Home » Handgemaakte design tapijten

Handgemaakte design tapijten

Door admin

Ambachtelijke wijze

Het eeuwenoude Perzië …

Het is ongelooflijk dat op deze plek nog altijd de mooiste tapijten ter wereld worden gemaakt. De weg naar het atelier is onverhard en wordt omringd door gammele palen die onduidelijke draden naar deze plek in het dorp leiden.

Elektriciteit en waarschijnlijk telefonie met internet verbinding, want dit eeuwenoude tapijt atelier heeft naast een telefoonnummer sinds enkele jaren ook een e-mail adres. In het hart van het oude Perzië ligt één van de leveranciers die vandaag wordt bezocht. Al honderden jaren worden hier op dezelfde ambachtelijke wijze handgeknoopte tapijten gemaakt.

In de jaren 90 raakten Perzische tapijten enigszins uit de mode door veranderende interieur trends. Veelal werden geen tapijten meer gelegd of werd gekozen voor de meer eigentijds oogende en zeer goedkope, getufte tapijten.

Deze items waren snel te maken door de machinale productie waarbij gebruik werd gemaakt van verkeerde wolsoorten en vaak zelfs synthetische materialen. Dit type grondbedekking paste prima bij de term ‘wegwerp maatschappij”.

Het weglaten van tapijten in het interieur is slechts een korte modegril geweest en dat kan ook eigenlijk niet anders, aangezien deze interieurstukken al duizenden jaren worden gebruikt om een ruimte te verfraaien.

Uniek handwerk. 

Verrijk uw interieur

De laatste jaren is de handel in een grote variatie aan tapijten dan ook flink toegenomen en de gevestigde tapijt ateliers hebben hier goed op ingespeeld.

Ook het bezoek aan dit atelier, waar al enkele generaties lang zaken mee wordt gedaan, laat weer duidelijk zien dat men hier begrijpt waar een tapijt voor een hedendaags Westers interieur aan moet voldoen.

De meesterknoper, die verantwoordelijke is voor de kwaliteitsbewaking, laat de voortgang zien van een aantal design tapijten die voor ons speciaal worden geknoopt.

Er wordt gemiddeld 6 maanden of langer gewerkt aan één tapijt maar het resultaat is dan ook verbluffend.

Rijke materialen

Door een combinatie van wol en natuurzijde te gebruiken lijkt het tapijt op diverse plaatsen licht te geven en een verschil in pool hoogte geeft het ontwerp nog een extra accent. De kleuren zijn warm en de hand-gesponnen wol, die is gekleurd met enkel natuurlijke grondstoffen, zorgt voor een geweldige variatie in het tapijt. Ieder stuk is uniek en heeft een eigen karakter. Als een schilderij.

Voor de collectie van Koreman Oosters & Design worden 8 tapijten gelijktijdig geknoopt. Er zijn 15 maanden verstreken sinds het laatste bezoek aan dit atelier en het valt op dat het aantal knopers is verdubbeld.

In een andere hal wordt ook volop aan diverse tapijten gewerkt. Eén tapijt is enorm, zeker 5 meter breed. Het is opgebouwd uit 4 basis kleuren en heeft een prachtig modern lijnenspel. Aan dit stuk wordt dan ook bijna 3 jaar gewerkt, wordt vol trots verteld. Het is een speciale opdracht voor een overheidsgebouw in de Verenigde Staten.

Na een bespreking over de nieuwe designs en verdere planning verlaten we de bezige bijenkorf. Terwijl de taxi ons, door het stof ploeterend, weer richting het vliegveld brengt op weg naar het volgende atelier: Op dit verlaten stukje aarde worden de mooiste tapijten ter wereld gemaakt.

Horizontaal liggend tapijt.

Hoogwaardige invulling

De laatste jaren wordt de euro en de dollar bewuster besteed. Even snel iets kopen voor een kortere periode is iets wat steeds minder wordt gedaan.

De interieur mode is bovendien weer wat “vrijer” geworden. De hedendaagse tendens is vaak niet meer te vatten in een bepaalde lijn. Iedereen schrijft zijn eigen verhaal met betrekking tot wat wel en niet mooi staat in een interieur.

Hierdoor ontstaat ook weer ruimte voor mooie stukken die onafhankelijk van elkaar worden aangeschaft. Daarbij zijn waarde vastheid, kwaliteit, duurzaamheid en vooral sfeer en emotie de belangrijkste factoren tijdens de aankoop beslissing.

Breed assortiment aan tapijten.

Heeft u ook interesse in een handgemaakt tapijt of zou u willen ervaren hoe een tapijt een bijdrage kan leveren aan de beleving van uw woon- of bedrijfsvertrekken?

Klik hier voor meer informatie over Koreman Oosters & Design

close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief