Historisch erfgoed met passend interieur

Heerlijk wonen in Rotterdam

Vanaf het balkon is te zien hoe een gigantisch cruiseschip in slow motion door het water van de Rotterdamse haven glijdt. Geen dag levert hetzelfde uitzicht op vanaf deze unieke woonlocatie, die het kloppend hart van Rotterdam ademt in alle facetten.

Het is een plek waar Rotterdamse historie, bedrijvigheid en sfeervol wonen een huwelijk zijn aangegaan. De locatie? De oude, uit 1922 stammende San Francisco-Loodsen, gelegen tegenover hotel New York en de Rijnhavenbrug.

Architectuurprijs 2019

Welke Fenix I tweemaal heeft gewonnen …

Het gebouw heeft een herbestemming gekregen als woonobject en draagt de toepasselijke naam ‘Fenix Loodsen’.

Als uit de as herrezen, biedt het monumentale gebouw nu ruimte om te wonen, met behoud van het historische karakter van zowel gebouw als omgeving.

Interieur Paauwe uit Zonnemaire viel de eer ten deel om voor één van de lofts de inrichting te mogen verzorgen.

Een knap stuk vakmanschap, waarbij werkelijk ieder aspect van het karakter van de unieke woonplek gerespecteerd werd.

Sylvana Fokker, adviseur bij Interieur Paauwe, ging al in een vroeg stadium met de bewoners om de tafel zitten.

Trouw aan karakter van gebouw

De loft werd casco opgeleverd. De architect heeft samen met de klant een interieurontwerp gemaakt, waarbij het ruimtelijke karakter van het appartement bewaard is gebleven.

Er zijn geen gewone deuren te vinden in de woning, maar industriële schuifdeuren, uitgevoerd in zwarte, ranke profielen met beglazing. Daarmee ontstaat er een doorkijk in alle richtingen.

De vloer loopt optisch gewoon door en neemt de kijker mee. Deze pvc-vloer met houtdecor, door Sylvana Fokker geadviseerd, is gelegd in een visgraatmotief en oogt warm. Een mooi contrast met het industriële karakter van het plafond en de grote betonkolommen, die niet gestuct zijn. Het rauwe uiterlijk wordt gecompleteerd door de gezelligheid en warmte van de vloer.

De deuren en kozijnen zijn gerealiseerd door Buitelaar Metaal.

Zichtbaar plafond

Een prachtig detail in het ontwerp van de architect is de uitvoering van de linnenkast en de naastgelegen badkamer. Er is ruimte vrijgehouden tus sen de bovenkant van de linnenkast en badkamer en het plafond.

Deze tussenruimte zorgt ervoor dat de blik op het plafond niet onderbroken wordt en is ook nog eens sfeervol uitgelicht. Interieur Paauwe mocht zorgdragen voor het meubilair, de vloer, de wandbekleding, de verlichting en de raamdecoratie.

Overal is rekening gehouden met het karakter van de woonruimte. Zo heeft Interieur Paauwe in de slaapkamer gebruikgemaakt van Wireflow-verlichting, binnen het lichtplan. Dit armatuur is door hen geadviseerd om de verlichting precies op de juiste plek te kunnen krijgen.

De dunne, zwarte draden voor de voeding lopen over het plafond en de muur en dragen bij aan de industriële uitstraling van het plafond.

Fotografie: Raphaël Drent

Spraakmakende inrichting

Sylvana Fokker heeft vanaf het eerste moment de klant meegenomen in het advies, om samen tot de mooiste keuzes te komen. Zo treffen we in de slaapkamer de luxe wandbekleding ‘Arte Antarès’ aan, kurk met een diepe structuur in mat en glans.

Deze wandbekleding zorgt niet alleen voor een zacht uiterlijk, maar ook voor een zachte ‘touch’ en vult de vloer op smaakvolle wijze aan door het natuurlijke karakter. Voor het raam hangt raamdecoratie in warme, gouden kleuren, uitgevoerd in moderne veloursstof ‘Heaven’s Gate’ van Chivasso. Fluweelzachte stof, met een duidelijke hint naar de rijke gordijnen van weleer.

In de woonkamer zorgt bankstel ‘Ziggy’ (Pode) voor verbinding tussen het zitgedeelte en de industriële elementen in de ruimte: strak design uitgevoerd in industrieel grijze bekleding.

Fauteuils ‘Gustav’ (Label) geven een extra warm accent, met een lederen bekleding aan de buitenkant en een stoffen bekleding als zitgedeelte. De stoelen ‘Chaplin’ (Montis) bij de eetkamertafel garanderen zitcomfort, goed om lang te kunnen natafelen.

De kleur van de eetkamerstoelen sluit prachtig aan bij de zware betonkolommen. De ovale eetkamertafel is een esthetisch antwoord op de kubistische,

harde vormen van de grote pilaren. Ook de kussens en lampen in de woonkamer doen hun werk: ze zorgen met warme kleuren voor gezelligheid. Het contrast tussen strak en rond design en tussen koele en heel warme kleuren maakt alles comfortabel, leefbaar en spannend.

Fotografie: Raphaël Drent

Met dank aan de belanghebbende partijen:

Interieur Paauwe & Buitelaar Metaal