Gooise woning op de Veluwe

Bijzondere villa voorzien van alle gemakken

Een riante villa met maar liefst 3.000 m3 woonoppervlakte, volledig gebouwd in de Gooise stijl: dat realiseerde AA+ Ontwerpbureau in 1,5 jaar tijd voor de opdrachtgevers op de Veluwe.

Marinus Weijers, ontwerper en eigenaar van dit bureau, ontwierp voor deze opdrachtgevers niet alleen het exterieur, maar ook het interieur en de tuin. “Ik ontwerp een woning altijd van A tot Z”, vertelt de ontwerper. “Ik ben betrokken bij het project vanaf het allereerste idee tot het plaatsen van de laatste lampenkap.”

Op elkaar afgestemd

“Bij de bouw houd ik al rekening met het interieurontwerp en de tuin”, zegt de ontwerper gedreven. “Dat maakt mij uniek. Ik voel me geen ontwerper of architect, maar eerder een butler. Ik luister naar de wensen van mijn klanten en schrijf ze op. Daarna ga ik tot het uiterste om alle wensen tot in de kleinste details uit te voeren.”

Het resultaat: een uitzonderlijke villa, waarin alle elementen perfect op elkaar zijn afgestemd.

De prachtige keuken is gerealiseerd door Huisman Keukens & Sanitair.

Gooise stijl

AA+ ontwerpt woningen in twee stijlen: de Kempische stijl en de Gooise stijl. De Gooise stijl herken je aan de witte gevels, de rieten daken en de zwarte potdeksels. Bijzonder aan deze Gooise Villa is de gebogen kapvorm van het dak en de unieke vorm van de woning.

“De villa heeft vier kopgevels: aan de voorkant twee en aan de achterkant twee. Hierdoor heeft het huis van bovenaf bekeken een H-vorm”, legt de ervaren ontwerper uit. Het interieur en de tuin zijn ontworpen in een landelijke stijl die perfect past bij de uitstraling van de woning.

De lederen achterwand van het bed is gerealiseerd door Alphenberg Leather.

Ondergronds speelparadijs

De woning is gebouwd aan de hand van een rijkelijk gevuld programma met wensen. Op de begane grond zijn bijvoorbeeld een grote woonkamer en woonkeuken gebouwd, net als een bijkeuken, een grote hal met een dubbele trap, een bibliotheek, twee slaapkamers, een badkamer en een dubbele garage.

Op zolder vind je onder andere de slaapkamers van de kinderen en een tweede badkamer. Maar de meest bijzondere ruimtes liggen onder de grond. In de kelder zijn een zwembad, een sauna en een stoomcabine gerealiseerd. Daarnaast vind je er een bar en een wijnkast.

Ook ligt onder de grond een heuse sporthal voor de kinderen. En als ze zich vervelen in het zwembad of de sporthal, kunnen ze ook nog een duik nemen in de grote ballenbak. Welk kind wil dat nou niet?

Niets is onmogelijk

Soms waren de wensen van de opdrachtgevers wel heel specifiek. De eerste reactie van de heer Weijers was dan: “Dat kan helemaal niet.” “Kan niet bestaat niet”, was het motto van de opdrachtgever. Met andere woorden: regel het maar.

Een voorbeeld: de opdrachtgever wilde een buitenhaard op de veranda, maar dat kon eigenlijk niet, omdat de veranda boven een glazen koekoek lag. “Dit loste ik op door van één schoorsteen twee kanalen te maken en deze te isoleren. Wanneer de buitenhaard aangaat moet de glasplaat worden afgedekt met een mat. Dan werkt de buitenhaard wel”, legt de ontwerper uit. Dit zorgde echter voor een volgend probleem: er kwam nu geen licht meer door de glazen vloer naar beneden.

“Om dat probleem op te lossen sloot ik een glazen lichtstraat aan op de haard.” Kortom, overal is een oplossing voor gevonden, ook als iets in eerste instantie niet mogelijk leek. En wanneer die oplossing weer voor nieuwe problemen zorgden, bedacht de ontwerper ook daar weer oplossingen voor. Marinus Weijers: “De opdrachtgever heeft mij daarin echt uitgedaagd.”

Overal over nagedacht

In het ontwerp van deze woning is echt overal over nagedacht. Neem bijvoorbeeld de bijkeuken. Hiervoor heeft de ontwerper een op maat gemaakte schoenenkast ontworpen. Bovenaan de kast zie je een foto van elk familielid, met daaronder vijf vakjes om schoenen in te plaatsen en enkele lades voor sjaals, handschoenen en mutsen.

“Maar de kleinere kinderen zijn niet groot genoeg om bij de hoogste planken te komen”, vertelt de ontwerper. “Daarom ontwierp ik een uitschuifbaar plankje voor de kinderen om op te klimmen, zodat ze zelf hun schoenen weg kunnen zetten.”

Uitzicht op de hertjes

Niet alleen de woning zelf is prachtig, maar ook de omgeving van de villa mag er zijn. De achterkant van het huis kijkt uit op een schitterend natuurgebied.

Het was dan ook belangrijk dat de beplanting in de achtertuin hierop aansloot. Hoe bijzonder de locatie is blijkt wel uit het feit dat de bewoners tijdens het koken regelmatig hertjes voorbij zien komen.

Geslaagd totaalproject

Zowel de ontwerper als de opdrachtgevers zijn het erover eens dat het project geslaagd is. De opdrachtgevers ervoeren de samenwerking dan ook als “zeer positief”.

Wat hen het meest aansprak aan de werkwijze van deze ontwerper? Dat hij hen vanaf het eerste ontwerp tot en met de afbouw en inrichting begeleidde. En dat is precies waarin AA+ zich onderscheidt van andere ontwerpbureaus!

Van Dijk Gevelsteen leverde de metselstenen, de steenstrips aan de binnenzijde en de klinkers aan de buitenzijde.

Automatische entree in één dag

Realisatie dankzij Van den Brink Sierhekwerk …

Een compleet automatische entree, in één dag kant en klaar geplaatst. Rondom deze buitengewone villa staat een schitterend sierhekwerk, gemaakt door Van Den Brink Sierhekwerk. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het ontwerpen, produceren en plaatsen van complete entrees: van het grondwerk tot het aanleveren van de kolommen, het hekwerk en video/ intercom.

“Voor de villa op de Veluwe maakten en leverden we een hekwerk passende bij de Gooische stijl van de woning. Het gaat om een volledig automatische entree. De intercom is te bedienen met een app op de telefoon. Dit betekent dat de poort vanaf elke locatie kan worden bediend. Ook bijvoorbeeld als de familie op vakantie is en de pakketdienst voor de deur staat”, vertelt Cees van den Brink, eigenaar van het gerenommeerde bedrijf.

Bijzonder aan de werkwijze van Van Den Brink Sierhekwerk is dat ze alles prefabriceren. Alle onderdelen, van de fundatie tot metselwerk, worden in de fabriek gemaakt. Hierdoor wordt de gehele entree in één dag geplaatst, waardoor de overlast voor de bouw tot een minimum wordt beperkt.”

“Dit doen ze al bijna 30 jaar zo. “Wij zijn in Nederland dan ook het bedrijf met de meeste ervaring in het prefabriceren van volledig automatische entrees”, aldus de trotse eigenaar.

Op hoog niveau relaxen

Realisatie dankzij VSB Wellness …

Het jaloersmakende zwembad in de riante kelder is gerealiseerd door VSB Wellness. Het Brabantse kwaliteitsbedrijf verrijkte het foliezwembad met inbouwdelen van rvs en een krachtige jetstream met turbineaandrijving. De sfeervolle sauna is uitgevoerd met een wand van de houtsoort Red Cedar en plafondbekleding.

De cilindervormige designoven zorgt voor een prettige saunatemperatuur. In het interieur van de sauna paste VSB Wellness Abachi en breuksteen toe. Het zeer veelzijdig en hoogwaardig opererende VSB Wellness is specialist in het realiseren van wellness- en interieurprojecten op maat.

Van ontwerp tot realisatie. Voor zowel de residentiële als de commerciële markt. Zo verrijkte het bedrijf onder meer fitnesscentra, cruiseschepen en hotels. Op basis van de aanwezige ervaring, creativiteit en kwaliteit creëert familiebedrijf VSB Wellness interieurs om van te dromen en wellnesscreaties die uw leven verrijken en kloppen tot in het kleinste detail.

Een unieke, milieuvriendelijke en veilige schoorsteen

Realisatie dankzij Exclusieve Schoorstenen …

Een bijzondere woning met een buitengewoon dak vraagt om een eveneens speciale schoorsteen. Daarvoor schakelde AA+ het bedrijf Exclusieve Schoorstenen in.

De schoorstenen van dit gerenommeerde bedrijf zien er uniek uit en zijn milieuvriendelijker dan traditionele schoorstenen. Dit komt doordat het bedrijf werkt met gerecycled petschuim en vaak loodvervanger toepast.

“Voor de villa op de Veluwe werden we gevraagd om mee te denken over een schoorsteen die qua stijl past bij het prachtige rieten dak. Daarom is er gekozen voor een gestucte schoorsteen met een natuurstenen rand.

Uitdaging

“De uitdaging lag in de radius van het dak. Daardoor was het voor zowel Exclusieve Schoorstenen als de aannemer lastig om de schoorsteen netjes te produceren, te plaatsen en waterdicht te krijgen.”

“Gelukkig is dat goed gelukt”, vertelt de bedrijfsleider bij Exclusieve Schoorstenen. “Daarnaast is er gekozen voor een RVS schoorsteenkap met vonkengaas om te voorkomen dat vonken van de open haard het rieten dak bereiken.”

De samenwerking tussen AA+ en Exclusieve Schoorstenen verliep volgens de heer van Deelen vlekkeloos: “We hebben vaker met AA+ samengewerkt en dat bevalt altijd goed.”

De bedrijfsleider was dan ook tevreden over het eindresultaat: “Het is een prachtige woning geworden met veel uitzonderlijke details. Het is mooi om te zien.”

Fotografie binnen: Michael van Oosten | Fotografie: Raphaël Drent

Maak kennis met de specialiteiten van AA+ Ontwerpbureau, ontdek hier de mogelijkheden!