Home » ‘En dan denk ik aan Brabant, want daar brandt nog licht’

‘En dan denk ik aan Brabant, want daar brandt nog licht’

Swkls Architects ontwierp woning met typisch Brabants karakter

Door Veerle van Heertum

“Het was een eis van de gemeente”, vertelt Ronald Swinkels, architect bij en oprichter van Swkls Architects uit Eindhoven. “In het dorp waar de woning gebouwd is, had de gemeente een uitbreidingsplan voorzien, waarbij aan de rand vrije kavels beschikbaar waren. Deze kavels kijken uit over de Brabantse landerijen. De gemeente had te kennen gegeven daar louter bebouwing te willen zien met een link naar het Brabantse, dorpse karakter. Van zulke opdrachten gaat ons hart wel sneller kloppen.”

Rietgedekte kapwoning

De woning is ontworpen als kapwoning, met riet gedekt. “Dat is een eerste verwijzing naar hoe in de streek traditioneel werd gebouwd”, vervolgt Ronald. “De rieten kap zorgt tevens voor een stuk verbinding tussen het dorpse aan de ene kant en de landerijen aan de andere kant.” Wat opvalt aan het huis is de geometrische, witte belijning die de gevel siert en ons oog als het ware meeneemt, links beginnend en eindigend op de plek waar je de hoek van het huis omgaat. “Die witte lijn is traditioneel stucwerk, in een modern jasje. Inderdaad is het een zichtlijn, die de gevel spannend maakt. De kijker wordt meegenomen langs de details die de gevel rijk is en krijgt uiteindelijk het verlangen om ook te zien wat er om de hoek wacht.”

Helder georganiseerd

De voorgevel laat duidelijk de indeling van het huis zien: aan de linkerkant wordt gewoond, de rechterkant is garage. “Achter de garagedeur vind je niet alleen parkeerplaats voor de auto, maar ook een ontspanningsruimte voor de bewoners. Aan de achterkant van de woning tref je veel glas aan, goed voor een onbelemmerd uitzicht over de Brabantse landerijen”, legt Ronald uit. “De woning is helder georganiseerd.” Of we nu kijken naar de voorkant van het huis of naar de andere gevels, overal wordt een subtiel spel gespeeld tussen horizontale, verticale en diagonale lijnen. Het roept een fijn onderbuikgevoel op. “Dat is precies de bedoeling. De woning doet je denken aan een eerdere beleving, in gedachten ben je er al eens geweest en kom je thuis”, schetst Ronald.

Mooie, natuurlijke materialen

Milieubewust bouwen is op zich al een specialisme van Swkls Architects, bij deze woning appelleert het materiaalgebruik ook nog eens extra aan het Brabantse dorpsgevoel. “De grote staande kolommen die je voor en achter ziet, zijn van eikenhout. De gevelindeling die daarmee gecreëerd wordt, refereert aan oude vakwerkspanten. De bakstenen komen van Van der Sanden en zijn van het Hilversums formaat, dus platter dan gangbaar. Dat levert een fijnmazig metselwerk op, dat past bij de belijning van het gevelontwerp. De kleur van de bakstenen is zeer genuanceerd.”

Ronald werkt alleen met echte, natuurlijke materialen: “Alles moet beslist echt zijn. De geveldelen tussen de staanders zijn gemaakt van Douglas, ‘gebakken’ verduurzaamd en op kleur behandeld. Daarin zit bij deze woning de referentie naar de oude Brabantse schuren. Als je werkt met natuurlijke materialen, dan wil je die niet alleen zien, maar ook voelen, ruiken en horen als je erop klopt. Je krijgt contact met de woning, als je echte materialen toepast.”

Zonwering in de mooiste vorm

Kenmerkend voor de voor- en achtergevel zijn de houten louvres die Ronald in het ontwerp heeft gebracht. “Deze dragen bij aan de gevelbeleving en vervullen de functie van vaste zonwering. De houten louvres zijn volledig geïntegreerd in de gevel. Achter de louvres bevinden zich ook nog screens, waarmee het licht binnen gereguleerd kan worden.” Werken met louvres draagt inderdaad bij aan het lijnenspel waarop de kijker getrakteerd wordt. Zo ook achter het huis, onder de overkapping. Een overdekt terras bij een heerlijk zwembad is voorzien van Livium-louvres, zowel tussen de staanders van de overkapping als in de lichtkoepel. De sfeer die de achtertuin oproept, is die van een Romeins kuuroord. Het ritme wordt er bepaald door de eikenhouten staanders. “Het is er sereen. Je kunt er tot rust komen en zwemmen; de overkapping maakt dat je weersonafhankelijk buiten kunt genieten en het uitzicht over de landerijen is onbetaalbaar”, aldus Ronald. “Het is een fijn gezinshuis, waar rust heerst.”

Moderne architectuur met een jaren 20- en 30-touch

Ronald brengt in zijn ontwerpen graag de jaren ’20 en ’30 samen met moderne architectuur. “Dat zorgt voor herkenbare verbinding en geeft een aangenaam gevoel. Uiteraard ontwerpen we onze woningen conform de laatste regels ten aanzien van energieneutraal bouwen. Zo is ook deze Brabantse woning een BENG-ontwerp (Bijna Energie Neutraal Gebouw). Het huis scoort 0,2 op de ladder van de EPC-norm en is daarmee energiezuiniger dan gevraagd werd. Daar zorgen de zonnepanelen, het triple glas, de zonwering en de warmtepomp voor. Ook de overstekken en de verzwaarde thermische schil in het ontwerp dragen bij aan het koel houden van de binnenruimte in de zomer en het warm houden van de woning in de winter.”

De schitterende woning draagt duidelijk de signatuur van Swkls Architects. Tot besluit zegt Ronald: “Dit project was een mooie zoektocht naar de link tussen eigentijdse en typische dorpsarchitectuur. Een fijn project met een mooi resultaat.”

Tekst: Jan Mol

Fotografie: Patrick Meis & Rob Nijhuis

De volgende partijen werkten mee aan dit project:

Swkls Architects | Livium BV | Element 4 haarden | Glenn Robbescheuten Tegelwerken | Smits Bedrijven Gemert

1573 Hout | Bouwbedrijf Arno Vermeulen | Van Zutphen Stukadoorsbedrijf

close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief