Het verwarmen van de toekomst

Infraroodverwarming

In nieuwe woningen wordt steeds vaker infraroodverwarming gebruikt in plaats van ouderwetse convectie verwarming. Deze revolutionaire manier van verwarmen verbeterd de luchtkwaliteit binnenshuis aanzienlijk en is bovendien erg duurzaam. Overstappen op infraroodverwarming is dus niet alleen goed voor de gezondheid, het kan ook nog eens een flinke energiebesparing opleveren.

De werking van infrarood

De werking infrarood verwarming verschilt erg met de werking van traditionele convectieverwarming. Het belangrijkste verschil is het feit dat infraroodverwarming objecten verwarmt in plaats van de lucht. Verwarmingsmethoden die de lucht verwarmen hebben allemaal hetzelfde nadeel: ze zorgen voor luchtcirculatie.

Luchtcirculatie in woningen zorgt onder andere voor een vervelende tocht (trek) in de woning waardoor plekken in de woning kil aan kunnen voelen. Daarnaast zorgt circulerende lucht voor opdwarrelend stof waardoor ook bacteriën, pollen en mijten in de lucht terechtkomen. Door deze vervuilde lucht in te ademen kunnen verschillende gezondheidsklachten ontstaan.

Gezond binnenklimaat

Infraroodverwarming kan nog het beste vergeleken worden met de zon. Net als de zon verwarmt infraroodverwarming objecten door middel van infraroodstraling.

Deze objecten geven de warmte dan langzaam af aan de ruimte wat zorgt voor een prettig binnenklimaat. Doordat er geen luchtcirculatie optreedt bij infraroodverwarming worden stof, bacteriën en andere luchtverontreiniging veel minder verplaatst door de ruimte waardoor de luchtkwaliteit aanzienlijk verbetert. Daarnaast voelt infraroodstraling zeer prettig aan op de huid, denk maar aan een heerlijke zomerdag waarop de zon volop schijnt.

Een bijkomend voordeel van infraroodverwarming is het feit dat schimmels geen kans krijgen in de woning. Ouderwetse verwarmingsmethoden creëren verplaatsing van warme lucht welke vervolgens condenseert op koude oppervlaktes zoals muren. Dit zorgt voor bedompte ruimtes waar gemakkelijk schimmel kan ontstaan. Deze schimmels zijn niet alleen schadelijk voor de woning, maar ook voor de gezondheid.

Gas-loos verwarmen

In de toekomst zullen we allemaal van het gas af moeten. Infraroodverwarming werkt volledig op elektriciteit en is, zeker in combinatie met zonnepanelen, een duurzame manier van verwarmen die zeer toekomstbestendig is. Gezien de oplopende kosten van fossiele brandstoffen kan het overstappen naar infraroodverwarming bovendien een forse besparing opleveren.

Het verwarmen van de toekomst is dus niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de gezondheid, de woning en de financiën!