Home » Gemakkelijk energie vergelijken? Dit moet je weten

Gemakkelijk energie vergelijken? Dit moet je weten

Door Aty Verschuren

Energie vergelijken is iets wat consumenten ieder jaar weer doen. Heb je nog het beste contract voor mijn situatie of moet je toch overstappen? Ben je net op jezelf gaan wonen en weet je niet waar je op moet letten bij energie vergelijken? Lees dan  maar snel verder. In dit artikel geven we je tips die je helpen om een keuze te maken voor een energieleverancier. 

Tip 1: Check de postcode en het jaarverbruik 

Het is belangrijk om te weten hoeveel stroom en/of gas je verbruikt per jaar voordat je overstapt naar een andere leverancier. Deze informatie kun je terug vinden in je jaarafrekening. Mocht je toch niet weten wat je jaarverbruik is, dan kun je het gemiddelde energieverbruik op basis van het aantal personen in jouw huishouden berekenen. Hiervoor zijn online verschillende mogelijkheden. 

lequal

Tip 2: De energieprijzen

Besparen op uw energierekening kan op één manier; het besparen op de leveringskosten. Deze kosten bedragen ruim 35% van de energierekening. De andere kosten, zoals de kosten van de netbeheerder, energiebelasting en de btw zijn bij alle energieleveranciers gelijk. Houd hier rekening mee als je overstapt naar een andere energieleverancier. De energie wordt niet goedkoper, alleen de leveringskosten kunnen minder worden. 

Lequal

Tip 3: De vaste en variabele tarieven 

Kies je ervoor om over te stappen? Houd er dan rekening mee dat je kunt kiezen voor vaste en variabele tarieven. Vaste tarieven geven je meer zekerheid gedurende de looptijd van je contract. Het nadeel van vaste tarieven is dat wanneer energieprijzen dalen, jij hier helaas geen voordeel uit gaat halen. Daarentegen kan het wel lonen als de energieprijzen stijgen. Bij variabele tarieven kunnen de kosten soms flink verschillen. Stijgen de gasprijzen? Dan merk jij dit in de rekening aan het einde van de maand. 

Tip 4: Contracten 

Bij een energieleverancier heb je altijd een keus. Kies je voor een contract met een bepaalde vaste looptijd of kies je toch voor een onbepaalde looptijd? Het kiezen van een contract met onbepaalde tijd heeft een aantal voordelen, zoals het kunnen switchen op ieder moment als je dit wilt. Daarentegen kun je geen gebruik maken van de welkomstpremies of kun je niet kiezen voor vaste tarieven. Met een contract dat voor een jaar vast staat kun je in de meeste gevallen het meeste besparen. De welkomstpremies en vaste tarieven zullen je uiteindelijk meer opleveren dan een contract voor onbepaalde tijd. 

close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief