Home » Het leven vieren in een warm familiemuseum

Het leven vieren in een warm familiemuseum

Grootz Ontwerpstudio

Door Veerle van Heertum

Warm, uitnodigend en comfortabel. Sfeer- en stijlvol. Een weerspiegeling van het karakter van de vier bewoners. Een droominterieur waarin liefdevol vakwerk voel- en zichtbaar is en dat zorgt voor verrassing, verwarming en verwondering. Een woning met een ziel. Een huis om van te houden. Interieurontwerper Dave van Heeswijk: “De betrokkenheid van de opdrachtgevers en hun twee kinderen was groot en dat zie je terug in het eindresultaat. Er zit liefde in. En persoonlijkheid. Het was een geweldige reis om deze woning samen met mijn vier opdrachtgevers te realiseren.” 

Met respect voor het rijke verleden – men schat dat de fraai gelegen boerderij in de 14de eeuw is gebouwd – heeft de woning een indrukwekkende transformatie ondergaan. De behouden gebleven houten spanten en gebinten geven het interieur warmte en karakter. Net als de verroeste spijkers die een verhaal vertellen van vervlogen tijden. Authentieke elementen die de ruimte krijgen om te shinen in het verder compleet nieuwe interieur. Opvallend in het interieur is dat de zijgevels zijn vrijgehouden en de (maatwerk)meubels als losstaande objecten worden gepresenteerd. “Als stukken in een familiemuseum”, legt de eigenaar van Grootz Ontwerpbureau uit. Hij vervolgt: “Door het vrij laten van de gevels ontstaan tevens prachtige zichtlijnen in de woning en ervaar je een heerlijk gevoel van vrijheid.” 

Meubelmaatwerk  

Dave maakte bij het begin van de samenwerking een totaalontwerp van het interieur dat aansloot bij de dromen en verwachtingen van de bewoners, maar sprak wel met hen af om telkens nadat een belangrijk element aan de woning was toegevoegd opnieuw naar het ontwerp te kijken. “Een levend ontwerp inderdaad, dat waar nodig nog tijdens de bouw kon worden aangepast als we samen in de woning constateerden dat een andere oplossing voor een nog te bouwen maatwerkobject beter zou zijn. Dat werkte erg prettig”, aldus Dave, die aanstipt dat het interieurbouwbedrijf waar de opdrachtgever mede-eigenaar van is het realiseren van het meubelmaatwerk voor zijn rekening nam. “Dat versterkte de toch al zo grote betrokkenheid bij het project en het maakte de lijntjes ontzettend kort, zodat we waar nodig snel en kundig konden handelen.” 

Riant zitgedeelte  

In het hart van de woning situeerde Dave een ruime en rijk ingerichte living, waarin het royale zitgedeelte de aandacht trekt. Dave: “Vanaf de ene kant van de bank kun je heerlijk televisie kijken en genieten van het haardvuur en vanaf de andere zijde heb je zicht op het bijzondere maatwerkkunstwerk. Ideaal als een deel van het gezin televisie wil kijken en de rest rustig een boek wil lezen of een spelletje speelt op zijn of haar telefoon en je toch bij elkaar wilt zitten.” De vloer van het bovengelegen privédomein van de bewoners zorgt voor geborgenheid in deze leefruimte, die wordt verrijkt door het voornoemde kunstwerk en in verbinding staat met de maatwerkkeuken aan de achterzijde van de woning. De absolute eyecatcher in de riante ruimte is het kookeiland, dat een bijzonder lijnenspel heeft. “De vormentaal verwijst naar het lijnenspel van de houten spanten in de zichtbare nok van de woning”, aldus Dave. “Deze nok is vrij van hanglampen. Een bewuste keuze omdat zo de focus op de historische houtafwerking zelf ligt.” 

Unieke verlichting  

Een verdieping hoger slapen, kleden en douchen de opdrachtgevers in een als een luxe suite vormgegeven privéruimte, waarbij ze via de raampartij vanuit het slaapgedeelte een prachtig zicht hebben op de nok van de woning, de wijde omgeving en een deel van het interieur op de begane grond. In de badruimte vormt een uniek element de blikvanger. “De verbindingsstukken tussen de achterwand en de glazen wand zijn verbonden door een speciaal voor deze opdracht ontworpen en ontwikkelde armatuur, waar de bewoners en ik als ontwerper natuurlijk ook ontzettend blij van worden. Ook de verlichting bij het op maat gemaakte wasmeubel is bijzonder aantrekkelijk.” 

Verrassende en persoonlijke toetsen 

Het persoonlijke karakter van de vier bewoners is te herkennen in de grote gebaren die de woning rijk is, maar eigenlijk nog meer in de kleine details. “Alle binnendeuren zijn aan de onderkant voorzien van een voor de familie belangrijke datum en de subtiel toegepaste kleuren – bijvoorbeeld het zonnebloemgele randje onder het wasmeubel in de badkamer van de kinderen – verwijzen naar de lievelingskleur van een van de bewoners. De heer des huizes houdt erg van de kleur roze, dus hebben we het toilet op de eerste verdieping in z’n geheel in die kleur uitgevoerd. Al kunnen we daar niet spreken van een klein detail, haha.” Een ander verrassend aspect in de familiewoning is het sleutelbosje dat aan een van de vele gebinten hangt: “Toen we hier begonnen, hingen die sleutels daar al. Geen idee hoe oud ze al zijn, maar ze mochten van ons een plekje krijgen in het familiemuseum, net zoals andere oude spullen die we bewaard hebben en in de kelder tentoon hebben gesteld. Doordat de deur naar de kelder in glas is uitgevoerd, wint de bijzondere ruimte aan kracht”, aldus Dave. Hij sluit de rondleiding af in de entreeruimte, waar een oud gebint is verwerkt in de maatwerkkast. “Dit stelde ik bij het begin van onze samenwerking voor en toen ze hiermee akkoord gingen, wist ik dat dit een zeer bijzonder project ging worden. En ik heb meer dan gelijk gekregen.” 

Interieurfotografie: Gerard van Hal

De volgende partijen werkten mee aan dit project:

Grootz Ontwerpstudio | Kemenade Vloeren | 1573 Hout | Van Tiel Haarden

Passe Partout | Tonone

close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Laat een reactie achter