Ervaar de energiepositieve villa

Verrijking

Waar in een bosrijk duingebied de gemiddelde villa op een statige manier roept om aandacht, daar is dit gebied nu een bijzondere villa rijker. Een woning die juist niet contrasteert met de omgeving, maar zich op minnelijke wijze voegt in de omringende natuur.

Villa S

We spreken over “Villa S”, een energiepositieve woning, ontworpen door RAU architecten uit Amsterdam. Michel Tombal, architect bij RAU, vertelt over dit niet alledaagse project. “Deze woning ligt in een bosrijk duinlandschap, met veel glooiend terrein om zich heen.

Hij vult de plaats in waar ooit een jaren ’50 woning heeft gestaan en volgt getrouw de contouren van het huis van weleer. Het verschil is dat we maximaal gebruik hebben gemaakt van het bebouwbare oppervlak, door de marges in het bestemmingsplan op te zoeken”, legt Michel uit.

Shou Sugi Ban

De Japanse kunst van hout conserveren…

Het natuurlijke karakter ontleent Villa S dankzij de toepassing van Shou Sugi Ban als gevelbekleding. Shou Sugi Ban is de traditionele Japanse manier van hout conserveren, door gebruik te maken van open vuur om de houtdelen te branden.

Zwart Hout uit Leersum beheerst als Nederlands bedrijf deze eeuwenoude techniek tot in de puntjes en leverde de houten gevelbekleding in Den Haag. Het resultaat is verbluffend: de ingetogen zwarte schil om het huis maakt dat de woning volledig integreert in de natuurlijke omgeving. Michel legt uit: “Door dit hout toe te passen bereiken we visueel een zachte overgang naar de bosrijke omgeving.

De kleur zwart laat bovendien het van nature aanwezige groen mooi uitkomen. Shou Sugi Ban bezit na bewerking nog steeds de tactiliteit en uitstraling van hout en geeft het kubistisch vormgegeven huis een extra stoer karakter.”

Andere oriëntatie zorgt voor prachtig uitzicht

Oorspronkelijk was de jaren ’50 woning gericht op het zuiden. “Dat terwijl aan de noordkant juist sprake is van een mooie tuin”, vervolgt Michel.

“De bewoners wensten meer zicht op deze tuin te hebben, met het licht meekijkend. Een andere wens was om de tuin bij de woning te betrekken. Dat hebben we gerealiseerd door aan twee zijden te zorgen voor een panoramisch uitzicht, zowel aan de zuid- als de noordkant.

Omdat de zuidkant de straatzijde is, hebben we in het ontwerp rekening gehouden met voldoende privacy. De ramen zitten op de hoeken van de woning, de bewoners kijken nu via een diagonale lijn de straat in.”

Groen in alle opzichten

Villa S is een energiepositieve woning. Daarmee is RAU architecten een stap verder gegaan dan het energieneutraal bouwen van vandaag.

“U mag zeggen dat dit huis toekomstbestendig is. Zonnepanelen en een houtpelletkachel wekken energie op.Verkoeling vindt plaats dankzij de aanwezigheid van een betonplaat onder de vloer van de begane grond. Daarnaast heeft deze woning een laagtemperatuur afgiftesysteem, is er gebruik gemaakt van FSC-gecertificeerd hout en emissievrije materialen.

Het hemelwater wordt opgevangen en gebufferd, voor irrigatie van de tuin. Verder treft u bij dit huis geen toxische materialen zoals chroom en pvc aan.”

“Het interieur valt als een warme deken over u heen ”

Zo omschrijft Michel de binnenzijde van de woning, die in samenwerking met interieurarchitect Robbert-Jan Admiraal is ontworpen.

“In de woning is er sprake van een centrale as met trappen. In de hal is de trap naar de eerste verdieping, vanaf de trap kan men genieten van een mooi uitzicht op het terras en het bos aan de andere kant van de woning. Nog een verdieping hoger vinden we weer een uitkijkraam, ditmaal naar de andere zijde. Vanuit elke plek in de woning heeft men een ander zicht op wat zich buiten afspeelt. U kunt vanuit de woning letterlijk in alle windrichtingen kijken”, aldus Michel.

Op de begane grond bevinden zich de gastenkamers, een garderobe, een sauna en de tuinkamer. De eerste verdieping is een echte woonruimte, om in te leven. De tweede verdieping biedt plaats aan de slaapvertrekken en de badkamer.

“Qua kleurgebruik contrasteert de binnenzijde van de woning met de buitenkant. Er straalt warmte uit de kleur van de wanden, die in een beige-grijze tint uitgevoerd zijn. Dat wordt subtiel gecombineerd met een mooie eikenhouten vloer. Het zwart van de buitengevel zien we terugkomen in interieurdelen als de keuken en de open haard.”

Verschillende looproutes in de woning

RAU heeft met hoogteverschillen een mooie ruimtelijkheid weten te bereiken. De openheid nodigt uit om door de woning te wandelen, zo kunt u langs de buitenwand van de woonkamer naar de tuinkamer lopen. Er zijn diverse looproutes, alles is doorgaanbaar en nergens wordt het zichtveld geblokkeerd.”

Voor RAU architecten staat elke opdracht op zich. Typerend voor RAU is de expertise op het gebied van duurzaamheid.

“Een van de redenen waarom deze bewoners naar ons zijn gekomen”, zegt Michel. “We hebben alle energie gestoken in de ruimtelijkheid van de woning, buiten en binnen. Daarbij wisten we trouw te blijven aan de originele belijning en hebben we de lat hoog kunnen leggen als het om de kwaliteit gaat.”

Specialisaties Villa S

Sterk isolerende stalen kozijnen

Met triple glas voor energie positief bouwen …

Eén van de bijzondere dingen aan Villa S is het feit dat de woning energie positief is. Wie energie neutraal of nog beter wil bouwen, dient met de keuze in kozijnen en buitendeuren rekening te houden. De ramen en hefschuifdeuren die door de architect zijn uitgezocht presteren ver boven de gestelde eisen.

We spreken met Gaël Minet, Architect en Technisch Commercieel Adviseur bij ODS, de leverancier van Jansen kozijn- en vliesgevelprofielen. “Architecten komen vooral bij ons voor onze zeer slanke stalen profielen, zoals Janisol Arte voor buiten en Art 15 voor binnen. Daarmee kunt u namelijk de zeer gewilde industriële jaren ’30 look creëren.”

In het geval van Villa S was het precies andersom: er moest triple beglazing toegepast worden van maar liefst 6 cm dik.

“Dat kan met onze Janisol HI-serie, waarmee passiefhuisramen en hefschuifdeuren tot 600 kg gemaakt kunnen worden”, vertelt Minet. “De breedste hefschuifdeur is uitgevoerd met een dubbele hefboom maar loopt ondanks het grote vleugelgewicht toch soepel.”

De Zuid-Nederlandse Ramenfabriek produceerde alle stalen puien van de Villa S met de profielen van Jansen. Een huzarenstuk is de hoek waar twee hefschuifdeuren samenkomen.

“Puur maatwerk, de schuifdeuren verdwijnen in de wand en u kunt de hoek van het huis helemaal openzetten.”

Interieur als uitgangspunt

“Toen er in de beginfase nog sprake was van een verbouwing van de jaren ’50 villa in de duinen, kreeg ik van RAU architecten te horen dat de villa van binnenuit ontworpen moest worden. De verbouwing van de buitenkant zou het interieur volgen.”

Aan het woord is Robbert Jan Admiraal, interieurarchitect. Zijn bedrijf, ElementR, had al eerder interieurs ontworpen voor de eigenaren van ‘Villa S’.

“Toen eenmaal bleek dat er geen sprake meer zou zijn van een verbouwing, maar van een complete nieuwbouw, bleef het plan om van binnenuit te werken echter ongewijzigd.”

De eisen en wensen van de bewoners waren helder. Robbert Jan: “Het interieur moest heel natuurlijk worden, met een grote ruimte voor expressiviteit en kunst en ruimte voor drie opgroeiende kinderen. Door carte blanche te starten met het ontwerpen van het interieur bereikt u het toppunt van leefbaarheid.”

Functionele indeling per verdieping

“De indeling per verdieping volgt een zekere functionaliteit. De begane grond omvat de entree, een tuinkamer, een wellness gedeelte, een logeerkamer en een werkkamer. Daarboven bevindt zich de woonetage. Daar wordt gekookt, gegeten en geleefd. Wel staat elke verdieping in verbinding met de andere etages. De bovenste etage is bedoeld voor rust. U kunt er ontspannen en slapen”, aldus Robbert Jan.

ElementR stelde samen met de opdrachtgevers een plan van eisen op. “Daarna kwamen de eerste tekeningen. Door in het hele ontwerpproces te blijven praten met elkaar, Komt u op het gewenste resultaat. De opdrachtgevers gaven te kennen dat zij geen hoekig en klinisch interieur wensten. Alles moest een zacht karakter hebben.

Ik ga met de woonwensen van mijn klanten respectvol en emotioneel om. Elkaar aanvoelen is van cruciaal belang namelijk. Zelf heb ik er een hekel aan als architecten hun vastomlijnde ideeën ergens naar binnen schuiven. Ik sta in dienst van de klant en maak alles naar hun wensen. Binnen het plan van eisen werk ik dan met een volledige, creatieve vrijheid, met als doel om het echt hun huis te laten worden.”

Het eindresultaat telt

ElementR heeft in het hele bouwproces opgetreden als ambassadeur van de opdrachtgevers. Het hele nieuwbouwproject is ontworpen rondom het ontwerp van het interieur, waarbij Robbert Jan de wensen en randvoorwaarden van de opdrachtgevers in het oog behield.

De samenwerking met RAU architecten was meer dan goed, volgens Robbert Jan. “En weet u wat de mooiste beloning is, als alles klaar is? De eerste reactie van de klant. Die emotie. Daar doe ik het voor.”

Puur natuur in het interieur

Binnen in Villa S is de wandafwerking bepalend voor de totale uitstraling van het interieur. De mooie, wit-beige tint en de afwerking van wanden en plafonds geven een heel natuurlijk effect. Dit wordt bereikt door de toepassing van American Clay. Deze kleipleister wordt ook echt in Amerika gewonnen en door American Clay Benelux exclusief naar Europa gehaald.

Mede-eigenaar van American Clay Benelux, Frank Hagemans, over dit prachtige natuurproduct: “We spreken hier over een zeer duurzaam product met veel voordelen. Zo is deze natuurlijke wandafwerking niet giftig, vuilen stof afstotend en vochtregulerend, iets waar mensen met astma of allergieën baat bij hebben.”

De kleipleisters kunnen op talloze manieren worden afgewerkt en zijn in meer dan 240 natuurlijke kleuren te verkrijgen. De pigmenten die worden gebruikt maken de kleipleisters Uv-bestendig, waardoor kleuren niet vervagen. De kleipleisters bevatten naast klei ook gerecycled materiaal, zoals tot poeder gemalen afvalmarmer. Hierdoor zijn de kleipleisters van American Clay per definitie duurzaam.

Audio die u niet ziet en video met perfect geluid

De bewoners van ‘Villa S’ hebben ook op audio-visueel gebied niets aan het toeval overgelaten. Reeds bekend met het werk van Praalder

Audio/Video Center, namen zij in een vroeg stadium contact op met Onno Praalder, directeur en eigenaar bij Praalder Audio/Video Center.

Onno, vakman in hart en nieren, vertelt: “We zijn betrokken bij dit project in de tekenfase. Dat gaf ons de mogelijkheid om voor elke ruimte in de woning een perfecte oplossing en bekabelingsplan te maken en in te dienen bij de installateur. Alle bekabeling is dus perfect uit het zicht gewerkt.”

Goede prestaties gekoppeld aan bedieningsgemak

Onno heeft de bewoners demonstraties gegeven van diverse kwaliteitsmerken die men levert. “Al snel viel de keuze op apparatuur van Bang & Olufsen. Niet alleen vanwege de kwaliteit, maar ook vanwege het tijdloze design. Alles integreert naadloos binnen het interieur van Villa S”, aldus Onno.

“De afstandsbediening is daarbij de gouden sleutel tot het hele systeem, met één druk op de knop wordt audio-, video- en randapparatuur bediend. Ook Apple TV, Ziggo en de BluRay speler.”

Een absolute eyecatcher is de BeoVisionAvant 75 televisie in de woonkeuken. “Die ruimte is het kloppend hart van het gezinsleven. De 75 inch televisie komt daar zeer goed tot zijn recht en geeft een geweldig beeld.”

Het muzieksysteem in Villa S is multi-room (individuele bediening per ruimte mogelijk of gesynchroniseerde weergave in alle ruimtes) en laat zich horen via een combinatie van Bowers & Wilkins inbouw plafondspeakers en vrijstaande bookshelf speakers.