor toekomstbestendige interieurarchitectuur. Zullen we afspreken bij het vuur?

close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief