Home » Het perfecte huwelijk tussen oud en nieuw

Het perfecte huwelijk tussen oud en nieuw

Studio Jeroen van Zwetselaar

Door Stagiair

Terwijl anderen het gaspedaal hard intrapten bij het zien van het vervallen spoorhuisje uit 1876, raakte Jeroen van Zwetselaar direct enthousiast. Hij onderkende de mogelijkheden van het pand en de kavel en wist dat de door hem als surfer zo geliefde zee op een steenworp afstand lag. Het huis werd volledig gestript, opnieuw ingedeeld, flink vergroot – het gevolg van een goede samenwerking tussen STUDIO JEROEN VAN ZWETSELAAR en Zecc Architecten – en vervolgens door de topdesigner met verrassend (maatwerk)meubilair, prachtige kunst en in het oog springende accessoires ingericht. Het resultaat: een idyllisch gelegen woonparadijs, waaraan niemand meer hard voorbijrijdt.  

“We laten de historie van het pand en de kavel door het heden heen dansen. Een versmelting die soms wrijft, waardoor spanning ontstaat. Strakke architectuur ontmoet rock-’n-roll. In onze ontwerpen zie je dat de lijnen en verhoudingen kloppen en de meubels en accessoires zorgen voor een lekkere nonchalance”, is een vaak gebruikte uitspraak van Jeroen van Zwetselaar. Een quote die perfect aansluit bij het in volle glorie herrezen en flink verrijkte spoorhuisje, dat aan de ene zijde wordt begrensd door de spoorlijn en aan de andere zijde door Nationaal Park ZuidKennemerland. Die omgeving zorgt in combinatie met de grote glaspartijen van het huis voor een prachtig uitzicht en een heerlijke connectie met het buitenleven.  

Contrast  

Jeroen: “De bewoonbare oppervlakte werd verdubbeld. Er ontstond een loftachtige ruimte dankzij een aanbouw in cortenstaal, een lange dakkapel en een souterrain waarin de slaapkamer, dressing en badkamer zijn ondergebracht. De roestige cortenstalen platen botsen met het ontwerp van het spoorhuis, waardoor een mooie dynamiek ontstaat. En ik vind de kleur goed passen bij het duinlandschap: het heeft wel iets weg van boomschors.  

In het hele project speelt contrast een belangrijke rol. De zachte en warme sferen van het oude huis ontmoeten de strakke vormen en harde, duurzame materialen die worden gebruikt in het moderne gedeelte. Naast de toegepaste designklassiekers zie je veel meubels en accessoires terug die een weerspiegeling zijn van mijn ziel. Persoonlijke spullen waaraan ik veel waarde hecht en die zorgen voor een huiselijk gevoel. De indeling is heel open, maar er zijn ook heel veel intieme hoekjes waar je je lekker kunt terugtrekken.”  

 

Verschillende verdiepingen zijn met elkaar verbonden door een strakke  nieuwe watervaltrap, die in het midden van het oude gedeelte is gelegen. De ruime zolder heeft een karakteristieke uitstraling, door de eeuwenoude houten vloer en de balkenconstructie die behouden is gebleven en voor contrast zorgt met het witte stucwerk.  

Fotografie: Alexander van Berge

 De volgende partijen werkten mee aan dit project:  

STUDIO JEROEN VAN ZWETSELAAR 

close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief