Home » Internationale allure in het Gooi

Internationale allure in het Gooi

Station-D Architects ontwerpt magnifieke droomvilla

Door Veerle van Heertum

On-Nederlandse luxe. En een toonbeeld van creativiteit en perfectie. Een unieke woning waarnaar je blijft kijken. Een stukje Miami in het Gooi. Het moge duidelijk zijn dat het door Station-D Architects ontworpen woonparadijs absoluut geen straf is. Gelegen tussen het groen heeft de villa een grote wow-factor. Een plek waar na een intensief proces tussen de opdrachtgevers en het architectenbureau eisen, wensen, dromen en een heldere ontwerpvisie in perfectie samensmelten.

Bij aankomst vallen direct het speelse karakter, de samenhang en de sterke contrasten tussen de verschillende materialen en volumes van de woning op. Lars Hoogewerf, samen met Tim van Beukering en Rico Heykant eigenaar van Station-D Architects: “De woning is opgebouwd uit zes verschillende hoofdvolumes, ontstaan vanuit een clustering van gebruiksfuncties. Deze volumes zijn met elkaar verbonden middels een transparante verkeersruimte, die de woning op beide woonlagen doorsnijdt. Vanuit deze verkeersruimte ervaar je de relatie tussen binnen en buiten, en tussen de begane grond en de eerste verdieping. De verschillende volumes zijn uitgevoerd in een drietal materialen: cementgebonden platen, stucwerk en hout. Samen met de enorme glaspartijen, de verschoven volumes en de overstekken is een woning gerealiseerd die vanuit iedere hoek een andere beleving oproept.”

Eigen identiteit

In één oogopslag is in de dubbelhoge hal de gelaagdheid van de woning zichtbaar dankzij de verbinding met de eerste verdieping, de doorkijkjes en de door de patio tot stand gebrachte verbinding met de tuin, die door Studio REDD is ontworpen naar voorbeeld van Piet Oudolf. “De verschillende woonfuncties op de begane grond zijn in enfilade geschakeld en verspringen ten opzichte van elkaar. Hierdoor is een as ontstaan die alle functies verbindt en waarbinnen de verschillende leefruimtes hun eigen identiteit hebben”, aldus Lars. Met enfilade wordt een reeks aansluitende vertrekken bedoeld, waarbij de deuropeningen in elkaars verlengde liggen op een lange doorlopende as.

Sfeervol centraal punt

Het hart van de woning is de eetkamer, waar de beoogde relatie tussen de verschillende functies en verdiepingen middels een vide het best tot uitdrukking komt. De aangrenzende zwarte keuken en de woonkamer zijn gescheiden door een betonnen wand in schoonbeton met houtnerf. Op de kop van deze betonwand bevindt zich de haardpartij: het sfeervolle centrale punt tussen de verschillende ruimtes. De lager gelegen woonkamer biedt vanaf de bank een heerlijk uitzicht over de omliggende tuin door strategisch gekozen raamopeningen.

Rijk gevoel

De eerste verdieping is opgedeeld in twee delen: één voor de kinderen en één voor de ouders. Ook hier is de relatie met de omgeving weer overal goed te ervaren. De overloop eindigt aan twee zijden met horizontale hoekramen, zodat er een gevoel van oneindigheid ontstaat. Tevens zijn in een aantal kamers hoekramen toegepast. De vleugel voor de ouders is ontworpen als één grote ruimte waarin slapen, kleden en wassen zijn samengebracht. De suite kom je binnen via een gang met kastenwanden, om vervolgens links daarvan de badkamer te bereiken en rechts van de gang de slaapkamer. De kleurstelling in koninklijk blauw zorgt in combinatie met hout en messing voor een rijk gevoel. De badkamer is voorzien van witte marmertegels, een gevlinderde betonvloer, eikenhout en messing sanitair.

Fotografie: Lucas van der Wee

De volgende partijen werkten mee aan dit project:

Station-D Architects | METAGLAS | Different Doors garagedeuren | Borek Tuinmeubelen | Hotbath | Quooker

close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief