Herenhuis om U tegen te zeggen

Verfraaiing

Ingetogen en statig. Zo mogen we het nieuwe herenhuis dat sinds kort ‘s-Gravenzande verfraait wel noemen. Het ontwerp komt van de hand van WnS architecten uit Wateringen. We spreken met Jorg Wartewig, die samen met compagnon Dave Smelt verantwoordelijk is voor het schitterende ontwerp.

De eerste vraag die we Wartewig voorleggen: had de klant een strak omlijnd idee, of heeft deze zich laten inspireren door jullie?

Wartewig antwoordt: “We hebben deze klant begeleid naar het eindontwerp, op basis van specifieke woonwensen. Een gezamenlijk bezoek aan een lopend bouwproject in de stijl die we ook voor deze klant voor ogen hadden, was de doorslaggevende factor.”

De gevel: van hardsteen tot hanenkam

Het herenhuis komt statig over door de symmetrie in het ontwerp, de toegepaste materialen zorgen voor een ingetogen uitstraling. De combinatie van de materialen is smaakvol. “De architraaf bij de voordeur is gemaakt van Western Red Cedar hout, rustend op Belgisch hardsteen. Ook de waterslagen en spekbanden zijn gemaakt van Belgisch hardsteen, daaronder bevindt zich een klassieke rollaag in metselwerk.

Boven de kozijnen op de begane grond is de rollaag gemetseld in een zeer kenmerkende en klassieke hanenkam. Er is een grillig gevormde, gemêleerde baksteen toegepast, met een zandkleurige voeg.

De HEBO-kozijnen zijn geselecteerd op het harmonieus integreren in het gevelbeeld. Een extra detail wordt gevormd door de zonwering, die met het kozijn is mee geplaatst en volledig is ingebouwd. Wordt de zonwering niet gebruikt, dan komt deze ook niet in beeld”, schetst Wartewig.

Gevoel voor detail heeft WnS Architecten zeker. Zo zien we het Belgisch hardsteen terugkomen als dekplaten op de schoorstenen, is het dak op de luifelpartij gemaakt van zink en zijn ook de zijwangen van de dakkapel uitgevoerd in zink. “Dat laatste draagt niet alleen bij aan de optiek van het geheel, maar ook aan de onderhoudsvriendelijkheid.

Ook de berging is onderhoudsvriendelijk uitgevoerd. De zwarte kopdelen zijn onderhoudsarm. Voor de berging bevindt zich een overkapping, die van eikenhout is gemaakt. Het plafond daarvan loopt mee met de daklijn en is opgebouwd uit kraaldelen”, aldus Wartewig.

De eerste verdieping

De kamers op de eerste verdieping bevinden zich rondom de vide en zijn via de rondlopende overloop bereikbaar. “Links vinden we twee slaapkamers, gescheiden van elkaar door een wand met vaste inbouwkasten voor beide vertrekken.

Deze inbouwkasten verspringen ten opzichte van elkaar, zoals in de klassieke woningbouw gebruikelijk was. In het midden van de eerste verdieping zit de riante badkamer, voorzien van een luxueus vrijstaand ligbad en een mooie en zeer praktische inloopdouche.

Rechts achterin komen we de master bedroom tegen. Tussen de wasruimte aan de voorzijde en de master bedroom zijn het toilet en de garderobekast gerealiseerd. Ook voor de eerste verdieping geldt dat design en wooncomfort hand in hand gaan.”

Nog een verdieping hoger …

“Kijken we naar de tweede verdieping, dan zien we dat de achterste dakkapel een doucheruimte herbergt. Links is er sprake van een grote berging en de dakkapel aan de voorzijde biedt ruimte voor een hele grote slaapkamer”, licht Wartewig toe. “De bewoners zijn blij met het eindresultaat, net als wij.

Vanaf de eerste schets tot aan de oplevering hebben we deze klant mogen begeleiden. Het is fijn als dat vertrouwen geschonken wordt, dat geeft ons de mogelijkheid om de bouwbegeleiding tot in de puntjes te verzorgen.

We hebben de klant geholpen met advies om de juiste keuzes te maken in partijen die verantwoordelijk waren voor alle toeleveringen. Daardoor is er harmonie in de uitstraling ontstaan en kunnen we rustig spreken van een super strakke afwerking”, zegt Wartewig tot besluit.

De juiste kozijnen vormen de kers op de taart

De kozijnen in het ’s-Gravenzandse herenhuis komen van de Nederlandse fabrikant HEBO Kozijnen uit het Twentse Hengevelde. Niet voor niets werkt WnS Architecten graag samen met HEBO Kozijnen, beide bedrijven hanteren namelijk dezelfde kwaliteitsnormen.

Norbert Kuipers, directeur en eigenaar van HEBO Kozijnen: “WnS Architecten stuurt hun klanten naar onze showroom, waar op 300 m2 maar liefst 150 kozijnen staan opgesteld. Wij ontvangen hen met Twentse gastvrijheid en nemen alle tijd om kozijnen te demonstreren en vragen te beantwoorden.

Hier wordt het principe ‘What you see is what you get’ gehuldigd. De klant weet na een bezoek aan ons exact wat er geleverd gaat worden. Dat vinden we belangrijk.” De kozijnen in het herenhuis zijn ontworpen in Amsterdamse stijl. Wat houdt dat precies in?

Kuipers legt uit: “Door de vlakverdeling met 32 mm roedes (op en tussen het glas) ontstaat de typische, klassieke schuifraamuitstraling, terwijl er gewoon sprake is van een draai-kiepfunctie.

Dezelfde vlakverdeling is gehanteerd bij de vaste ramen, om alles te laten harmoniëren. Het verdekte hang- en sluitwerk en de ingetogen RAL 7021 als kozijnkleur dragen bij aan de gehele uitstraling. Uiteraard zijn de kozijnen hoog isolerend en voorzien van dubbel glas, met dubbele kaders en dichtingen. Ze voldoen volledig aan de huidige eisen voor luchtdicht bouwen.”

Over WnS architecten

Wartewig over WnS Architecten: “Wij zien het als onze taak opdrachtgevers te begeleiden en te ontzorgen in het ontwerpproces. Ontwerpen gaat bij ons om goed luisteren, het stellen van de juiste vragen en het oproepen van het juiste gevoel. We zijn altijd op zoek naar kansen en mogelijkheden en naar het beste in onszelf, om te kunnen blijven verrassen en vernieuwen.”

Fotografie | Raphaël Drent

Met dank aan de volgende belanghebbende partijen

WnS Architecten | Het Posthuys

HEBO Kozijnen | Quooker Nederland B.V.