Home » Een landelijke sfeer met een eigentijdse twist

Een landelijke sfeer met een eigentijdse twist

STRK Architecture & Interior design focust op de ruimtelijke ervaring

Door Aty Verschuren

De eerste aanblik van de prachtige villa gelegen in het buitengebied van Someren verraadt onmiskenbaar de handtekening van Maarten van Vroonhoven. Het ontwerp van de villa is gebaseerd op twee heldere volumes, haaks op elkaar in een L-vorm gesitueerd. Zodra je in de woning bent, ontvouwt zich een verrassend geheel met speelse doorkijkjes, heldere zichtlijnen en ruimtes die op bijzondere wijze met elkaar in contact staan.

De ontwerpen van STRK Architecure & Interior design zijn altijd uniek en one of a kind, maar wie goed kijkt, ontdekt toch de signatuur van dit architectenbureau. “Wij zijn geen bureau dat standaardoplossingen ontwerpt; wij proberen de opdrachtgever mee te nemen in de zoektocht naar zijn droomwoning. Ook in dit project zit een bepaalde logica en speelsheid die kenmerkend is voor ons bureau, zoals de relaties tussen ruimtes en interessante doorkijkjes en vides”, vertelt Maarten van Vroonhoven, architect en een van de oprichters van STRK Architecture & Interior design.

Wij zijn kritisch, meedenkend en onderzoekend. Wat altijd leidt tot verrassende oplossingen en unieke ontwerpen. Dat ontdekken, die reis naar een definitief ontwerp, waarin we middels 3D-animaties verschillende ontwerpstudies van exterieur en interieur toetsen en presenteren aan onze opdrachtgevers, onderscheidt STRK Architecture & Interior design van andere bureaus. Door deze werkwijze wordt de opdrachtgever volledig meegenomen in het ontwerpproces en kunnen in een vroeg stadium de juiste onderbouwde keuzes worden genomen.

Leefprogramma op de begane grond
In 2019 kocht onze opdrachtgever een bijzondere kavel in het buitengebied van Someren: een ruim perceel op een fijne plek, met een vrij uitzicht aan de achterzijde. STRK kreeg het vertrouwen om een eigentijds warm familiehuis te ontwerpen. “De belangrijkste wens was om het gehele leefprogramma op de begane grond te creëren: de hoofdslaapkamer met wellness en inloopkast, een royale woonkeuken, een ruime woonkamer, een extra speelkamer en verschillende overdekte terrassen. De eerste verdieping moest echt het terrein van de kinderen worden. Verder waren er eigenlijk geen eisen”, vertelt Van Vroonhoven. Door die vrijheid kregen de architecten alle ruimte om te onderzoeken hoe ze de locatie perfect konden uitnutten met een bijzonder ontwerp, waarbij de positionering van de woning op de kavel en de indeling en de schakeling van de ruimtes hebben geleid tot een prachtig geheel.

Ruimtelijke ervaring
Dit heeft STRK onder andere gedaan door te focussen op de ruimtelijke ervaring. Er is veel aandacht voor de ontwerpen van de woonruimtes en de manier waarop deze met elkaar in verbinding staan. De woonkeuken is twee verdiepingen hoog en omsloten door de tuin, waardoor hij baadt in het natuurlijke licht. In de voorgevel is door een slimme ingreep de tuin als het ware bij de woonkamer getrokken middels een patio. “Dat geeft het ultieme gevoel van

het letterlijk naar binnen halen van buiten”, aldus Van Vroonhoven.

Eigentijdse vertaling
De ontdekking van STRK kan zitten in zulke frisse ruimtelijke ontwerpmogelijkheden, maar ook in de toegepaste materialen en details. De typologie van de woning mocht die van een traditionele boerderij zijn, dus een langgerekt volume met een forse rieten kap, als verwijzing naar de langgevelboerderijen die op deze plek in Brabant veel voorkomen. Voor het interieur zocht STRK echter naar een meer eigentijdse invulling, met open plattegronden en heldere zichtlijnen en een strakke detaillering.

Lichtpuntjes op de i
Ten slotte speelt licht een bijzondere rol in dit landelijk-eigentijdse project, niet allerminst omdat de opdrachtgever zelf werkzaam is in het veld van lamellen en zonweringen. De lamellen hebben dan ook een belangrijke functie in het huis: ze filteren het zonlicht en creëren zo open- en geslotenheid, bijvoorbeeld van het terras aansluitend aan de woonkeuken. Daarnaast heeft STRK veel doorkijkmogelijkheden en speelse lichtinvallen ontworpen. En dankzij deze puntjes op de i kwamen de achtergrond van de opdrachtgever en de creativiteit van STRK op bijzondere wijze samen.

Fotografie: Ellen Breedveld

close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief