Home » Een nieuwbouwhuis inrichten: hier kun je aan denken

Een nieuwbouwhuis inrichten: hier kun je aan denken

Door Lisette Trinthamer

Heb jij een nieuwbouwhuis kunnen kopen? Dat is natuurlijk ontzettend leuk, maar er komt ook een hoop bij kijken. Het inrichten van een nieuwbouwhuis kost namelijk veel tijd en je moet over veel dingen nadenken. Want hoe doe je dat, een nieuwbouwhuis inrichten? Wij zetten hieronder wat belangrijke stappen voor je op een rij!

Een plattegrond maken

Een belangrijke eerste stap bij het inrichten van een nieuwbouwhuis, is het maken van een plattegrond. Dit is van groot belang, want iedere ruimte in huis moet helemaal vanaf de basis worden ingericht. Dit is natuurlijk in tegenstelling tot als je een oud huis koopt. Het kan dan ook best een klus zijn om een goede plattegrond te maken. Het is verstandig om iedere ruimte van het huis eens goed na te lopen. Welke ruimtes zijn geschikt voor de slaapkamers, waar wil je gaan koken en eten en welke ruimte is geschikt om te relaxen? Het zijn allemaal dingen waar je over na moet denken. Je zou ervoor kunnen kiezen om de plattegrond op papier te tekenen, al zijn er tegenwoordig ook veel mogelijkheden om dit eenvoudig online te doen. Door een goede plattegrond te maken wordt het voor jezelf een stuk helderder en wordt het makkelijker om verder te gaan met de inrichting.

Inspiratie opdoen

Omdat je helemaal vanaf de basis begint, is het uiteraard van groot belang dat je voldoende inspiratie opdoet. Dit kun je doen door te kijken op het internet, op social media of in woontijdschriften. Uiteraard is het ook een goed plan om op bezoek te gaan bij een woonwinkel. Als je een nieuwbouwwoning hebt gekocht, moet je alle ruimtes vanaf het begin gaan inrichten. Je hebt hiervoor dus veel inspiratie nodig. Bekijk wat je mooi vindt en wat niet en verzamel dingen die je aanspreken. Kijk hierbij ook naar welk kleurenpallet je mooi vindt. Het kan een aanrader zijn om een moodboard te maken om al je ideeën per ruimte vast te leggen

De vloer en de muren

Wat natuurlijk een belangrijke rol speelt in huis, zijn de vloer en de muren. Deze onderdelen vormen namelijk een goede basis in jouw nieuwe huis. Laten we beginnen met de vloer. Het is goed om per ruimte in je nieuwbouwhuis te bekijken wat voor soort vloer je graag wilt hebben. Als we het hebben over een nieuwe vloer, heb je veel keuze. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een houten vloer, laminaatvloer, PVC vloer, parketvloer, tegelvloer, tapijtvloer of vloerbedekking. Waar het in de woonkamer mooi kan zijn om te kiezen voor bijvoorbeeld een houten vloer, laminaatvloer, PVC vloer of parketvloer, kan het in de keuken of badkamer weer prachtig zijn als je kiest voor een tegelvloer.

Kijk ook goed naar welk onderhoud nodig is per ruimte. Bijvoorbeeld in de keuken en badkamer is het handig om te kiezen voor een vloer die vochtbestendig is en ga zo maar door. Ook is het goed om na te denken of en waar je vloerverwarming in huis wilt hebben. Omdat niet iedere vloer geschikt is voor vloerverwarming, is het goed om hier rekening mee te houden.

Wat handig kan zijn wat betreft de muren, is om een laag stucwerk aan te brengen. Je zou dit zelf kunnen doen, maar in veel gevallen is het handiger om hier een professionele stukadoor voor in te schakelen. Een stukadoor is in staat om oneffenheden en scheuren in de muren weg te werken, waardoor het weer mooi strak en glad wordt. Het kan dus zeker een goed idee zijn om voor de inrichting van je nieuwbouwhuis te informeren bij een stukadoor, want deze persoon kan jou goed op weg helpen.

Nadat er een extra stuclaag is aangebracht, kun je even later beginnen met het stijlen van je muren. Je kunt hierbij kiezen voor bijvoorbeeld schilderen of behangen. Denk goed na over wat je graag in welke ruimte wilt hebben.

Accessoires toevoegen

De laatste stap bij het inrichten van je nieuwbouwwoning is het toevoegen van woonaccessoires. Het is van belang dat eerst de basis van jouw huis goed geregeld is, de woonaccessoires komen later wel. Woonaccessoires kunnen ervoor zorgen dat jouw huis er gezelliger uit komt te zien. Je kunt hiermee echt meer sfeer in huis brengen. Waar je aan kunt denken als we het hebben over leuke woonaccessoires? Bijvoorbeeld aan vazen, sierkussens, plaids, kaarshouders, vloerkleden, schilderijen en ga zo door.

Dit zijn slechts een paar belangrijke stappen waar je aan kunt denken bij het inrichten van een nieuwbouwhuis, er komt natuurlijk nog veel meer bij kijken. Een nieuwbouwhuis inrichten is een flinke klus die veel tijd in beslag neemt en waarbij veel keuzes moeten worden gemaakt. Bereid je hier dus goed op voor!

close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief