Home » Houten villa midden in het bos

Houten villa midden in het bos

Door admin

Ontworpen met liefde voor de natuur

Realisatie dankzij Finnhouse Houtbouw …

Verborgen in het prachtige Gelderse bos ligt deze bijzondere houten villa. Bij het ontwerp van dit woonhuis speelden de bosrijke omgeving en de connectie met de natuur een grote rol.

Robin de Pagter, architect bij Finnhouse Houtbouw ontwierp de woning volgens het principe van biophilic design: een ontwerpfilosofie, die inspeelt op de oorspronkelijke biologische band tussen mens en natuur.

Behoefte aan natuur

Biophilic design gaat uit van het idee dat ieder mens een aangeboren behoefte heeft aan natuur. Het gaat hierbij om direct contact met de natuur, maar ook om het gebruik van natuurlijke materialen en het inspelen op natuurlijke patronen.

De Pagter: “Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat het toepassen van natuur en natuurlijke elementen in onze woonomgeving een positieve invloed heeft op het welzijn van mensen.”

“Dit is een belangrijk onderdeel van ons duurzaamheidsconcept: wij willen dat de woning “gezond” is: niet alleen goed voor het milieu maar ook voor de fysieke en mentale gesteldheid van de bewoner.”

Contact met de natuur

Voor de bouw van dit woonhuis werd dan ook zeker rekening gehouden met de omgeving. Dit maakt de woning, net als de andere woningen van Finnhouse, uniek.

“We hebben gekeken waar het licht vandaan komt, waar de mooie uitzichten zijn en hoe we zo optimaal mogelijk gebruik kunnen maken van zonnewarmte”, legt de houtbouwarchitect uit.

“Door de grote, transparante en kozijnloze glasvlakken aan de achterkant haal je de natuur als het ware naar binnen. Het gebruik van hout versterkt die connectie met de natuur.”

Prospect and refuge

Een belangrijk onderdeel binnen biophilic design is het principe van prospect and refuge (vooruitzicht en toevlucht).

“Vroeger leefden mensen in een grot waar ze zich terug konden trekken”, vertelt de architect gepassioneerd.

“Tegelijk moesten ze kunnen uitkijken om eventueel gevaar aan te zien komen. Die balans, tussen beschutte plekken enerzijds en weidse uitzichten anderzijds, probeer ik terug te brengen in een woning. Dit ervaren mensen van nature als aangenaam.”

In deze villa zien we dat terug in de variatie van openheid versus geslotenheid en hoge versus lage ruimtes. De tv-hoek is bijvoorbeeld een beschutte ruimte, met een verlaagd plafond. Maar als je aan de eettafel zit, heb je juist een weids uitzicht en veel meer contact met buiten. Hetzelfde geldt voor de slaapkamer.

Het bed staat in een beschutte hoek. Tegelijk heb je een heel fraai uitzicht, doordat het glas direct in de houten constructie is geplaatst en je uitkijkt op het met Sedum begroeide dak van de veranda en de bosrijke omgeving.

Duurzaamheid

Het spreekt voor zich dat een woning waarin de natuur zo”n grote rol speelt ook duurzaam moet zijn. De Pagter: “Wij bekijken duurzaamheid echt als een integraal thema. Een huis moet energiezuinig zijn, er moeten natuurvriendelijke, bio-based materialen worden gebruikt en de levensduur moet goed zijn.”

Ook hier- bij past het gebruik van hout goed: het is een circulair materiaal, het houdt CO2 vast en isoleert goed. Finnhouse kijkt echter niet alleen naar het gebruik van de juiste materialen, maar ook naar de levensloopbestendigheid van het ontwerp.

“De woning moet nu perfect zijn voor de klant, maar ook flexibel genoeg zijn om mee te kunnen groeien met toekomstscenario”s. Denk bijvoorbeeld aan een extra slaapkamer, of een badkamer op de begane grond. De bewerkbaarheid van hout maakt dit mogelijk”, aldus de gerenommeerde houtbouwarchitect.

Moderne woningen in hout

Het werken met hout was voor Finnhouse niet nieuw. Finnhouse ontwerpt, levert en bouwt namelijk alleen maar duurzame woningen in hout. Het bedrijf begon in 1970 met het bouwen van traditionele houten logwoningen.

Later kwam daar houtskeletbouw bij. Sinds een aantal jaren ontwerpt en bouwt Finnhouse volgens een uniek systeem dat samen met de leverancier uit Finland is doorontwikkeld tot het paal-en-balk-systeem (P&B). Dit systeem maakt het mogelijk om modern uitziende gebou- wen te realiseren in hout, met veel glas.

De Pagter: “Deze constructie is vrijdragend, waardoor je ruimtelijke constructies kunt maken die flexibel in te delen zijn. Daarnaast proberen we het gebruik van kozijnen te beperken, door de glasplaat direct in de houten constructie te plaatsen. Zo krijg je een transparant en ruimtelijk geheel en een echt binnen-buiteneffect.”

De voldoening van het zelf bouwen

Een ander bijzonder aspect van Finnhouse, is dat het proces van het tot stand komen van de woning wordt afgestemd op de eisen, wensen en budgettaire mogelijkheden van de klant. “In dit geval wilde de familie zoveel mogelijk wor- den ontzorgd. Daarom hebben ze alles door ons laten doen: van ontwerp tot en met sleutelklare oplevering onder één vlag”, legt de architect uit, “Maar desgewenst kan de klant ook zelf afbouwen.”

Het bedrijf levert zelfs houtpakket- ten, waarmee mensen de door Finnhouse ont- worpen woning zelf kunnen bouwen. De Pagter: “Sommige mensen vinden het zelf bouwen van hun huis veel voldoening geven, anderen willen gewoon de sleutel krijgen en intrekken.”

Fotografie: Nabor Fotografie. 

Met dank aan de vakspecialiteiten van Finnhouse Houtbouw

Meer informatie over Finnhouse Houtbouw …

close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief