Haarden van de toekomst

Zeer aangenaam

Op de regel ‘slecht voor het milieu’ vormen de bio-ethanol haarden van Jos Harm een aangename uitzondering.

De nieuwste generatie Decoflame haarden zijn namelijk veilig, nagenoeg uitstootvrij, hebben geen rookgasafvoer nodig en zijn met een app eenvoudig bedienbaar. ‘De uitstoot staat gelijk aan drie waxinelichtjes.’

Open vuur

Liefhebbers van open vuur hebben het de laatste jaren nogal te verduren: uitstoot van open hout vuur, weet nu iedereen wel, schaadt de gezondheid en is bovendien slecht voor het milieu.

De Amsterdamse haardenspecialist Jos Harm b.v. gooit het daarom over een andere boeg met hun nieuwste generatie bio-ethanol haarden van de Deense fabrikant Decoflame.

Vrijwel uitstootvrij, zegt directeur Roger Harm. “Ethanolverbranding is niet nieuw, wél de manier waarop. De uitstoot van de nieuwste branders staat gelijk aan ongeveer drie waxinelichtjes. Dus heeft u wel de sfeer van open vuur in huis, maar niet de lasten ervan.”

Omzetting

Het nieuwe type brander is een voortzetting van eerdere versies. Het belangrijkste verschil is de wijze van verbranding, waarbij de brandstof eerst naar gas wordt omgezet en vervolgens volledig verbrandt. Dit maakt schoorstenen overbodig, benodigd is slechts een brandwerende omkasting.

Daarnaast zijn de nieuwe branders op verschillende manieren extra beveiligd om ongelukken te voorkomen.

Ten slotte is de bediening ervan helemaal zoals het hoort; met een app op de telefoon, zoals bijvoorbeeld ook verlichting, klimaat en beveiligingscamera’s tegenwoordig worden aangestuurd. Wel is noodzakelijk dat de ruimte waarin de brander komt te staan normaal is geventileerd.

Overtuigd

Jos Harm b.v. is een bekende naam in Amsterdam en omstreken en beschouwt het product als ‘dé openhaard oplossing van de toekomst’.

Mensen zullen altijd van open vuur blijven houden, is de stellige overtuiging. “Al sinds 1889 maken en installeren wij haarden. Hierbij hebben wij onze eigen werkplaats, zodat we ook maatwerk kunnen aanbieden. De traditionele openhaard is passé, dat weet iedereen. Maar dit is het alternatief dat zal werken. Daarvan zijn we bij Jos Harm heilig overtuigd.”

Decoflame | Jos Harm