Home » EXCELLENT magazine geeft verkoelende tips

EXCELLENT magazine geeft verkoelende tips

Door admin

16 unieke tips …

Met de tropische temperaturen kunt u wel wat verkoeling gebruiken …

1. Eet en drink koud

Koude voeding en drankjes verfrissen uw lichaam als de omgeving warm is. Warm eten verwarmt uw lichaam extra. Zorg dat uw diepvries gevuld is met ijsblokjes en neem af en toe een ijsje.

Eet koele salades met zomerse ingrediënten zodat je zo min mogelijk hoeft te koken. Koken, bakken en braden verhogen de temperatuur in huis.

Verkoeling met kruiden en groenten

2. Eet verkoelende groenten en kruiden

Volgens de Ayurveda zijn hebben groenten verwarmende of verkoelende eigenschappen. Zo zijn asperges, bloemkool, broccoli, komkommer, courgette en kokos verkoelend, en artisjok, ui, tomaat, bieten, koolrabi en paprika verwarmend.

Volgens diezelfde Ayurveda zijn er ook verkoelende kruiden. Voeg ze toe aan uw eten of zet er thee van. Een versie muntthee is een goed idee!

De volgende kruiden hebben een verkoelende werking:

Munt, venkelzaad, peterselie, koriander, dille, kardamom en komijn.

munt

Handig om te weten

3.  Alcohol met mate

Een lekker koel wijntje of cocktail lijkt extra aantrekkelijk als het heet is. Maar veel alcohol en hitte gaan slecht samen. De alcohol onttrekt vocht aan uw lichaam. Drink in ieder geval voor ieder drankje dat je drinkt dezelfde hoeveelheid water om uw lichaamsvocht op peil te houden.

4. Eet vaker kleine maaltijden.

Hoe meer u eet, hoe meer warmte uw lichaam produceert om het te verteren. Vermijd voeding die rijk is aan proteïnen (eiwitrijke voeding) die vragen meer energie voor de vertering.

5. Koel uw polsen

Houd uw polsen om de paar uur een paar seconden onder koud water. Er loop een slagader door uw polsen en dat verkoelt uw bloed.

6. Houd de hitte buiten

Hou zo lang de zon schijnt gordijnen en luiken gesloten. Als de zon en de ergste hitte van de dag voorbij is, gooi dan alles weer open. Zet dan de ramen tegen elkaar open.

7. Vervang uw bodylotion door after sun

In after sun zitten vaak verkoelende ingrediënten. Dat werkt op hete dagen beter dan een vettige bodylotion die vocht vasthoudt zodat zweet moeilijker verdampt.

Vreemd, maar waar

8. Eet pittig

Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar voeg lekker wat pepers en sambal toe aan uw eten. De pepers stimuleren de doorbloeding en laten u extra zweten waardoor uw lichaam afkoelt.

pep

Handige tips

9. Neem een lauwe douche of bad

Het is misschien verleidelijk om een koude douche te nemen, maar daarna gaat je lichaam extra warmte produceren om weer op temperatuur te komen. Een lauwe douche of bad, net iets kouder dan je lichaamstemperatuur, werkt het beste. Vooral voordat je gaat slapen.

10. Ga voor katoen

Kies luchtige lichte katoenen kleding. Katoen absorbeert zweet en dat verdampt waardoor u zich koeler voelt. Synthetische kleding nemen geen vocht op zodat zweet. Het zelfde geldt voor synthetisch beddengoed.

11. Extra vocht

Drink meer dan u normaal doet. Water is de beste keuze, af en toe en vruchtensapje en kruidenthee is ook prima. Vindt u gewoon water te saai? Maak dan water met een smaakje.

12. Minder cafeïne

Laat koffie, thee (in kruidenthee zit geen cafeïne), energiedrankjes en chocola even voor wat het is. De cafeïne stimuleert uw metabolisme en dat geeft meer hitte in het lichaam. Bovendien werkt cafeïne het vochtafdrijvend terwijl uw lichaam dat vocht met heet weer goed kan gebruiken.

13. Ice packs

Neem een ice pack of cold pack, of beter nog, neem er twee. Leg er één in de diepvries en houd de andere bij u als verkoeling. Ruil ze om als de één te warm wordt. U kunt ze ook onder uw kussen leggen als u gaat slapen als het heet is. De onderkant van uw kussen wordt dan koud. Draai het regelmatig om.

Nog meer tips?

14. Drink chrysanthemum thee

Volgens kenners werkt deze Chinese kamille thee verfrissend en verkoelend. Het is online te koop of in gespecialiseerde theewinkels.

15. Koel uw beddengoed

Leg uw bedovertrek of uw laken een paar uur voor u gaat slapen in een plastic zak in de koelkast.

16. Koel uw laptop en benen

Werkt u graag met uw laptop op schoot? Een cooler voor uw laptop koelt niet alleen uw computer, het houdt ook uw benen lekker koel.

Bron: Rubriek.nl. 

close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief