Home » Modern én monumentaal

Modern én monumentaal

Door admin

Hoogwaardig project

In een voormalige dokterswoning in Zuid-Holland verzorgde StijnvandenBoogaard Architecture drie hoogwaardige projecten in één: de restauratie van de monumentale delen, de verbouwing van de binnenkant van de woning en de uitbreiding (nieuwbouw) aan de achterkant van de woning.

De opdrachtgevers wensten een modern, ruimtelijk familiehuis, zonder de monumentale elementen te verliezen.

De keuken, die het architectenbureau samen met high-end keukenontwerper Culimaat realiseerde, speelde in dit ontwerp een sleutelrol.

“De keuken is de schakel die alle ruimtes met elkaar verbindt”, zegt Stijn van den Boogaard, architect en eigenaar van StijnvandenBoogaard Architecture, enthousiast.

Ruimtelijkheid

Bij het verbouwen en verduurzamen van het gemeentelijke monument keek het architectenbureau naar de behoeftes van deze tijd en de wensen van de opdrachtgever. De bewoners wilden graag een grote ruimtelijkheid beleven. Hoewel het een relatief grote, vierlaagse woning betrof, werden de ruimtes voor de verbouwing niet goed gebruikt.

“Men leefde in het souterrain aan de tuin, waardoor de woonverdieping, de bel-etage, een vergeten ruimte was geworden”, aldus de ervaren architect.

Leven op de bel-etage

Door de ruimtes aan elkaar te verbinden door middel van een vide met een trap erin, een groter balkon te maken en het terras aan de achterzijde bij het huis te betrekken, is de leeffunctie naar de bel-etage verplaatst en is het souterrain meer een tuinkamer geworden. Daarmee wordt de originele indeling van het huis hersteld.

Stijn van den Boogaard: “We hebben de functies van de verdiepingen verlegd en de ruimtes beter aan elkaar gekoppeld. Nu worden de verschillende woonlagen, waaronder de bel-etage en het souterrain, als gelijkwaardige verdiepingen gebruikt, waarbij het zwaartepunt weer ligt op de bel-etage.”

Daarbij heeft het gerenommeerde architectenbureau ervoor gezorgd dat deze verdieping met de tuin is verbonden, wat voorheen niet zo was. “Daardoor is er een betere verbinding ontstaan van binnen naar buiten en andersom.”

Gevoel van ruimtelijkheid

Door deze verschuiving en de uitbreiding aan de achterzijde van de woning heeft StijnvandenBoogaard Architecture een grote ruimtelijkheid gerealiseerd.

“De bewoners wilden af van de kleine Hollandse maten die het huis van binnen had. Ze wilden een grote openheid en leefruimte. Dat hebben we gerealiseerd”, zegt de deskundige architect trots. In een dergelijke ruimte is het van belang dat het interieur en de materialisatie ook wordt opgeschaald.

“Anders valt je interieur weg in de reusachtige ruimte.” Daarom heeft StijnvandenBoogaard Architecture ook veel tijd besteed aan het interieurontwerp, dat een “Amerikaanse of Australische grootte” moest krijgen.

De keuken als schakel

In de nieuwe indeling van het huis speelt de keuken een belangrijke rol. De opdrachtgevers wilden dat de keuken een grote schakel van het leven en wonen in het huis zou zijn. Dat is goed terug te zien in het ontwerp.

De keuken bevindt zich nu op de bel-etage in plaats van in het souterrain en is een centraal onderdeel van het huis geworden dat de grote monumentale ruimtes met elkaar verbindt. En hoewel de keuken hypermodern en strak is, is hij toch perfect ingebed in het oude monumentale pand.

Bovendien is in het ontwerp niet enkel rekening gehouden met het uiterlijk, maar zeker ook met het dagelijks gebruik van de keuken.

“Het is een echt leef-eiland geworden, waar je kunt leven, samen kunt zijn en kunt koken”, aldus Stijn van den Boogaard.

Fijne samenwerking

Mede dankzij de samenwerking met Culimaat kon het architectenbureau de wensen van de opdrachtgever realiseren. “De samenwerking met Culimaat was erg fijn. Hun expertise en inzet, alsmede het meeluisteren en inbrengen van eigen ideeën, heeft ons plan naar een hoger niveau getild”, zegt de bedreven architect lovend.

“De eigenaren van Culimaat keken niet alleen naar het ontwerp, maar dachten ook na over praktische vragen. Omdat we beiden deze instelling hadden ”“ dat de keuken er niet alleen goed uit moet zien, maar ook bruikbaar moet zijn ”“ konden we plezierig samenwerken en is het eindresultaat een design waarin je heerlijk kunt wonen, zonder dat je het gevoel hebt dat je met handschoentjes aan moet leven.”

Voorbij de mooiste dromen

“De opdrachtgevers hebben nu een thuis dat verder gaat dan hun mooiste dromen”, aldus de gerenommeerde architect.

“De familie kan met trots in het huis leven. De woning is een verbeelding van hun wens.”

Met dank aan de belanghebbende partijen:

Stijnvandenboogaard Architecture | Culimaat High End Kitchens

Fotografie | Peter Baas

close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief