Home » Een luxe woon- en levensstijl financieel mogelijk maken

Een luxe woon- en levensstijl financieel mogelijk maken

Door Veerle van Heertum

Veel mensen durven alleen maar te dromen van een luxe woon- en levensstijl. Ze vergapen zich aan mooie woningen, auto’s en sieraden, denkende dat het nooit voor hen weggelegd zal zijn. Toch hoeft dit helemaal niet het geval te zijn. Want waarom zou je alleen maar dromen over mooie dingen, terwijl het wel degelijk te realiseren is? Hieronder lees je meer over de mogelijkheden om een luxe lifestyle financieel mogelijk te maken.

Onnodige leenschaamte

In ons land lijken we collectief te lijden aan leenschaamte. Over het algemeen wordt er tegen vrienden en familie nog wel trots uitgeweid over een hypotheek of leaseauto. Maar dat is het dan ook wel. Welke leningen we verder aangaan, dat houden we liever voor onszelf. Mogelijk heeft dit te maken met het idee dat ons geleerd is dat je ergens voor moet sparen. “Als je het niet zelf kunt betalen, leef je boven je stand.”

Dat leenschaamte onnodig en onterecht is, blijkt wel uit de cijfers van het Bureau Krediet Registratie BKR. Wist je namelijk dat daar gemiddeld genomen ongeveer elf miljoen mensen geregistreerd staan met een of meerdere leningen? Voor een bepaald gedeelte zal het enkel gaan om kleine leningen voor de aankoop van een nieuwe telefoon. Maar de aankoop van een nieuwe auto, of een keuken of badkamer? Daar sluiten ook heel veel mensen een lening voor af. Laten we daar dan ook gewoon eerlijk over zijn.

Voor een lening hoef je je niet te schamen. Zeker niet als je hem verstandig en weloverwogen bent aangegaan. Neem bijvoorbeeld een persoonlijke lening. Hiermee kun je nu al die nieuwe auto kopen of die verbouwing uit laten voeren. In plaats van dat je er eerst jaren voor gaat sparen (zonder spaarrente te krijgen, maar met een toenemende inflatie en kans op zelfs een negatieve spaarrente) kun je nu al je droom verwezenlijken.

Besparen door een lening over te sluiten

Leenschaamte kan er overigens ook voor zorgen dat je te veel betaalt voor een lening. Het is namelijk een gegeven dat veel mensen geen aandacht meer besteden aan een lening na het afsluiten. Ze vinden het niet leuk om er nog eens naar te kijken. Zonde, want een eerder afgesloten lening oversluiten kan je veel geld besparen. Doordat de rentes nu over het algemeen veel lager zijn dan enkele jaren geleden, kan het oversluiten van een lening financieel zeer interessant zijn. Ook hier speelt mee dat veel mensen er niet openlijk over willen praten. En dat is apart, want besparen zit bij velen in ons bloed. Als je bent overgestapt van energieleverancier of zorgverzekeraar en zo bespaart deel je dat ook vol trots?

Ga voor jezelf bij het afsluiten na welke lasten je kunt dragen. Dit checken geldverstrekkers uiteraard ook. Luxe leven (dat overigens relatief is) kan eerder dan je denkt, zonder dat je er krom voor hoeft te liggen!

close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief