Indrukwekkend samenspel

Gesloten en open gevels

“De opdrachtgevers wensten een woning die aan de voor en zijkanten privacy biedt en aan de achterzijde een open karakter kent”, legt de ervaren architect Egide Meertens uit.

Creatieve oplossingen maken dat de bewoners kunnen toch kunnen genieten van voldoende lichtinval in het interieur, dat eveneens is ontworpen door Egide Meertens Plus Architecten.

Spannend exterieur

Door verspringende vlakken toe te passen in de gevelarchitectuur oogt het in fraaie bakstenen van de Belgische specialist Heylen Ceramics uitgevoerde exterieur dynamisch en spannend.

Het enige glas dat we aan de voorzijde ontdekken, is verwerkt in de overdekte voordeur.

Via deze deur kijk je dwars door de woning richting de achtertuin, zonder dat je zicht hebt op de keuken of de zitruimte.

Door aan de voorzijde van de zijgevel een raam te situeren, valt op fraaie wijze scheerlicht de woning binnen.

De raampartij is echter zo gepositioneerd dat de privacy van de bewoners ook hier blijft gewaarborgd.

Dynamiek in het interieur

Egide Meertens Plus Architecten tekende niet alleen voor de indeling en situering van de meubelelementen in de woning; het veelzijdig opererende bureau is ook verantwoordelijk voor de materialisatie van het stijlvolle interieur.

Het toegepaste hout zorgt voor warmte en de in delen van de begane grond gerealiseerde gepolierde betonvloer geeft het geheel een stoere touch. De houten kastendeuren in de keuken en de woonkamer – in het wit uitgevoerd – zijn verschuifbaar en geven dynamiek en sfeer aan beide leefruimtes.

Toetreding van daglicht

Aan de achterzijde zorgen de grote raampartijen op de twee verdiepingen voor een heerlijke connectie met het buitenleven. Door de twee terrassen die aan de keuken en de eetruimte grenzen, kunnen de bewoners bij fijne temperaturen ook in de tuin van het weer en de omgeving genieten.

Ook aan de voorzijde op de eerste verdieping is ondanks het gesloten karakter van het exterieur sprake van meer dan voldoende toetreding van daglicht. Dit bereikte Egide Meertens door een glazen dak toe te passen én door bij de badkamer van de ouders een patio te realiseren. Het grote raam – niet zichtbaar vanaf de straat – zorgt dat de bewoners in alle privacy ontspannen kunnen baden in het zonlicht.

Expertise en vakmanschap

Dankzij Fremozia

“Expertise, respect voor het hout en een persoonlijke aanpak”, somt Freek Schueremans enkele zaken op die passen bij zijn in 2009 opgerichte bedrijf Fremozia.

“Onze eigen installateurs plaatsen hoogwaardige parketvloeren die beantwoorden aan de wensen van onze opdrachtgevers. Voor ons is enkel het beste goed genoeg. Dat zie je terug in ons materiaal en de hoogwaardige afwerking. Alle parketvloeren worden gelegd door ervaren vakmannen. Hun vakkennis is cruciaal voor een kwalitatief goede plaatsing en afwerking.”

Hout-specialiteiten

Dankzij Fremozia

Freek Schueremans verkoopt zijn assortiment houtsoorten niet online. Een bewuste keuze. “We willen klanten van dichtbij laten kennismaken met alle houtsoorten, legpatronen en afwerkingen die we aanbieden.

Tijdens een bezoek aan onze parketwinkel begeleiden wij ze graag bij hun keuze”, aldus de vakman, die aanstipt dat Fremozia kwaliteitsvloeren realiseert met onder meer eikenhout en bamboehout.

Hij vervolgt: “Ook verzorgen wij de renovatie van bestaande houten vloeren. Dan moet je denken aan het schuren en afwerken van het hout.”

In de door Egide Meertens Plus Architecten ontworpen woning realiseerde Fremozia geheel naar wens van de bewoners de parketvloeren en bekleedde het in Herent (nabij de stad Leuven) gelegen bedrijf de trap met sfeervol hout.

“In beide gevallen maakten we gebruik van Frans eikenhout, waarbij de vloer is geborsteld en vernist”, besluit de ervaren vakman.

Met dank aan Fremozia voor de parketvloer en de met hout-beklede trap. 

Fotografie | Philippe van Gelooven 

Meer weten over onze professional Egide Meertens Plus Architecten? Klik hier