Genietvilla met weids uitzicht

Wonen als op een ansichtkaart

Binnen een vloek en een zucht zijn de gelukkige bewoners van de imposante villa in de bruisende binnenstad van Maastricht.

Ook het geprezen en stijlvolle horeca-etablissement Château Neercanne ligt op een flinke steenworp afstand.

Maar staand op het enorme terras rondom hun woning, vraagt u zich vanzelf af waarom de bewoners de villa überhaupt zouden willen verlaten voor een avondje uit?

Het uitzicht over de landerijen, wijngaarden en alles wat het Limburgse land zo mooi maakt, is immers fenomenaal.

De villa zelf? Die is van hetzelfde hoogwaardige niveau als de beklijvende vergezichten!

Camps Constructie is verantwoordelijk voor het veelzijdige metaalwerk. 

Ontwerp & afwerking door Anne Stijnen 

Lab32 Architecten creëert villa met heerlijk uitzicht

De prachtig gelegen en intrigerende villa is ontworpen door Loek Stijnen, de oprichter en roerganger van het in 2004 gestarte architectenbureau Lab32 architecten.

Tijdens het interview is de stoel van Loek echter leeg. De gepassioneerde, ervaren en creatieve vakman overleed onverwachts op 26 maart 2018.

Weduwe Monique Lipsch: “Enkele dagen na zijn dood vroeg ik aan Clark, die hier enkele maanden na de oprichting als stagiaire begon en na zijn studie als ontwerper en rechterhand van Loek aan de slag ging, hoe we verder moesten met het bureau.”

“Doorgaan, was al snel de conclusie van ons beiden. Lab32 architecten is het levenswerk van Loek, dat moeten we doorzetten. Dat zijn we aan hem verplicht.”

Hoe zwaar ook, maar lopende projecten worden na die zwarte 26 maart tot tevredenheid van klanten afgerond en klanten waarvoor Lab32 architecten in het verleden woningen ontwierp, nemen wederom contact op.

“Maar ook mensen waarmee we nog niet eerder samenwerkten en houden van de moderne eigentijdse architectuur waar Lab32 architecten bekend om staat, weten ons te vinden”, vult Clark Teensma aan.

Maintain Elektro realiseerde de algemene elektrotechnische installatie, beveiligingssystemen, data- en communicatienetwerken alsook slimme domotica en verlichtingsstudies.

Prachtig totaalplaatje

“Toen wij de locatie voor de eerste keer bezochten, wisten we direct dat we het uitzicht maximaal dienden te benutten”, kijkt Clark terug op de beginfase van het project.

“Al vrij snel kwam Loek op het idee om het dagelijkse leven van de heer en de vrouw des huizes op de eerste verdieping af te laten spelen en onder meer de gewenste slaap- en badkamers voor de gasten, de technische ruimte en de garage op de begane grond te situeren.”

“Door deze invulling van de villa kunnen de bewoners vanuit elke hoek van hun leefomgeving optimaal genieten van het magnifieke zicht op de omgeving”, aldus Clark.

Via de lift of de ‘luie’ trap bereikt het echtpaar vanaf de begane grond het woongedeelte, waar de enorme lichtinval, het ruimtelijke karakter en de luxe (maatwerk)inrichting zorgen voor een prachtig totaalplaatje.

Het toegepaste marmer, de fraaie houten vloer, de bijzondere haardpartij én zeker ook de door de vrouw des huizes geselecteerde designmeubelen en kunstwerken vormen de sfeermakers in de villa.

Ook bijzonder zijn de stijlvolle badkamer en de luxe afgewerkte walk-in-closet, waarin de tassen-collectie als zijnde kunstwerken aan de muur prijken.

Signatuur van Lab32 Architecten

“De buitengevel van de woning is van geprefabriceerd grijs beton, gecombineerd met naturel houtkleurige kozijnen in de houtsoort Afromosia.”

“De toegepaste materialen, de spannende overstekken, de strakke vlakverdelingen en de fraaie zichtlijnen zijn duidelijke kenmerken van de signatuur van ons bureau”, geeft Clark aan, die aanstipt dat Lab32 architecten eveneens een lichtplan op maat ontwierp, de kastenwanden en de indeling van de badkamer tekende en desgevraagd met de bewoners meedacht over bijvoorbeeld de keuze van de vloer in de luxe woning.

“Het bouwproces verliep, mede door de inmiddels van zijn pensioen genietende aannemer John Stassen, erg plezierig en soepel. En ook wij, als architectenbureau, zaten vrijwel het gehele proces op één lijn met de opdrachtgevers.”

“Over de afwerking van de glazen balustrade van het rondom gelegen terras op de eerste verdieping verschilden we echter even van mening.”

“Waar zij het glas wilden voorzien van spijlen, stelden wij voor een geheel glazen afwerking te kiezen. Dit omdat u zo zonder zicht-belemmerende zaken optimaal geniet van het uitzicht. Zoals u ziet, gingen ze uiteindelijk mee in onze gedachtegang.”

Slangen Interieurbouw is verantwoordelijk voor de realisatie van het meubel maatwerk.

Zuid-Limburg

Waar Loek Stijnen, met ondersteuning van Clark Teensma, de woning ontwierp en partner Monique en zoon Koen de fotografie van de bijzondere woning verzorgden, speelde dochter Anne Stijnen, eigenaar van Studio Annie, ook een rol in het gehele proces.

De bewoners vroegen de grafische designer om de deurgreep op de voordeur te ontwerpen.

Geïnspireerd door een bovenaanzicht van het perceel, waarop de villa is gelegen, kwam zij tot het prachtige en in gepatineerd koper uitgevoerde ontwerp.

Geheel passend bij de bijzondere villa met dat weidse uitzicht over het heuvelachtige Limburgse landschap.

Hoe klonk de door de regionale VVV gevoerde reclameslogan ook al weer? Zuid- Limburg, u zult er maar wonen.

Met dank aan de belanghebbende partijen: 

Lab32 architecten | Maintain Elektro BV

Slangen Interieurbouw BV | Camps Constructie

Fotografie | Koen Stijnen Photography