Gepassioneerd vakmanschap

Vol passie

Als jongetje van zes jaar oud tekende hij al de indeling van zijn slaapkamer en ging er standaard een schetsboek mee op vakantie, waarin de huizen die hij zag, natekende. Sinds enkele jaren geleden staat hij aan het roer van Studio Marco van Veldhuizen en ontwerpt hij samen met zijn betrokken en creatieve team woning en met een inhoud van 1500 tot 4000 meter en meer.

Waarin hij onder meer zeven slaap en badkamers, een thuisbioscoop en een binnenzwembad zijn ondergebracht en waarbij uiteraard ook het buitenzwembad en een parkeergelegenheid voor een zevental auto’s niet mogen ontbreken. “Wij deinzen niet zo snel terug en schrikken ook niet zo snel. Daar zijn we veel te nuchter voor”

Wonen met plezier

“gekscherend zeg ik wel eens tegen mijn opdrachtgevers dat ik hun woning ook wel gratis wil ontwerpen, want ik vind mijn werk nog altijd ontzettend leuk. wel zeg ik er dan snel achteraan dat het niet kan, omdat ik mijn collega’s nou eenmaal moet betalen, haha. Maar ik zie het niet als werk. Ik geniet er oprecht van om steeds weer iets unieks en persoonlijks te bedenken, dat echt wordt gerealiseerd.”

“Een woning waarin mensen met heel veel plezier wonen en waarvan ze genieten. Maar wij ontwerpen ook hotelkamers en zijn nu bezig met een cruiseschip. Een enorme uitdaging, maar wel ontzettend leuk om te doen”, aldus de bevlogen Marco van Veldhuizen.

“Alles wat we hier ontwerpen, is het resultaat van teamwork. Mijn naam staat dan wel op de gevel, maar we doen het met zijn allen. Regelmatig complimenteren mijn opdrachtgevers me met dit team en geven aan dat ze de samenwerking als prettig hebben ervaren. ik prijs me dan ook gelukkig dat iedereen die bij ons werkt dezelfde passie heeft die mij ook drijft.”

Jong en gedreven

Dat de jonge Marco ooit ‘iets met huizen’ ging doen, was al snel duidelijk. De middelbare school volgde hij omdat dat nu eenmaal moest, maar van harte ging dat duidelijk niet.

Pas toen hij tijdens de diverse vervolgopleidingen architectuur-gerelateerde lessen volgde, zat hij met plezier in de schoolbanken. Hij studeerde onder meer bouwkunde aan de MTS en hTS en ontving ook een diploma van de hogeschool voor de Kunsten in Utrecht.

Thans mag de creatieveling zich dan ook interieurarchitect en bouwkundig ingenieur noemen. Terwijl hij trouw zijn lessen volgde aan de laatstgenoemde school, startte hij zijn eigen studio.

“Dat was in 2007. Inderdaad, tijdens de beginfase van de crisis. Noem het geluk, noem het kwaliteit, maar het is eigenlijk vanaf de start voorspoedig verlopen. Het begon met kleinere verbouwingen en al snel werd ik gevraagd voor de inrichting van diverse panden van Bergman Clinics en klopte ook hotelketen Vondel Hotels aan voor interieur-opdrachten.”

“De eerste grote exterieur-opdracht kwam via een familielid en resulteerde in het feit dat diverse gezinnen in diezelfde straat ook bij mij aanklopten voor het ontwerp van hun woning.”

Leuk in plaats van arrogant

Wat volgt is een periode waarin niet alleen zijn personeelsbestand groeide, maar ook de grootte van zijn opdrachten. Zich verbazen over de financiële mogelijkheden en de woonwensen van zijn opdrachtgevers doet de veelzijdige designer niet. Laat staan dat hij tijdens het opnemen van het wensenpakket op de rem trapt.

“Als mensen een grote villa met alles erop en eraan wensen, wie zijn wij dan om te zeggen dat ze dat niet moeten doen. Als ze het kunnen betalen en echt willen, waarom niet? Een bioscoop in de kelder? Wij ontwerpen het met alle liefde. Wij deinzen niet zo snel terug en schrikken ook niet zo snel, daar zijn we veel te nuchter voor en daarvoor vinden we, zoals ik al eerder zei, ons werkt ook veel te leuk”, aldus de ontwerper, die zich niet alleen gelukkig prijst met zijn medewerkers, maar ook zeer te spreken is over zijn opdrachtgevers.

“Het zijn stuk voor stuk enthousiaste mensen die mooie dingen kunnen waarderen en vooral heel veel zin hebben om hun woondroom te verwezenlijken. Onze kennismaking en vervolggesprekken zijn veelal gezellige momenten. Natuurlijk bespreken we ook heel zakelijk de verschillende punten tijdens een traject, maar er is zeker ruimte voor informaliteit.”

“We horen vaak van onze opdrachtgevers dat ze dat erg waarderen. Enige tijd geleden belde een echtpaar, nadat ze een door ons ontworpen woning in een blad hadden gezien, en vroeg of ze diezelfde dag langs konden komen om eens kennis te maken. Toevallig was er ruimte in de agenda en nodigden we het koppel uit, waarna een leuk gesprek volgde.”

“Aan het eind gaven ze aan dat ze eigenlijk onbedoeld een beeld in hun hoofd hadden dat we een enorm arrogant bureau zouden zijn, maar dat net het tegenovergestelde het geval was. We waren open, nuchter en leuk, dat vond ik wel mooi om te horen. Want zo zijn we ook gewoon.”

Heen en weer naar Portugal

“Omdat ik elf jaar geleden eigenlijk niet wist of ik nou liever exterieurs of interieurs ontwierp, richtte ik me vanaf de start van het bedrijf op beide zaken en dat doen we nu nog steeds. En nog altijd weet ik eigenlijk niet wat ik nou leuker vind, haha”, lacht de breed georiënteerde oosterling, die niet alleen door heel Nederland woondromen realiseert, maar ook over de landsgrenzen actief is.

“Polen, Italië, Portugal”, somt hij enkele landen op. Hij vervolgt: “Ook weer hartstikke leuk en uitdagend om te doen, maar ik heb wel eens het gevoel dat mensen denken dat we op vakantie gaan als we een bouwvergadering ter plaatse bezoeken.”

“Was het maar zo’n feest. Het is vaak ’s ochtends heen, vergaderen, eten en ’s avonds laat sta je weer op Schiphol. Begrijp me niet verkeerd, het zijn mooie dagen, maar we leven echt niet in een grote glamourwereld.”

Bijzonder blij

“Of ik trots ben op wat ik heb bereikt? Ik hoor wel vaker dat ik dat meer mag zijn. Dat ik ook eens terug moet kijken en niet alleen de focus moet leggen op de te realiseren projecten. Natuurlijk geniet ik van wat we hier allemaal doen en vind ik het mooi als mensen aangeven dat ze hun woning de mooiste woning van de straat of het dorp vinden, maar dan ben ik ook al snel weer zo nuchter om te zeggen dat het ons werk is om dat te bereiken.”

“Dat moet ik misschien eens afleren, haha. Weet je wat het is: we zijn allemaal gek van het ontwerpen van mooie dingen en dat kunnen we door onze fijne opdrachtgevers elke dag doen. Daar ben ik bijzonder blij mee.”

Met dank aan Marco van Veldhuizen