Idyllisch woonhuis in de natuur

Droomhuis

Verstopt in een prachtig stukje bos in het Gelderse landschap bracht Broos de Bruijn Architecten de droom van de opdrachtgevers tot leven: een duurzaam woonhuis met veel lichtinval, veel lucht, veel ruimtelijkheid en een duidelijke connectie met de omgeving.

Dat dit is gelukt, daarover zijn zowel de opdrachtgevers als de architecten het eens. In anderhalf jaar tijd transformeerden zij een oud, vervallen woonhuis tot een moderne villa. Om dit te realiseren staken de opdrachtgevers zelf de handen uit de mouwen; ze hielpen zowel in de ontwerpfase als in de bouwfase.

Magische plek

“De opdrachtgever was elke dag aanwezig en heeft fysiek meegebouwd aan zijn eigen huis. Hij kent zijn huis tot op het kleinste schroefje”, aldus Durk Landman, verantwoordelijk architect voor dit project. De rol van de opdrachtgever is voor Broos de Bruijn architecten bij elk project van groot belang.

“Dat is zo leuk aan werken in de particuliere sector: je werkt voor mensen die hun eigen geld uitgeven aan een object waar ze zelf in gaan wonen. Dat maakt het persoonlijk en daardoor komt er ook veel emotie bij kijken. Voor de opdrachtgevers, maar ook voor ons.”

Van vervallen woonhuis tot moderne villa

Na 25 jaar in Rotterdam te hebben gewoond en drukke banen te hebben gehad, zochten de opdrachtgevers hun toevlucht in de natuur. Ze hadden een mooi plekje in de Gelderse bossen gevonden waar een oud, vervallen woonhuis stond.

Het huis was technisch niet meer in orde en voldeed niet aan de manier waarop de opdrachtgevers wensten te leven. Vanuit het idee van duurzaamheid verlangden de opdrachtgevers een modern huis, dat zoveel mogelijk zelfvoorzienend is. Hierbij wilden ze waar mogelijk delen van het oude huis hergebruiken. Het oude huis bleek echter in slechtere staat dan gedacht.

Zo hadden ze gehoopt het oude dak te kunnen hergebruiken. Durk Landman: “Maar toen de aannemer op het dak stond en er letterlijk doorheen zakte, besloten we dat maar niet te doen.”

Wat begon als een verbouwing, eindigde in het bouwen van een bijna volledig nieuw woonhuis. Maar liefst 95% van het huis is nieuw, maar de fundering van het oude huis is wel degelijk gebruikt. Ook zijn een aantal oude muren blijven staan, alsmede twee kelders.

Inbedding in de omgeving

Bij het ontwerpen van een woonhuis houden de architecten van het prestigieuze bureau rekening met de wensen van de opdrachtgever, maar ook met de omgeving. Bij dit project vormde de ambitie om binnen en buiten te integreren een grote rol. Het oude huis had eigenlijk geen relatie met het bos.

Bij het bouwen van het nieuwe huis stond het bos al vanaf het begin centraal. “We hebben de ontwerpen op locatie gemaakt en gepresenteerd. Ook de materialen die we gebruikt hebben zorgen voor een mooie inbedding van het huis in de omgeving”, vertelt de ervaren architect.

Het huis bestaat in essentie maar uit drie materialen: het stucwerk, het kozijnsysteem en de natuursteen. Hierbij is bewust gekozen voor materialen die geen contrast met elkaar vormen. Het huis straalt daardoor eenvoud en rust uit.

De natuursteen zorgt op de juiste plekken voor een zwaartepunt. Met dat natuursteen is ook een buitendouche gebouwd. De opdrachtgever had deze wens in een van de eerste gesprekken laten vallen.

“Het begon als een soort geintje, maar we hebben het in het eerste ontwerp meegenomen en het is er altijd ingebleven. Een uniek element, dat alleen in deze omgeving, met deze mate van privacy, mogelijk is”, vertelt de trotse architect.

Betoverende woonplek

Zowel de opdrachtgevers als de architecten zijn erg tevreden met wat zij gezamenlijk hebben gerealiseerd. Durk Landman beschrijft het huis als “de architectonische vertaling van een droom”.

Tijdens de verbouwing ervaarde hij al hoe bijzonder dit huis zou worden. Maar nu het af is, is pas echt duidelijk wat goed maatwerk en hard werken kunnen opleveren.

“Elke keer dat je vanuit het huis door de grote glazen ramen naar buiten kijkt, krijg je het gevoel dat je op vakantie bent. Je zit midden in het bos en hebt volledige privacy. De schemer zet in, er komt een hertje uit het bos lopen. Het is een magische plek geworden.”

Slanke designhaard

Realisatie dankzij Kachelspeciaalzaak Wichink Kruit B.V …

“De door ons geleverde designhaard Slimfocus van het Franse merk Focus geldt als een fraaie sfeermaker in het stijlvolle interieur. De slanke, hangende én draaibare haard is ontworpen door Dominique Imbert.

Hij ontwerpt al meer dan vijftig jaar unieke haarden. Omdat de haard draaibaar is, kunnen de bewoners van de warmte genieten als ze in de leefkeuken verblijven, maar ook als ze in de woonkamer zitten”, aldus Lian Wichink Kruit, samen met haar broer Arno eigenaar van Wichink Kruit Kachelspeciaalzaak.

In de showroom te Zutphen is een ruim assortiment van Focus aanwezig, de Slimfocus kunt u brandend bewonderen. Wichink Kruit Kachelspeciaalzaak toont op maar liefst 1.500 vierkante meter een zeer breed scala aan kachels, schouwen en haarden.

In de in Zutphen gelegen inspiratieruimte zien we onder meer zo’n 400 vrijstaande haarden en kachels van de grote en kleinere merken uit de haardenbranche en maar liefst 150 brandende inbouwhaarden in allerlei stijlen opgesteld. Van strak en modern tot weelderig en klassiek.

Prachtig resultaat

Realisatie dankzij Tudor Kozijnen … 

“Wij werden door Broos de Bruijn architecten gevraagd om voor deze woning maximale harmonie te creëren tussen buiten en binnen”, aldus Rick Palm van TUDOR, een toonaangevend familiebedrijf gespecialiseerd in transparante ramen en gevels.

Het gebruik van transparante ramen en gevels speelde in dit project een belangrijke rol, vanwege de unieke ligging van het woonhuis in een prachtig natuurgebied. Broos de Bruijn architecten realiseerde o.a. met de kozijnen van TUDOR een buitengewone woning die voor een groot deel uit glas bestaat.

“Bijzonder aan deze woning is dat de keuken is ontworpen als corridor, met twee tegenover elkaar geplaatste glazen gevels met glas van vloer tot plafond, waarbij de binnenvloer aan beide zijden naadloos naar buiten toe overloopt.”

De samenwerking was volgens beide partijen heel prettig. Rick Palm: “Onze kozijnsystemen komen heel mooi tot hun recht in de ontwerpen van Broos de Bruijn architecten. Dat levert altijd weer een prachtig resultaat op, zo ook bij deze woning.”

Fotografie | Stijn Poelstra

Met dank aan de belanghebbende partijen: 

Broos de Bruijn architecten | Tudor Kozijnen

Strikolith | The Flagstone Company

Kachelspeciaalzaak Wichink Kruit B.V.