Intensief, maar geslaagd villaproject

Woongenot

Als sluitstuk van een hofje met vrijstaande villawoningen in het Noord-Hollandse Schoorl ontwierp Bongers Architecten een villa die aanvankelijk buiten de gemeente voorschriften viel. Met als resultaat nu louter tevreden gezichten bij zowel de opdrachtgevers als de gemeente zelf.

Intensief traject

Het echtpaar uit Noord-Brabant had wel oren naar de kavel aan de rand van de Schoorlse Duinen, de laatste nog overgeblevene uit een hofje van elf. Alleen kleefden er nogal wat haken en ogen aan. Het stuk grond, op de hoek van een kleinschalig opgezet villawijkje, was tamelijk ingesloten. De volgens het bestemmingsplan noordwaarts gerichte tuinpositie – niet heel aantrekkelijk dicht bij zee – werkte ook niet mee.

Aan architectenbureau Bongers Architecten daarom de taak te schuiven met positionering en functies. En zie: na een voortraject van meer dan een jaar staat de gewenste villa er dan toch – met een ruime achtertuin op het zuiden.

Positionering

Architect en eigenaar van Bongers Architecten Sander Bongers: “Ons werk bestaat uit meer dan het ontwerpen van mooie gebouwen. Soms is het nodig instanties te overtuigen van je goede ideeën. Het zal heus niet voor niets zijn geweest dat deze kavel zo lang overbleef. En als het dan toch lukt, is de tevredenheid alleen maar groter.”

Bongers voornaamste taak hierbij was het creëren van ruimte aan de zonkant. De woning werd zoveel mogelijk aan de achterkant van de kavel gepositioneerd, waardoor er ruimte vrijkwam op de zuidkant. De tuin werd zo geïntegreerd met de eveneens aan die zijde gepositioneerde living. Bovendien lijkt de kavel nu ook veel groter.

Belijning

Qua architectuur oogt de woning strak en modern – kubistisch bijna. Bongers maakt in zijn ontwerp veel gebruik van belijningen, toegepast in zowel horizontale als verticale richtingen. Het duidelijkst is dit te zien aan de tuinkant, waar verticaal geprofileerde aluminium puien worden omringd door een horizontaal gestuukt kader met overstek, balkon en glazen balustrade.

Een belangrijk element in de woning, meent Bongers: “De woning is energieneutraal ontworpen, voorziet in zijn eigen verbruik. Het doel van het overstek is tweeledig: ’s zomers wordt warmte buiten gehouden, waardoor je dus minder hoeft te koelen, en in de winter kun je genieten van de laagstaande zon die tegelijkertijd ook de woning verwarmt. En het uitzicht dat je hier over de duinen hebt, is echt prachtig.”

Spectaculair

Eenmaal binnen valt direct de strikte scheiding op tussen het woongedeelte beneden en de thuiswerkverdieping erboven. Bongers koos voor zo veel mogelijk openheid op de begane grond, om die vervolgens spectaculair door te zetten met een imposante vide met bijbehorende loopbrug op de verdieping.

Verbinding

Het meest geslaagde onderdeel van het huis, vindt hij: “De splitsing tussen wonen en werken was een belangrijke eis van de bewoners. De uitdaging is om dan toch een bepaald soort verbinding te realiseren. De vide creëert ruimtelijkheid, geeft het huis lucht. Functies zijn gescheiden, maar toch aan elkaar gelinkt.”

Accenten

Net als de buitenkant oogt ook het interieur strak en modern. De wanden zijn overwegend wit gehouden en metalen onderdelen zoals de trapbomen en -leuning, de lichtarmaturen boven de eettafel en delen van de keuken geven de woning een enigszins industrieel voorkomen. Toch wordt het nergens kil of klinisch, onder meer vanwege subtiel aangebrachte houtaccenten, zoals een massief gelamineerde eettafel en houten traptreden.

Al met al spreekt Bongers van een project dat dankzij een goede voorbereiding, soepele samenwerking én de nodige overtuigingskracht succesvol mag worden genoemd. “Oh ja, dat vergeet ik bijna nog. In de voorschriften stond dat er een puntdak op moest. Maar zo is het huis mooier.”

Custom made tot in de puntjes

Realisatie dankzij Bouwonderneming Pieter de Boer … 

Bouwonderneming Pieter de Boer realiseerde de villa in Schoorl, zoals je van een maatwerkbouwer mag verwachten: met oog voor detail en tot in de puntjes verzorgd.

Directeur Pieter de Boer: “We bouwen vaker mooie villa’s, maar dit was er een waarbij alles de goede kant op viel. Vorm, inhoud materialisering … alles is van een even hoog niveau. Zelfs de niet-zichtbare gevelvlakken zijn afgewerkt alsof het een vooraanzicht betreft. Echt bijzonder.”

En dat terwijl het werk allesbehalve eenvoudig was. De Boer moest werken op weinig ruimte, dus was het schipperen met materieel en opslag.

Gelukkig verliep de samenwerking perfect – niet in het minst dankzij de coöperatieve houding van de opdrachtgevers.

De Boer: “Deze mensen wisten wat ze wilden. Dankzij het onderlinge vertrouwen kwamen beslissingen snel tot stand. Van zulke klanten wil ik er wel meer.”

Kans op ‘nul op de meter’ reëel

Realisatie dankzij Installatiebedrijf Witte Installatie … 

Of een woning ‘nul op de meter’ haalt, is voor een groot deel afhankelijk van ontwerp en uitvoering van installaties. Installatiebedrijf Witte Installatie uit Ursem plaatste voor de villa in Schoorl onder meer een hoog rendement lucht/water-warmtepomp in combinatie met balansventilatie.

Volgens directeur Job Witte is de kans dan reëel dat de woning inderdaad in zijn eigen energieverbruik voorziet: “Veel factoren hebben daar invloed op, je kunt pas later zien of dat ook lukt. Maar met deze combinatie is de kans groot.” Witte, die de installatie ook ontwierp, installeerde meer woningen in het wijkje. Hij is lovend over de samenwerking gedurende dit project.

“Belangrijk is dat je voldoende tijd krijgt voor het ontwerp. Ook daardoor kon de planning worden gehaald. Bij veel projecten gaat dit wel anders.”

Fotografie: Alexander Wieferink