Woning met bijzondere vormentaal

Comfortabele droomwoning

Met haar bijzondere vorm, stijlvolle gevelstenen en-afwerking, grote glaspartijen en open karakter van het interieur vormt de door JADE architecten ontworpen woning een opvallende en intrigerende verschijning.

Architect en mede-eigenaar van het bureau Ernst de Jager: “De essentie van het ontwerp voor de woning ligt in de stapeling van twee volumes, waarbij de eerste verdieping is gedraaid ten opzichte van de begane grond.”

“De entree wordt gemarkeerd door de spectaculaire uitkraging, terwijl er binnen een ruimtelijke verbinding ontstaat tussen beide verdiepingen”, aldus architect Ernst de Jager samen met architect Eelco Dekker staat hij aan het roer van het in Rotterdam gelegen bureau JADE Architecten.

Kraan van Quooker.

Accenten

De kavel is bijzonder door de positionering in het gemeentelijk stedenbouwkundig plan. Naast de toegang aan de voorzijde is het perceel met de auto te bereiken via een zijstraat. De diagonale verbinding tussen beide entrees is de basis voor de indeling van de woning, met daarnaast achterin de tuin een bijgebouw dat dient als berging en kantoor.

De diagonaal wordt geaccentueerd door de materialisatie van het pad, de gevel en de onderzijde van het overstek. Deze onderdelen zijn uitgevoerd in een lichtgrijs beton en vormen een fraai contrast met de zandkleurige baksteen en bronskleurig geanodiseerde kozijnen.

Zonbelaste ramen hebben weggewerkte screens en de uitkraging dient als zonwering voor de begane grond. Dit is tegelijkertijd een overdekt terras waar de bewoners kunnen zitten en contact hebben met zowel de voor- als de achtertuin.

Sfeervol en energieneutraal

Een van de wensen van de opdrachtgevers was om te wonen in een kubistische woning met een warm interieur.

“De kastenwand die over de gehele lengte van het huis is gecreëerd, voegt niet alleen warmte toe aan het interieur, maar zorgt ook nog eens voor de nodige bergruimte”, wijzen de bewoners op de sfeerverhogende creatie, die net als onder meer de keuken en de trap door JADE architecten op maat is ontworpen. Ook stond, gezien de klimaatverandering, leven in een energieneutraal huis hoog op het verlanglijstje.

Ernst de Jager: “De daken van de woning en het bijgebouw zijn voorzien van zonnepanelen, in de kelder eronder bevindt zich een bodemwarmtepomp. Het lage dak boven de keuken is bedekt met vegetatie als warmtebuffer en wateropvang. Daarnaast zorgen dikke betonwanden niet alleen voor constructieve draagkracht maar ook voor massa, waardoor het zelfvoorzienende huis tijdens warme zomerdagen comfortabel aanvoelt.”

Optimale verbinding tussen ruimtes

De maar liefst zes meter hoge vide in het hart van de woning zorgt bij binnenkomst voor een wow-effect en verbindt de woonkamer en keuken met de slaapvertrekken op de eerste verdieping. De vele raampartijen maken dat de bewoners in nauwe connectie staan met de tuin en ook de begane grond kent een open karakter.

“De enorme schuifwand tussen het woon- en het keukengedeelte kan deze open ruimte in een oogwenk opdelen in twee ruimtes. Zo kunnen we rustig dineren in de woonkeuken, terwijl de kinderen achter de schuifwand hun eigen feestje bouwen”, aldus de bewoners van de bijzondere woning, die qua opzet een loft is. Slechts de slaapverblijven en badkamers zijn voorzien van een deur.

“We zijn positief over de samenwerking met JADE architecten. Vanaf het allereerste gesprek tot aan de afronding van de bouw zetten ze zich ten volle in om ons huis tot in het kleinste detail zowel functioneel als esthetisch vorm te geven”, sluiten de bewoners meer dan tevreden af.

Fotografie: Ossip van Duivenbode 

Met dank aan JADE Architecten

Klik HIER voor meer informatie over deze architect