Harmonie in rustgevende villa

Emotionele waarde

“Voor ons is een project geslaagd als wij de woondroom, die de opdrachtgevers zelf niet konden uitbeelden of vertellen, weten te vertalen naar een passend interieur op maat.

“Wij vinden genoegdoening in de emotie van mensen als ze het uiteindelijke resultaat zien en beleven”, geeft Niels Boley, eigenaar van Boley Openhaarden en bij tijd en wijlen begeleider van ingrijpende interieurprojecten, aan.

“Een glimlach, een traan of het kippenvel op de arm is voor ons het grootste compliment.”

Begeleiding van A tot Z

“Zo’n drie tot vier keer per jaar worden we als Boley Openhaarden door opdrachtgevers gevraagd om ze te begeleiden bij een ingrijpend interieurproject en ze mede wegwijs te maken in de wereld van de vele aanbieders op het interieurvlak. Een leuke en interessante zijtak, die eigenlijk al vanaf de start van Boley Openhaarden als een dunne rode draad door het bedrijf loopt”, opent Niels Boley het gesprek.

Tijdens deze intensieve samenwerking – door Niels gemakshalve ook wel het all inclusivepakket genoemd – ontwerpt hij niet alleen de verschillende woon- en leefruimtes, maar adviseert en begeleidt hij de opdrachtgevers ook onder meer bij de keuze voor toe te passen materialen, de aankoop van meubelen en de inrichting van de badkamer.

“Eigenlijk tot aan de deurklinken en kranen aan toe”, aldus de bevlogen vakman, die aanstipt dat een bevredigende renovatie van een bestaande haard in de vorige woning van de opdrachtgevers de basis vormde voor deze vernieuwde en intensieve samenwerking.

Niels: “Enige tijd na de renovatie vertelde het echtpaar mij tijdens een spontane ontmoeting op een beurs over hun nieuw te bouwen huis. Al snel werd duidelijk dat het echtpaar drie haarden in deze woning wilde plaatsen.”

“Tijdens het gesprek stelde ik ze onder meer enkele gerichte vragen over hoe zij rondom de haarden wensten te leven en of ze verder al hadden nagedacht over zaken als materialen, lichtinval en kleurgebruik. Ook benoemde ik enkele interieurtoepassingen, mogelijk te bereiken sferen in een woning, waarop ze vroegen of we samen niet een keer verder op de woning en de plannen in konden gaan.”

Enkele weken later reisde het echtpaar met het prachtige ontwerp van Marquart Architecten af naar Veghel en raakten de twee overtuigd van de kennis en de creativiteit van Niels Boley. Ze vroegen hem het interieurproject te begeleiden.

Woonwens als leidraad

Qua sfeer en stijl gaven de bewoners de voorkeur aan een interieur met een Oosterse inslag, waarbij de inrichting van de woning diende te voldoen aan de richtlijnen van de Oosterse filosofie Feng Shui. Het doel van deze leer is om onder meer de leefomgeving zodanig in te richten dat de positieve energiestroom zo goed mogelijk door de woning kan stromen.

De elementen water, vuur, aarde, metaal en hout zijn belangrijke punten bij een Feng Shui-inrichting. Deze elementen dienen vloeiend in elkaar over te gaan en vormen zo samen een constructieve cyclus. Ook kleuren en vormen spelen een grote rol in de Oosterse leer.

“Voor ons zeker een uitdaging. Uiteraard wil je beantwoorden aan de wens, maar je kijkt eveneens naar mogelijkheden om de inrichting functioneel en esthetisch op een hoog niveau te krijgen. Al leidt een inrichting in de leer van Feng Shui ook weer niet tot abnormale zaken, veel principes worden sowieso vaak – zonder er verder bij te stil te staan – toegepast in interieurs”, beschrijft Niels.

Feit dat hij als interieur- en projectbegeleider geen eigen signatuur heeft en niet is gebonden aan bepaalde stijlen, maakt dat hij ook deze opdracht op maat verzorgde en een uniek resultaat bereikte.

“Bij elke opdracht staat de stijl en de wens van de opdrachtgever centraal. Ik ben puur een creatief klankbord, adviseur en begeleider, kan vrij denken en ga met hun dromen aan de slag. Of ze nu een landelijke uitstraling wensen, de voorkeur ligt bij strak en minimalistisch of, zoals in dit geval, een Oosterse stijl.“

Genietplekje en blikvangers

In de luxe en comfortabele woning voel je de serene rust, waarbij de groene en rode moswanden een excentrieke lading aan het totaalbeeld geven.

Ook valt naast de vloeiende overgang tussen de verschillende ruimtes op dat vrijwel elke ruimte is voorzien van een zithoek(je). Een bewuste keuze, zo blijkt.

“Het streven was om voor elk moment van de dag een genietplek te realiseren. Zo is het kookeiland met de eettafel bij de openhaard een fraaie plek voor de ochtendkrant en het ontbijt, valt de zon heerlijk via het dakraam op het koffiehoekje tussen de keuken en de woonkamer en sluit je de dag heerlijk af in de grote zithoek waar de televisie en een haard zijn gesitueerd.”

“Vanuit deze plek hebben de bewoners ook zicht op de fraaie Japanse binnentuin”, aldus Niels, die samen met de bewoners voor enkele eyecatchers binnen de woning heeft gekozen.

“De drie haarden zijn uiteraard blikvangers, maar het oog valt ook zeker op de immense hanglamp boven de eettafel, de heftig gekleurde keuken, de groene moswand in de eetkamer en op de rode moswand in de biljartkamer.”

Tevreden kijkt Niels Boley naar de bijzondere woning. Het eindresultaat van een leuk en intensief project stemt niet alleen hem tevreden, maar belangrijker nog, de bewoners voelen zich zeer gelukkig in hun droomwoning.

“En dat is waar we altijd naar streven. Wij vinden genoegdoening in de emotie van de mensen als ze het uiteindelijke resultaat zien en beleven.”

Uitdaging

Op wens van de bewoners nam Marquart Architecten bij het ontwerp de voorschriften van de Oosterse filosofie Feng Shui in acht. “Omdat we dit nog niet eerder hadden gedaan, maakte dit het project tot een uitdagende en zeker ook interessante opdracht.

Vanaf de eerste kennismaking klikte het goed met de opdrachtgevers en luisterden we goed naar hun wensen en eisen. Uiteraard hebben we ons ook verdiept in het verhaal dat achter de filosofie schuilt. Zoals bij elke opdracht startten we met een leeg vel papier en zijn wij aan de slag gegaan om hun woondromen te verwezenlijken.”

Fraai eindresultaat

“Bijzonder en fijn”, zo omschrijft Monika Bernaciak, architect bij Marquart Architecten het contact met de bewoners en het uiteindelijke eindresultaat.

Het in Raamsdonkveer gelegen architectenbureau ontwierp het fraaie exterieur van de woning en situeerde de verschillende woon- en leefruimtes in de woning.

Oosterse filosofie

Op wens van de bewoners nam Marquart Architecten bij het ontwerp de voorschriften van de Oosterse filosofie Feng Shui in acht.

“Omdat we dit nog niet eerder hadden gedaan, maakte dit het project tot een uitdagende en zeker ook interessante opdracht. Vanaf de eerste kennismaking klikte het goed met de opdrachtgevers en luisterden we goed naar hun wensen en eisen.”

“Uiteraard hebben we ons ook verdiept in het verhaal dat achter de filosofie schuilt. Zoals bij elke opdracht startten we met een leeg vel papier en zijn wij aan de slag gegaan om hun woondromen te verwezenlijken.”

Warmte en contrast

“Op de buitenwanden en het dak hebben we veelal gebruikgemaakt van bijzonder gekleurde leistenen, waardoor de woning een warme uitstraling krijgt. Het toegepaste hout versterkt die sfeer en zorgt bovendien voor een fraaie onderbreking van de mooie stenen.”

“Het strakke stucwerk creëert een gewenst contrast aan de buitenzijde van de woning. Omdat we het plafond op de begane grond extra hoog hebben gemaakt, valt aan de achterzijde door het gebruik van hoge ramen veel natuurlijk licht de woning binnen”, legt Monika Bernaciak uit.

Waar je kijkend naar de achtergevel vermoedt dat de woning uit standaard woonlagen bestaat, zie je aan de binnenzijde dat dit niet het geval is. “Op de twee bovenverdiepingen verspringt de vloer aan de achterzijde van de woning zeventig centimeter ten opzichte van de voorzijde van de woning. Dit zorgt voor een speelse touch binnen de woning.”, aldus Hans Marquart.

Kozijnen en energie

Bij de situering van de verschillende ruimtes hield Marquart Architecten zoals gesteld rekening met de Oosterse filosofie Feng Shui. “Volgens deze leer liggen bijvoorbeeld de badkamer en de slaapkamer op bepaalde plekken in de woning en zorgt de verdere indeling van deze ruimtes voor een positieve energiestroom.

In eerste instantie tekenden we op de begane grond grote raampartijen die tot aan de vloer reikten. Omdat volgens Feng Shui zo ongewild positieve energie uit de woning kon ontsnappen, hebben we uiteindelijk gekozen om het glas tot veertig centimeter boven het maaiveld te laten komen, waardoor de energie in de woning blijft.”

Teamprestatie

“Deze woning is het resultaat van teamwork. Samen met de fijne opdrachtgevers hebben we met andere vakmensen met passie een bijzondere droomwoning gerealiseerd. Wij zijn als Marquart Architecten trots en blij dat we een rol in dit project hebben mogen spelen.”

Fotografie | Patrick Meis 

Met dank aan de belanghebbende partijen: 

Boley Exclusieve Openhaarden | Marquart Architecten B.V.

Bouwbedrijf Heesters | Cokoen Interieurmaatwerk | Van Boven