Home » Een vreemde eend in de bijt

Een vreemde eend in de bijt

Door Veerle van Heertum

De Randstad verlaten en een nieuw avontuur aangaan in Gelderland: dat was de wens van de opdrachtgever, een ondernemer uit de randstad. Hij kocht een hoekkavel aan een mooie laan in een loofrijke omgeving. “Hier mochten wij een huis ontwerpen dat enerzijds modern en eigentijds is, maar anderzijds gebruikmaakt van traditionele, natuurlijke materialen die mooi opgaan in de groene omgeving,” aldus Dennis Broos, verantwoordelijk architect voor dit project.

“Zo kwam deze woning tot stand: een grote, moderne villa, maar wel met een rieten kap”, legt de architect uit. “Dat rieten dak bepaalt het karakter van het huis en maakt de woning direct heel uitgesproken.” De architect en mede-eigenaar van Broos de Bruijn architecten paste dit echter niet op een traditionele manier toe. “We zijn hier op een eigentijdse manier mee omgegaan, bijvoorbeeld door het riet niet alleen als dakbedekking toe te passen, maar ook als gevelbekleding.”

Vreemd en toch vertrouwd

De opdrachtgever, van huis uit (industrieel) ontwerper, wilde absoluut geen dertien-in-een-dozijnwoning. “De villa mocht best een beetje uit de toon vallen”, vertelt Dennis Broos enthousiast. “Anderzijds moest hij wel mooi worden ingebed in de omgeving.” Die tegenstelling vond de architect een leuke uitdaging. En voor die uitdaging is hij geslaagd, mede dankzij de input van de opdrachtgever en een geweldig aannemersbedrijf. Hij ontwierp een huis dat totaal afwijkt van de standaard voor die streek. In het dorp staat geen enkel huis zoals dit. Tegelijk past het er perfect. Doordat ze hebben gewerkt met voor iedereen bekende materialen – hout, metselwerk en riet – doet de woning bovendien heel vertrouwd aan.

Anders dan anders

Ook voor het bureau Broos de Bruijn architecten was deze opdracht anders dan gebruikelijk. “De meeste architectuur van ons is strak, modern en vaak wat behoudender in haar vormentaal”, licht de ervaren architect toe. Deze woning staat echter op een hoekige kavel, waarbij de contouren van de villa het bouwvlak volgen. “Dit zorgt voor asymmetrie. Het huis heeft veel afgeschuinde gevels, onevenwijdige vlakken en gekke verdraaiingen. Daardoor gebeurt er ontzettend veel en heeft het huis een heel speels karakter.” De vele schuine vlakken zorgden bovendien voor een grote uitdaging. Dennis Broos: “Dit project was erg bewerkelijk, omdat we alles op maat moesten maken.”

Een onverwachte uitdaging

Een andere uitdaging in dit project kwam uit onverwachte hoek. De Japanse Duizendknoop gooide roet in het eten. Dit is een exotische plant, die hier eigenlijk niet thuishoort. “Het is een enorm sterk plantje, dat snel groeit en moeilijk te bestrijden is. En dat is een probleem, want zijn sterke wortels kunnen schade veroorzaken aan de fundering van gebouwen,” legt de architect uit. Voordat aan de bouw kon worden begonnen, moest het plantje dus volledig uitgeroeid worden. “De hele kavel moest worden afgegraven, om het plantje helemaal weg te krijgen. Gelukkig bleek dit geen voorbode voor verdere problemen.”

Een echte Broos de Bruijn-woning

Zoals gezegd is dit huis anders dan de andere huizen in de laan, maar past het er tegelijkertijd perfect tussen. Als je kijkt naar het portfolio van Broos de Bruijn architecten, zie je een soortgelijke tegenstelling. Enerzijds wijkt de woning af van het gebruikelijke repertoire van het bureau. Anderzijds zie je direct dat dit een woning van Broos de Bruijn architecten is. De aandacht voor detail, de naadloze overgangen tussen binnen en buiten, de zonwering waarbij de bakken volledig in de gevel zijn weggewerkt: het zijn allemaal elementen die je vaker tegenkomt in woningen van Broos de Bruijn architecten.

Hoofd- en bijgebouw

Bovendien bestaat het ontwerp in de basis maar uit twee eenvoudige, grote volumes: een hoofdgebouw en een bijgebouw. Het hoofdgebouw is het woongedeelte, met de slaapkamers, de keuken, de badkamer en een groot kantoor. Het bijgebouw heeft de inhoud van een bescheiden woonhuis, maar is ingericht als garage, werkplaats, fietsenstalling en berging. Deze twee volumes zijn parallel aan elkaar geplaatst. Hierdoor ontstaat tussen de twee gebouwen een binnenhof: een prachtige buitenruimte waar je volledige privacy geniet. Dit in tegenstelling tot de tuin, die naadloos overgaat in het groen van de loofrijke laan. Dennis Broos: “Een woning op deze plek moet je niet verstoppen achter een hek of schutting.”

Tekst: Lisa Berlang

Fotografie: Stijn Poelstra