Home » Een niet-alledaags interieur achter een alledaagse gevel

Een niet-alledaags interieur achter een alledaagse gevel

Brigitte Hamers

Door Aty Verschuren

Ergens in ‘t Gooi staat een normaal huis, in een normale straat. De buitenkant en tuin zijn niet al te opvallend, wel mooi en netjes. Wie er langsrijdt, vermoedt niet dat achter de voordeur een klein paleis schuilgaat. Het is de woning van een cosmetisch arts, die deze plek heeft gekozen om samen met haar kind te genieten van het thuis zijn, op de allermooiste manier. Brigitte Hamers Fine Concepts in Design heeft de inrichting ontworpen. Een meesterwerk dat volledig beantwoordt aan de eisen, wensen en smaak van de huiseigenaresse. We spreken met Brigitte Hamers over de zoektocht die leidde naar het eindresultaat.

De eerste indruk die we krijgen wanneer we de woning bekijken, is een enorm gevoel van vrijheid. “Dat pas ook bij de opdrachtgeefster”, opent Brigitte het gesprek. “Zij is overal ter wereld geweest en reist nog steeds veel. We kennen elkaar goed en daarom durfde ze mij carte blanche te geven in het interieurontwerp. Ik wist dat ze van de rust houdt die Japans gestylede interieurs geven, maar een paar gewaagde elementen in het interieur spreken haar ook enorm aan. Dat heeft geresulteerd in een eclectische ‘mix and match’ van materialen, kleuren, meubels en accessoires.”

Al tijdens de verbouwingsfase betrokken
Het huis is voorzien van een uitbouw. Brigitte is al in de voorbereidende fase, samen met de opdrachtgeefster, bij de architect aan tafel gekomen. “Het was belangrijk dat de architect wist hoe we de lay-out van het huis met de nieuwe aanbouw hadden bepaald. De hele zijkant, waar eerst oprit zat, is bij het huis getrokken. Die extra ruimte hebben we goed benut.” Brigitte geeft aan dat haar klant actief betrokken was bij het ontwerpproces: “Zij heeft geholpen met de keuken en het uitkiezen van de materialen. Omdat we elkaar zo goed kennen, konden we elkaar prima aanvullen in het hele proces. Zo’n samenwerking zorgt wel voor een gouden randje.”

De uitgangspunten in het ontwerp waren het realiseren van een hoofdslaapkamer en suite, het indelen van de woonruimte, een verrassende mix aan kleuren en materialen, meubels en accessoires en alle gebaande paden verlaten. “Het mocht geen doorsnee interieur worden”, aldus Brigitte. Wel was het puzzelen met de lay-out. Het is ondanks de uitbouw geen heel groot huis, maar doordat slim is gewerkt met de beschikbare ruimte, lijkt het huis van binnen groter dan het van buiten is.”

Op ontdekkingsreis door rust, ruimte en licht
Het interieur van de woning laat de bezoeker een echte ontdekkingsreis maken, langs alle bijzondere elementen die een fijn samenspel aangaan. Zeer bepalend in de woonkamer is de lamp boven de eettafel. Deze komt van Giopato & Coombes, de tafel eronder is van Linteloo. “De tafel heeft een organische vorm, als tegenhanger van de hoekige lijnen die het interieur rijk is”, legt Brigitte uit. En met een glimlach: “De fauteuil is van Baxter en draagt de naam ‘Brigitte’.” De comfortabele stoel is gecombineerd met salontafeltjes die ook van Baxter komen. “We hebben gekozen voor meerdere salontafeltjes, in plaats van één grote salontafel. Zo ontstaat er een speels ensemble en kun je variëren met de opstelling.”

Het hele interieur ademt inderdaad rust, ruimte en licht. Thuis zijn is in dit huis de ultieme vorm van ontspanning. Ons oog valt op de schitterende sofa, die blijkt te zijn ontworpen door Brigitte Hamers zelf, voor haar merk Proluca Interiors. “Een lichte bank met een onzichtbare kracht. De stof is voorzien van Fibre Guard protection, omdat in het interieur ook kinderen ravotten. De bank is dus zeer goed te reinigen. Een omgekeerde pizza op de zitting of een mok chocolademelk die omgestoten wordt, deren de stof niet.”

Gewaagd vloerkleed mag er zijn
Het vloerkleed in de woonkamer is niet te missen en mag gewaagd worden genoemd. “Een stoer lijnenspel past prima bij deze inrichting. Het vloerkleed is ontworpen door Kelly Wearstler, die out of the box denkt met haar ontwerpen. We hebben een samenwerking met The Rug Company en zijn er trots op dat we op het online platform van Proluca deze vloerkleden kunnen aanbieden”, licht Brigitte toe. Ook is er behang van dezelfde ontwerpster toegepast en vinden we kussens met een passend design van dezelfde hand.

Een oase van een badkamer
In de badkamer zie je goed het spanningsveld tussen rechte lijnen en organische vormen. Terwijl de badmeubelen hoekig zijn, is de badkuip organisch van vorm. “Dat laat je de ruimte anders beleven. Als klap op de vuurpijl vormen de accessoires in de badkamer een integraal onderdeel van de ruimtebeleving. Deze zijn van Giobagnara. Het leer op de accessoires geeft een fijn gevoel van tactiliteit. Ook in de keuken en naast het bed kom je deze accessoires tegen.”

Kom je in woonkamer, keuken en badkamer al echt tot rust, in de slaapkamer wordt daar nog een schepje bovenop gedaan. De kleuren, het Arte-behang en het kleed van kasjmier op het bed nodigen je uit om je direct in Morpheus’ armen te storten. “En zo hoort het ook”, zegt Brigitte. “Na een dag hard werken is het beneden fijn ontspannen, om aansluitend de ultieme rust te beleven in de slaapkamer.” Uiteindelijk komen we aan bij de jongenskamer, waar vrolijk maar ingetogen aapjesbehang de wand siert. Een stoer kastje zorgt voor de finishing touch. “We hebben de jongenskamer op de groei ontworpen. Het is nu leuk voor hem en het blijft leuk voor hem.”

Tekst: Jan Mol
Fotografie: Alexandre Verrier

De volgende partijen werkten mee aan dit project:

Brigitte Hamers Fine Concepts in DesignJPS.architecten | Maretti Lighting

close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief