Genieten aan het water

Hoogte, licht en panoramisch uitzicht

In de door Station-D Architects ontworpen woning.

Als de bewoners in de ochtend genieten van hun kopje koffie en het ontbijt, verwarmt de opkomende zon de open keuken. Als zij na een lange werkdag samen genieten van het diner voelen ze, op het aan de keuken grenzende terras, nog net de warmte van de avondzon.

Geluksmomentjes die het leefgenot vergroten en het gevolg zijn van het creatieve ontwerp van Station-D Architects, het Delftse architectenbureau dat de woondroom van de opdrachtgevers verwenlijkte.

Ontwerpproces

Gevraagd naar de wensen en de eisen van de bewoners verschijnt een kleine glimlach op het gezicht van architect Tim van Beukering.

“Ons gesprek ging niet direct over stijlen of voorkeuren, maar over de nog voor het ontwerpproces gekochte riante bank van dik drie bij drie, die in de woonkamer van de nieuwe woning moest passen. En vanaf de bank wensten ze een panoramisch uitzicht op het achtergelegen water”, geeft Tim aan, die samen met architecten Rico Heykant en Lars Hoogewerf eigenaar van Station-D Architects is.

“Daarnaast wilden ze onder meer graag een lift in de woning, zodat het huis levensloopbestendig is én keken ze uit naar een fraaie connectie tussen binnen en buiten.”

Vakantiegevoel in eigen huis

Het exterieur van de direct aan het water gelegen en bijzonder vormgegeven woning is voornamelijk opgetrokken uit licht metselwerk, zwarte aluminium kozijnen, grote glaspartijen en hout aan de onderzijde van de overstekken, wat het geheel een warme uitstraling geeft.

De zonnepanelen zijn in één vlak tussen de dakpannen geïntegreerd. Vanaf het fraai gelegen balkon genieten de bewoners optimaal van de natuurrijke omgeving. Ook de tuin met veel zitjes biedt de bewoners de gelegenheid om in alle rust van het buitenleven te genieten.

De passerende bootjes maken het vakantiegevoel compleet. De gehele zuidelijke hoek van de woonkamer bestaat uit glas, waardoor de bewoners ook vanuit die prettige leefruimte in connectie staan met het heerlijke buitenleven. Door de driedelige schuifpui open te zetten, wordt de ervaring van de waterrijke omgeving naar binnen getrokken.

Bijzondere verlichting

Bij binnenkomst geven de hoogte, het licht en het uitzicht het gewenste wow-effect.

De begane grond heeft een open karakter, maar geeft toch het gevoel van geborgenheid. De vide zorgt voor een verbinding tussen de twee verdiepingen en maakt eveneens dat het natuurlijke daglicht tot diep in de woning reikt.

Ook aan de zijkant voorzag Station-D Architects de woning van een schuifpui, zodat de bewoners makkelijk vanuit de fraaie keuken het naastgelegen terras op stappen. Bijzonder zijn de twee led-strips in het plafond van de woonkamer, die de bewoners als het ware richting de pui en het achtergelegen terras leiden. Ook noemenswaardig is het toilet, alwaar de kraan boven het spoelbakje uit het plafond komt.

Badderen met uitzicht

Boven is de woning voorzien van meerdere slaapkamers, waarvan de hoofdslaapkamer de meest bijzondere is. Een middelhoge wand tussen het bed en de sanitaire zone vormt de nauwelijks aanwezige grens tussen de slaap- en badruimte. Direct aan deze ruimte grenst de inloopkast. Achter in de hoek kan middels twee stortdouches tegelijkertijd gedoucht worden. Aan het raam staat een losstaand designbad met uitzicht op het water.

Optimaal genieten in eigen huis. Leuk detail is dat de houten vloer doorloopt in de muur. En de bank, die in het begin van de samenwerking tussen de bewoners en Station-D Architects werd genoemd? Die vond een prominente plek in deze fraaie woning.

Fotografie | Lucas van der Wee

Met dank aan | Station-D Architects