Home » Functie van de waterpomp

Functie van de waterpomp

Door admin

Wat heeft de dompelpomp voor functie?

Een dompelpomp is erg handig om in het bezit te hebben als u wateroverlast in uw kelder adequaat wilt aanpakken. Ook voor het leegpompen van uw zwembad of vijver komt een dompelpomp goed van pas.

Het is echter wel van belang om de juiste keuze te maken, want dompelpompen zijn er in verschillende varianten. Maakt u de verkeerde keuze, dan zal het apparaat niet lang meegaan. Zorg er dus voor dat u de dompelpomp kiest die past bij de klus die u wilt uitvoeren.

Zo werkt een dompelpomp

Het woord zegt het eigenlijk al. Een dompelpomp is een pomp die geheel onder water gedompeld wordt. Via het aanzuigrooster aan de onderzijde wordt water in de pomp gezogen.

Vervolgens stroomt het via het pomphuis naar de persaansluiting. Daar wordt het met kracht in de daarop aangesloten slang geduwd. Met behulp van deze slang kunt u het water daarheen geleiden waar u het wilt hebben.

Zorg er wel voor dat er altijd iets te pompen is, zolang de pomp aan staat. De motor van de pomp wordt namelijk gekoeld door het water dat opgepompt wordt. Is er geen water meer en blijft de pomp doordraaien, dan raakt de motor oververhit. Om dit te voorkomen, kunt u een dompelpomp met een vlotter aanschaffen.

De vlotter zorgt ervoor dat de pomp automatisch in werking treedt als er water staat en ook automatisch stopt met pompen als het water een bepaald niveau bereikt heeft.

Zo bepaalt u de keuze

U kunt een dompelpomp online kopen en vooraf op eenvoudige wijze bepalen welk type u nodig hebt. Hierbij is vooral van belang wat de kwaliteit van het te pompen water is.

  • Schoon water, zoals een ondergelopen kelder na een leidingbreuk of hevige regenval. Ook het water uit een zwembad valt onder deze categorie.
  • Vuil water, zoals dat uit een sloot. Vaak is dit water troebel en zwemmen er gronddeeltjes in rond, waardoor u een specifiek type pomp nodig hebt die zoiets aankan.
  • Vuil water met grote stukken erin. Die stukken zullen eerst vermalen moeten worden en hiervoor heeft u een specifieke dompelpomp nodig die dat kan.

Gaat u een waterpomp bestellen, dan zijn dit de belangrijkste zaken om rekening mee te houden. Handig om te weten is dat een dompelpomp ook wel klokpomp genoemd wordt. Ze zijn niet geschikt als pomp voor de watercirculatie in uw vijver.

close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief