Home » Exterieur hand in hand met interieur voor een bijzonder kavel

Exterieur hand in hand met interieur voor een bijzonder kavel

STRK Architecture & Interior Design

Door Aty Verschuren

De bewoners van dit bijzondere project kochten eind 2019 een bestaande woning in Eindhoven. Het oorspronkelijke plan was om deze te verbouwen. Wie had toen gedacht dat zij nu inmiddels de trotse bewoners zouden zijn van een volledig nieuwgebouwde droomvilla! De architecten en interieurontwerpers van STRK creëerden hier een totaalconcept waarbij de architectuur, het tuinontwerp en het interieur een prachtig geheel vormen.

Bij het traditionele ontwerpproces begint een architect eerst met het ontwerp van de gevels en plattegronden. Vervolgens wordt pas veel later in het proces de expertise van een interieurontwerper aangeroepen. STRK combineert echter het beste van deze twee werelden in een veel eerder stadium van het ontwerpproces, waarbij al tijdens het ontwerp van de architectuur de symbiose van architectuur en interieurontwerp prachtig in beeld wordt gebracht door middel van realistische computeranimaties en -beelden. “Wij vliegen de ontwerpvragen aan met een architectenbril en integreren in de architectuur direct het interieurontwerp”, aldus Bart de Groof, architect en een van de oprichters van STRK Architecture & Interior design.

Een rigoureus besluit

Het exterieur en interieur van deze woning zijn volgens de unieke werkwijze van STRK ontworpen. Daar ging echter nog wel een heel proces aan vooraf. De opdrachtgevers kochten een huis in hun oude buurt: stadsbuurt Blixembosch in Eindhoven, een wijk die in de jaren 80 en 90 is ontwikkeld en gebouwd. Het oorspronkelijke plan van de opdrachtgevers was om het bestaande huis te verbouwen, maar al snel bleek dat in de verbouwoptie behoorlijk veel beperkingen zaten. “Wat zou het opleveren als we uitgaan van een complete nieuwbouw?”, stelde De Groof.

Grote woning met zicht richting het bos

En zo geschiedde: STRK ging terug naar de spreekwoordelijke tekentafel en ontwierp een eigentijdse woning, gesloten aan de straatzijde en met een open karakter aan de achterzijde. Doordat de woning zo op de kavel is gepositioneerd, hebben alle verblijfruimtes uitzicht op de privacy biedende achtertuin. Grote glaspartijen aan de achterzijde geven vrij zicht op een fraaie bosrand. Voor het ontwerp van het interieur ging extra aandacht uit naar de manier waarop ruimtes in elkaar overgaan en met elkaar verbonden zijn, met als eyecatcher de trap in het hart van de woning. De Groof legt uit: “De opdrachtgevers wilden graag beneden slapen en met een jong gezin met diverse leefritmes is het belangrijk om een rustpunt te creëren. Het is dan belangrijk na te denken over het transitiegebied van hectiek (woonkeuken) naar rust (slaapkamer). We hebben de route naar de slaapruimte tot een echt ritueel gemaakt, waarbij je via de kastenkamer en badkamer langzaamaan in de rustmindset komt.”

De STRK-Signatuur

Wat betreft het architectonische ontwerp zit de signatuur van STRK vooral in de gebalanceerde verhoudingen van het ontwerp, een strakke detaillering en het toegepaste materiaalgebruik. Het hoofdgebouw en het bijgebouw – twee eigentijdse, strakke volumes – zijn duidelijk herkenbaar ontworpen en versterken daardoor wederzijds hun functie. Daarnaast vindt STRK de relatie met de tuin belangrijk – deze werd ontworpen door Sparq Tuinen, uiteraard in dialoog met de architecten.

Warm en eigentijds interieur

Het interieur vult de architectuur aan en versterkt de gemaakte keuzes: “De taal die we in onze architectuur spreken, is vaak wat tijdlozer. Wij zijn terughoudender met het gebruik van expliciete materialen en kleurgebruik. Maar achter de deuren is het altijd persoonlijker: de kleuren en materialen vertellen het verhaal van de bewoners en die zijn soms wel wat kleurrijker”, vertelt De Groof. In dit geval kozen de ontwerpers van STRK voor een modern en warm interieur, met een bijzondere detaillering in de maatwerkmeubels. De kleuren zijn neutraal en zacht: veel bruin en bruingrijs, met hier en daar mooi behang. Qua materiaal is onder meer gekozen voor natuursteen en staal en de maatwerkmeubels zijn voorzien van een fraai eikenfineer.

Alles in harmonie

Vraag je De Groof wat het prettigste aspect was van dit nieuwbouwproject, dan noemt hij direct het vertrouwen dat STRK kreeg van de opdrachtgevers: “We zijn altijd bijzonder dankbaar en blij als wij met onze kennis en expertise een ontwerp mogen maken dat het voorstellingsvermogen van onze opdrachtgevers te boven gaat en ook nog eens de potentie van een plek optimaal kan benutten. Daarnaast is ons bureau gespecialiseerd in het combineren van architectuur en interieurontwerp en is het prachtig als dit tot zo’n geweldig resultaat mag leiden.”

Tekst: Vera Vaessen

Fotografie: Ellen Breedveld  

close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief