Home » Heeft gehoorbescherming invloed op mijn lifestyle?

Heeft gehoorbescherming invloed op mijn lifestyle?

Door Excellent admin
gehoorbescherming

Boven de 80 decibel

Geluid boven de 80 decibel kan al schadelijk zijn voor je gehoor als je er voor langere tijd aan wordt blootgesteld. Dit is bijvoorbeeld het geluid van een luidruchtige klas, een drukke weg of iets te harde muziek. Oordoppen zijn vaak de beste en makkelijkste manier om dit geluid te dempen. Met de juiste oordoppen blijven gesprekken gewoon hoorbaar, maar loop je veel minder risico op gehoorschade.

Gezonde bescherming voor je gehoor

Als je vaak in luidruchtige situaties komt is het verstandig om gehoorbescherming op maat aan te schaffen. Zo ben je optimaal beschermd en dit is vaak ook de meest comfortabele gehoorbescherming. Verder is het erg belangrijk om een hoortest uit te laten voeren als je denkt dat je gehoor wellicht schade heeft opgelopen. Hoe sneller je op de hoogte bent van problemen hoe makkelijker ze vaak te behandelen zijn. Om deze reden is het ook verstandig om een hoortest uit te voeren als je niet veel last hebt van je gehoor.

Groeiend aantal mensen met gehoorschade

Steeds meer mensen worden zich bewust van het belang van goede gehoorbescherming. Er is tegenwoordig steeds meer aandacht voor de risico’s van lawaai en de gevolgen van gehoorschade. Toch is er in Nederland toch nog altijd een groeiend aantal mensen met permanente gehoorschade. We worden tegenwoordig steeds vaker blootgesteld aan schadelijk geluid en nog altijd dragen er te weinig mensen goede gehoorbescherming. Het is daarom belangrijk dat dit onderwerp onder de aandacht blijft en mensen hun gehoor testen.

Niet meteen permanente gehoorschade

Je hebt na een avondje uitgaan met harde muziek natuurlijk niet meteen permanente gehoorschade, maar toch mag je de risico’s van te hard geluid niet onderschatten om deze reden. Er heerst een misvatting over gehoorschade bij een grotere groep mensen dan je misschien in eerste instantie zou verwachten. Iedereen heeft wel eens een situatie meegemaakt met schadelijk geluid. Denk bijvoorbeeld aan het afsteken van vuurwerk, aan harde muziek tijdens het uitgaan, een windruis tijdens het motorrijden of als je werkt met zware machines. Vrijwel iedereen heeft achteraf dan ook wel eens een pieptoon of oorsuizen ervaren. Dit is een duidelijk teken dat de trilhaartjes in je gehoororgaan zijn beschadigd. Omdat je de volgende dag meestal weer bent hersteld en alles prima kunt horen is het makkelijk om de conclusie te trekken dat er geen sprake is van gehoorschade. Dit is helaas niet het geval. Deze misvatting zorgt ervoor dat je je minder kwetsbaar voelt, met alle gevolgen van dien.

Hoe begint gehoorschade

Gehoorschade loop je dus meestal geleidelijk aan op. Om deze reden is het makkelijk om het in het begin te missen. Gehoorschade zorgt er dus in de meeste gevallen gelukkig niet voor dat je meteen doof of slechthorend bent. Maar wat gebeurt er dan wel? Gehoorschade zorgt er vanaf het begin af aan voordat je frequentiebereik langzaamaan kleiner wordt. Het is een langzaam proces en het begint in de hoge tonen en het tast langzaam steeds meer van je gehoor aan. Om te testen of je last hebt van gehoorschade kun je het beste een hoortest doen bij een audicien.

close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief