Home » Hans Kuijten met dé Land Rover Defender

Hans Kuijten met dé Land Rover Defender

Door admin

Bijzonder mens én auto

Wederom is het EXCELLENT Magazine gelukt om een bijzondere auto en een bijzonder mens samen te brengen. Het decor waarin dit plaatsvond: de posbank in Rheden.  

Een stuk ruige natuur dat in Nederland steeds schaarser wordt. Klaar om de omgeving te verkennen: de nieuwe Land Rover Defender 110. Hongerig wacht het vierwiel aangedreven werkpaard om zich tegoed te doen aan het landschap. De berijder: niemand minder dan Hans Kuijten, interieurarchitect, ontwerper en kunstenaar. 

Naast de in Pangea Green uitgevoerde kolos doet Hans een bekentenis. “Dit is niet de eerste keer dat ik met de nieuwe Defender in aanraking kom”, verklapt hij. “Wel met de 110. Zelf heb ik momenteel een 90 in bestelling staan, de kortere variant.” We mogen concluderen dat Hans reeds is gevallen voor alles wat deze jongste telg in de Defender lijn te bieden heeft.

Tijdloos mooi en spannend

“Weet je waar ik voor gevallen ben? Het feit dat de Defender tijdloos mooi is en toch heel erg spannend. Dat heeft te maken met de manier waarop ik zelf werk. Mijn interieurontwerpen worden ook als tijdloos ervaren en zijn stuk voor stuk voorzien van een eigen signatuur. Er valt wat te beleven en daardoor wordt het spannend. Wie tijdloos koppelt aan het begrip saai, moet nog veel leren”, vertelt Hans.

“Het klopt dat er momenteel ”“ in mijn ogen ”“ veel saaie, nieuwe auto”s op de markt komen. Daar hoort deze Defender echter niet bij. Ik hou ervan als een auto een statement maakt. Deze auto herken je van verre en dat is precies wat ik met mijn eigen ontwerpen ook graag wil bereiken.”

Ruig en stoer met maximaal comfort

Hans heeft al eerder gekeken naar Land Rover, specifiek een Defender. “Ik heb een zwak voor de Defender, omdat Land Rover altijd zo trouw is gebleven aan het oer-dna van deze terreinauto. De oudere Defenders zijn echter spartaans uitgevoerd qua interieur en rijcomfort. Dat weerhield me er toch van er een aan te schaffen, alhoewel ik dolgraag deel had uitgemaakt van “the heritage”. ”

“Bekijk het eens door mijn ogen als interieurontwerper: de vormgeving is het eerste waarmee je in aanraking komt. Uiteindelijk wordt je totale beleving echter medebepaald door de functionaliteit. Als je zit, wil je comfortabel zitten. En precies dÁ t is waar deze nieuwe Defender zo in uitblinkt.”

We moeten Hans gelijk geven. Het Ebony interieur biedt een ongekend hoog zit- en bedieningscomfort, maar heeft niet ingeboet aan het ruige karakter waarmee Land Rover de Defender fanbase altijd heeft verwend.

“Het zit hem optisch in de details”, vervolgt Hans. “Alles aan de auto zegt “Neem me gerust mee naar buiten, laten we samen op avontuur gaan”. Dat is wat ik zoek in mijn werk en wat ik verlang van een auto als deze. Het avontuur kunnen aangaan, ergens beginnen en niet weten waar je eindigt.

Met de nieuwe Defender bent u verzekerd van een veilige en comfortabele reis, badend in luxe, op weg naar het onbekende. Dat is ook het traject dat klanten met mij aangaan, als ze vragen om een interieur te ontwerpen. Ruig met behoud van comfort. Teruggrijpen naar het oude en dat in een totaal nieuw jasje terug laten komen. Herkenbaar, maar toch volledig nieuw. Ziet u de congruentie met deze nieuwe Defender? Dan snapt u waarom ik als een blok voor deze machine ben gevallen.”

Vrijheid, eigenwijsheid en allure

De groene First Edition P400 AWD glijdt soepel door het landschap. De vierwielaandrijving laat zich leiden door de automaat, die boterzacht schakelt. “De opties die op deze auto zitten, zijn letterlijk ontelbaar”, licht Hans van achter het stuur toe, terwijl de paarse heidevelden in een flits voorbijschieten.

“Hoe luxe de auto ook oogt van buiten en van binnen, je weet dat je uitgenodigd wordt om de ongebaande paden op te zoeken. In de hele lijst met aanwezige opties valt er eentje op, als vreemde eend in de bijt. Er zit een huishoudelijk stopcontact in deze auto. Dat is toch briljant? Dan weet je dat deze auto je perfecte metgezel is in het veld.”

Oog voor detail

Wie goed kijkt naar de belijning van de carrosserie, kan niet anders dan concluderen dat Land Rover exact weet waar het merk naar toe wil, zonder te vergeten waar het vandaan komt.

De belijning en detaillering laten duidelijk de vormen en details terugkomen van de Land Rover die aan de basis heeft gestaan van de eerste Defenders.

“Deze Land Rover beschikt absoluut over het oer-dna. Telkens weer ontdek ik nieuwe “knipogen” naar het verleden, die afgewisseld worden door verbazing over de complete en luxe uitrusting.”

“Vrijheid, eigenwijsheid en allure, samenkomend in één ontwerp. Ik herken dat ook in mijn eigen werk. De rijervaring? Die is top. Bedenk goed dat ik op dat vlak aardig verwend ben.”

“Ik rijd al jaren Land Rover en geniet momenteel enorm van mijn Discovery 5. De lat is met de nieuwe Defender echter weer een stuk hoger gelegd. De Defender 90 die ik heb besteld is voor erbij, puur als statement en voor het genot en de liefhebberij”, zegt Hans tot besluit.

Fotografie: Peter Baas

Bekijk de fantastische realisaties van Hans Kuijten.

Neem contact op met CITO Motors om te kijken naar mogelijkheden.

close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief