Home » Een sculpturale en architectonische benadering

Een sculpturale en architectonische benadering

Studio Wendy Mahieu realiseert modern interieur in monumentaal pand in Den Haag

Door Veerle van Heertum

Een monumentaal pand in Den Haag, van oorsprong niet bedoeld om in te wonen, ombouwen tot een luxe, modern woonhuis: dat was de taak voor het high-end interieurontwerp-studio Wendy Mahieu. De precieze invulling van deze opdracht mocht de studio zelf bepalen. “Het moest een unieke, persoonlijke en lichte woning worden, maar verder gaf de eigenaresse ons carte blanche”, aldus Wendy Mahieu, creatief ontwerper en eigenaar van de gelijknamige studio.

Een opdracht die de studio op het lijf was geschreven. Wendy: “Wij ontwerpen interieurs die persoonlijk en vernieuwend zijn. We kijken per opdracht wat past bij de eigenaar, de architectuur van de woning, de geschiedenis van het pand en de gewenste sfeer. Vervolgens werken we samen met meubelmakers en leveranciers om maatwerk te realiseren.” Toch kun je in deze woning wel een bepaalde stijl herkennen, die vaker terugkomt in het werk van Wendy Mahieu. “Ik beschrijf die stijl als warm minimalistisch”, aldus de creatief ontwerper.

Modern interieur
Het leefgedeelte is gerealiseerd in het prachtige monumentale pand, dat moest worden gerenoveerd om geschikt te zijn als woning. Aan het monumentale gedeelte zijn extra ruimtes aangebouwd voor de overige kamers. “In het monumentale gedeelte hebben we oude elementen teruggebracht en toch een heel modern interieur gerealiseerd”, legt Wendy uit. “Dat interieur vloeit naadloos over in het eveneens modern ingerichte nieuwbouwgedeelte.”

Sculptural shapes
Bijzonder aan dit interieur is vooral de architectonische en sculpturale benadering. Gekozen is steeds voor gelaagdheid en de benadering van maatwerk als functioneel object. Neem bijvoorbeeld de trap: een architectonisch hoogstandje dat door de studio zelf is ontworpen. “De trap heeft een bepaalde gelaagdheid, een vormentaal, die we op meerdere plekken hebben laten terugkomen. Bijvoorbeeld in de plinten en in de vensterbank. Zo zorgen we met een klein detail voor eenheid in het interieur”, aldus de creatief ontwerper.

Een stapje hoger
Ook in de scheiding tussen de woonkamer en eetkamer komt dit terug. “De woonkamer en de eetkamer waren één grote ruimte. Om deze te doorbreken, hebben we een gedeelte opgehoogd, waar we de woonkamer van hebben gemaakt. In deze ophoging zie je de vormentaal van de architectonische trap eveneens terug”, legt Wendy uit. Naast het splitsen van de ruimte in twee delen, dient de ophoging nog een doel: “Het gebouw was, zoals gezegd, niet ontworpen om in te wonen, waardoor de ramen eigenlijk te hoog zaten. Door de ophoging kun je vanaf de bank heerlijk naar buiten kijken, met uitzicht op een van de mooiste straten van Den Haag.”

Statige sfeer
Het woon- en eetgedeelte zijn behalve door de verhoging ook van elkaar gescheiden door prachtige glazen deuren, die door de studio zelf ontworpen zijn en opgeleverd zijn door De Rooy Metaaldesign. Andere deuren in het interieur, waaronder eiken houten deuren van bijna vier meter hoog, werden ontworpen en gerealiseerd door De Oude Interieurbouw. “Allemaal op maat gemaakte, plafondhoge designdeuren die het interieur een moderne, maar ook statige sfeer geven”, vertelt de creatief ontwerper trots.

Blikvanger
Een echte blikvanger is de keuken, waarin een kookeiland en een marmer blok met elkaar zijn verbonden door een houten bar. Achter lange op maat gemaakte kasten zijn bovendien een hele bijkeuken en een voorraadkast verwerkt, waarin verschillende functionele elementen zijn toegevoegd, zoals een toilet.

Bijzondere samenwerking
Het project duurde in totaal twee jaar en omvatte bouwkundige aanpassingen, interieurontwerp, uitvoering en design. “Een uitdagende opdracht, die we alleen hebben kunnen realiseren door een geweldige samenwerking met onze aannemer Reno Build, die niet alleen uitvoerend werk doet, maar ook echt op bouwkundig niveau met ons meedenkt – en met onze meubelmaker De Oude Interieurbouw, die op design niveau meedenkt en al het maatwerk heeft geleverd.”

Tekst: Lisa Berlang
Fotografie: Patrick Meis

close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief