Home » Een huis dat weer ademt

Een huis dat weer ademt

Door niek@excellentmagazine.nl
Mira Nasruddin Interieur // Nieuwegein 2020

Stoffige tandartspraktijk omgetoverd tot tijdloze woonvilla
Met oog voor ruimte, kleur en detail toverde interieurarchitect Mira Nasruddin de oude Nieuwegeinse tandartspraktijk om tot een prachtige woonvilla, die van alle gemakken is voorzien. “Van dit soort projecten gaat mijn hart sneller kloppen.”“Vijf jaar run ik nu met heel veel voldoening een eigen ontwerpbureau.

De villa in Nieuwegein is een opdracht zoals die vaker voorkomt – herontwerp van oude villa’s, boerderijen en vergelijkbare historische woonhuizen zijn dankbare projecten, omdat je een modern interieur realiseert met behoud van historische details. Ik probeer zo’n project zo creatief en persoonlijk mogelijk uit te voeren. En dat mijn klanten daarbij met één aanspreekpunt te maken hebben, lijkt mij voor beide partijen prettig. Een andere passie is meubeldesign en de ontwikkeling daarvan. Mijn meubelmerk ‘Plankstaal’ richt zich op duurzaam, minimalistisch design uit hoofdzakelijk planken en staal. Gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.”

Een huis dat weer ademt
Interieurarchitecte Mira Nasruddin metamorfoseerde een sombere jaren tandartspraktijk tot een moderne lichte woonvilla – warm, sfeervol en uitnodigend. “De bewoners zijn gastvrije mensen, het is voor hen belangrijk dat bezoek zich hier direct thuis voelt.”

De bewoners waren gevallen voor de mooie locatie aan de Herenstraat, aan de rand van Nieuwegein. Maar het stond buiten kijf dat er veel aan het verouderde pand moest gebeuren, zegt Mira Nasruddin, interieurarchitect van het project. “Het huis was verouderd, sfeerloos en hokkerig ingedeeld … kortom, niet meer van deze tijd. Primair in de opdracht stond het creëren van licht en ruimte, maar vooral toch ook gezelligheid. Tegelijk was het zaak de sterke punten van het pand in stand te houden. Aan de enthousiaste reacties van de bewoners te zien lijken beide te zijn gelukt.”

Contact
De basis van de klus vormde een nieuwe indeling. Alle wanden en vloerafwerkingen werden verwijderd, met als doel dat het huis weer zou kunnen ‘ademen’. Nasruddin: “Het interieur bestond uit kleine kamertjes met kruip-door-sluip-door-gangetjes, waardoor zicht- en verbindingslijnen zo goed als afwezig waren. Die verbindingen zijn er nu wél. Elke ruimte staat als het ware in contact met de omgeving eromheen.” Nasruddin doelt onder meer op de twee open haarden op de benedenverdieping, beide in doorzicht-vorm uitgevoerd. De ene haard verbindt het kookeiland met de eettafel, de andere de zitkamer met de leeshoek erachter.

Ritme
Eenzelfde verbindingsingreep is te zien bij de entree die is gesitueerd in het hart van het huis. Door hier een klein deel van de verdiepingsvloer weg te halen, ontstaat een vide met een bijna loftachtige overloop. De doorlopende verticale raampartijen in de gevel zetten dit effect verder door. Ook in kleur- en materiaalgebruik is duidelijk geprobeerd ruimten in elkaar over te laten gaan. Nergens is iets zomaar toegepast, elke kleur en elke materiaalsoort is een bewust vervolg op de vorige. Nasruddin: “Als ik het interieur zou moeten omschrijven, dan zou ik zeggen ‘modern én tijdloos, in natuurlijke materialen en neutrale tinten’. Maar waar het volgens mij om gaat, is dat het ritme klopt waarin de kleuren en materialen zijn toegepast. Als dat zo is, komen de verschillende onderdelen nog sterker tot hun recht.”

Blije Klanten
Naast veel hout is ook veel staal in de woning te zien. Mooie voorbeelden zijn de slank geprofileerde puien en binnenkozijnen, die zijn uitgevoerd met veel variatie in glasvlakken. Ook de zwarte stalen binnentrap – op-nieuw gespoten en voorzien van nieuwe houten treden – sluit naadloos bij het interieur aan. De wanden en plafonds besloot Nasruddin strak te laten stuken, om ze vervolgens af te werken met een warme lichtgrijze muurverf. Voor op de vloeren koos ze voor natuursteen in en rond de keuken; de woongedeelten zijn voorzien van strak gelegd visgraatparket. Een ander voorbeeld van fraai ogend houtwerk noemt ze de kolossale kast met apparatuur erachter in de keuken. De hoek is opgebouwd uit verticale gefineerd eiken panelen die sfeervol contrasteren met het zwarte staal, gemêleerde natuursteen en het in lichte kleuren gesausde stucwerk eromheen. Nasruddin, die ook nog een badkamer met inloop-kast, raamdecoratie en overige inrichtingsonderdelen realiseerde, is trots op het uiteindelijke resultaat. “Mijn klant is blij met de woning. Dat is het belangrijkst.”

De volgende partijen waren bij dit project betrokken:

Mira Nasruddin
Lexmonderwaard 65
4128 EA, Lexmond
Tel: 06-29106099
info@miranasruddin.com
www.miranasruddin.com

Hill Design
Voorstraat 33
512 AH, Utrecht
Tel: 030-2333066
info@hilldesign.nl
www.hilldesign.nl

Deley’s Parket
Textielweg 18B
4104 AM, Culemborg
Tel: 0345-709871
info@deley.nl
www.deleys-parket.nl