Home » Gedurfd, luxueus en met een echt gevoel voor drama

Gedurfd, luxueus en met een echt gevoel voor drama

Romain Dossou Interiors

Door Aty Verschuren

“Een eigentijdse kijk op een oldskool vibe”, aldus beschrijft Romain Dossou-Yovo het door hem ontworpen interieur voor dit woonhuis in Amsterdam. Een bijzonder project, omdat de woning zich bevindt in een vroegtwintigste-eeuwse school – gebouwd ten tijde van de art nouveau – die een aantal jaren terug werd verbouwd tot luxe appartementencomplex.

Het appartement beslaat in totaal 160 vierkante meter, verdeeld over drie niveau’s. De grootste ruimte bevindt zich op de begane grond. Hier vinden we onder meer de woonkamer, de keuken, de leeskamer en de studeerkamer. De eerste verdieping is wat kleiner. Hier bevinden zich onder meer de slaapkamer en de badkamer. De vide geeft het geheel een zeer ruim gevoel en open karakter. Op het dak vind je de tuin: een kleine groene oase in een drukke stad.

Romain Dossou-Yovo Romain Dossou-Yovo, geboren en getogen in Parijs, is van gemengde achtergrond: zijn ouders zijn afkomstig uit Frankrijk en Benin (Afrika). Hierdoor was hij al op jonge leeftijd nieuwsgierig naar de verschillende culturen die de wereld te bieden heeft. Na een carrière in de bedrijfswereld, werkte hij voor verschillende ontwerpers in Australië. In 2019 richtte hij zijn eigen interieurbureau op in Nederland. “Ik wilde graag in Nederland werken, vanwege de rijke traditie en het grote platform op het gebied van (interieur)ontwerp”, vertelt hij. Een interieurbureau starten in Nederland was echter niet vanzelfsprekend. Dossou-Yovo: “In het begin was het best moeilijk, omdat ik nog geen netwerk had in Nederland. Maar stap voor stap groeide mijn bedrijf en inmiddels hebben we een paar mooie projecten mogen verwezenlijken.”

Statement interiors Dossou-Yovo houdt van unieke en dramatische interieurs. Hij gebruikt vaak veel kleur en mixt daarbij gerust verschillende materialen, texturen en prints. De interieurs van Romain Dossou Interior zijn dan ook dikwijls een stuk gedurfder dan ‘typisch Hollandse’ interieurs. “Bij Romain Dossou Interiors houden we van wat wij noemen ‘statement interiors’. In elk ontwerp proberen we iets nieuws te doen, iets wat nog nooit eerder is gedaan. Uiteraard op een manier die past bij de opdrachtgevers”, legt de interieurontwerper uit. In dit interieur zien we dat ook terug. “De architectuur van deze oude school, met zijn wat nostalgische sfeer, leende zich perfect voor een vrolijk en eigenzinnig interieur”, aldus Dossou.

Elke ruimte een andere sfeer “De opdrachtgevers wensten het open interieur op te delen in verschillende zones, met elk een andere functie, gevoel en sfeer”, vertelt de interieurarchitect. De woonkamer moest bijvoorbeeld speels, gezellig en energiek aanvoelen, de keuken moest vriendelijk en warm zijn, de leeshoek ontspannend en de slaapkamer luxueus en sensueel, zoals in een chic hotel. Daardoor ziet elke ruimte er weer anders uit, met andere kleuren, materialen en patronen. Toch voelt het geheel, wanneer je van de ene naar de andere ruimte loopt, verrassend harmonieus.

Extravagant en gedurfd Wat gelijk opvalt, is dat in veel ruimtes gebruik is gemaakt van behang. Een opmerkelijke keuze, vooral als je weet dat de opdrachtgevers daar in eerste instantie niet zo enthousiast over waren. “De opdrachtgevers hadden het idee dat behang ouderwets en stoffig is, iets wat je in het interieur van je oma terugziet”, vertelt de interieurontwerper lachend. “Maar toen we hun deze ontwerpen lieten zien, zagen ze in dat behang juist heel eigentijds en zelfs ‘cool’ kan zijn.” Het behang met de grote roze bloemen in de keuken – dat doet denken aan de Irissen van Van Gogh – is extravagant en gedrufd. Ook dat met wit en blauw-grijze flamingo’s in de leeshoek zijn alles behalve grootmoederachtig, maar geeft de ruimte juist een modern en gewaagd uiterlijk. In de slaapkamer zorgt het chique emerald groene behang in combinatie met de gouden elementen voor het gewenste luxueuze gevoel.

Veel te ontdekken Op de vraag hoe Dossou-Yovo terugkijkt op dit project, geeft hij aan erg tevreden te zijn met het resultaat: “Het is eigenlijk nog mooier geworden dan het oorspronkelijke ontwerp.” En daar was de klant het gelukkig ook mee eens. “We konden het geluk van de gezichten van de opdrachtgevers aflezen”, vertelt de interieurontwerper trots. “Elke week ontdekken ze wel weer iets nieuws. Dat geeft mij de meeste voldoening: om de opdrachtgevers zo blij te zien. Daar doen we het voor.”

Fotografie: Flare Department

De volgende partijen werkten mee aan dit project:

Romain Dossou Interiors | ACE11 BV

close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief