Home » Een met de waterrijke omgeving

Een met de waterrijke omgeving

YA Architecten

Door Aty Verschuren

Op een prachtige plek aan het water ontwierp YA Architecten een moderne villa die licht, ruimte en rust ademt. De omgeving was dan ook de grondlegger van het concept: een villa die zoveel mogelijk contact biedt met de omgeving en tevens zoveel mogelijk privacy. Ylja: “De linkerzij- en achterkant van de villa hebben een open karakter, terwijl de voorzijde en de zijgevel richting de buren gesloten zijn. Bij binnenkomst hebben de bewoners meteen zicht op het water. Daar zorgen de glazen deuren voor die het ruimtelijke trappenhuis met vide afsluiten, en het grote raam in het verlengde daarvan. De vide en de dubbele hoge ramen in de living en de keuken zijn ware eyecatchers en zorgen ook voor een optimale connectie met de omgeving.  

Architecte Ylja Kouwenhoven paste een donkere baksteen, hout en veel glas toe in het exterieur. De witte kaders zorgen voor verbinding tussen de materialen. Het terras omsluit de woning aan de twee open zijdes van de villa en kan door de grote schuifpuien op meerdere plekken direct worden verbonden met het interieur. Hierdoor vormen buiten en binnen nog meer een eenheid. De gehele villa is via twee luie treden te bereiken. s Avonds worden die verlicht, zodat de woning als het ware lijkt te zweven. 

Heerlijke buitenruimte  

Het interieur oogt comfortabel, uitnodigend en stijlvol, met het weidse uitzicht als hoogtepunt. In het verlengde van de leefkeuken ontwierp Ylja een heerlijk overdekt terras, dat door de wand aan de voorzijde van de woning voldoende privacy biedt. De lichtstraten in het dak zorgen voor extra lichtinval en de heaters verwarmen de heerlijke plek in de avonduren. Een verdieping hoger ontwierp Ylja de privéruimtes van de bewoners en een plek voor de gasten. Opvallend is het open karakter van de als een luxe hotelsuite vormgegeven hoofdslaapkamer. De badkamer is slechts door een kleine wand afgescheiden van de slaapkamer en de inloopkast is geplaatst bij de ingang van het geheel. 

Persoonlijke benadering 

YA Architecten is opgericht vanuit de gedachte dat de gebruiker van het gebouw centraal moet staan in het ontwerp. YA staat dan ook voor ‘Your Architect’. Deze persoonlijke benadering zorgt voor verrassende ontwerpen naar volle tevredenheid van opdrachtgever, bewoner, eigenaar of ieder ander die in contact komt met het gebouw. In elk ontwerp zorgt YA Architecten voor zoveel mogelijk lucht, licht en natuur. Dit zie je in het gebruik van materiaal, het spelen met licht en ruimte en het toepassen van zoveel mogelijk duurzame aspecten. Daarnaast heeft de situatie een grote invloed op het ontwerp. Oriëntatie, geschiedenis en omgeving spelen een grote rol bij het tot stand komen van het concept. Met deze drie aspecten maakt YA Architecten persoonlijke ontwerpen en zorgt het bedrijf dat het concept gedurende het verdere traject naar ieders tevredenheid wordt gerealiseerd. 

Flexibiliteit  

“Ylja is in staat geweest om de wensen en ideeën die wij hadden voor ons droomhuis te vertalen naar iets concreets en heeft nauwkeurig gekeken naar de technische mogelijkheden. Ook haar flexibiliteit tijdens het ontwerpproces was prettig, omdat dit mede heeft gezorgd dat we uiteindelijk het resultaat hebben gekregen waar we op hoopten”, aldus de bewoners. “Dankzij haar begeleiding tijdens het proces konden wij ons focussen op de vele beslissingen die wij moesten maken, zonder dat we overspoeld werden door allerlei technische details die tijdens de bouw plaatsvinden. 

Ons favoriete plekje in huis is toch wel bij de hoge glazen vide in de woonkamer. Hier hebben we echt contact met het water en zien we alles wat daarop gebeurt, maar het is ook het verbindende element tussen de woonkamer, de keuken en de bovenverdieping. Echt een heerlijk plekje!” 

Fotografie: Sven Verbrugge

De volgende partijen werkten mee aan dit project:

YA Architecten | MBI de Steenmeesters | ontwerpburo OE!

close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief