Home » Een sexy flair en ultiem woongenot

Een sexy flair en ultiem woongenot

Door Veerle van Heertum

“Jeroen kent ons blijkbaar beter dan dat wij onszelf kennen”, aldus de meer dan tevreden opdrachtgevers na de grondige metamorfose van hun woning, die te zien was in het rtl4-programma De Perfecte Verbouwing. Architect Jeroen de Nijs transformeerde de tochtige jaren ’70-woning, waarin gezelligheid en een connectie tussen de verschillende leefruimtes ontbrak, naar een stijlvolle villa vol verrassing, verbinding en een sexy flair. “Nee, dat dit mogelijk was, hadden we nooit durven dromen. Het voelt goed, alles klopt.”

Onbehaaglijk. Tochtig. Een keuken die in een hoek achter een dikke muur verstopt lag, waardoor contact met de in een andere ruimte spelende kinderen onmogelijk was. De landelijke ligging van de aangekochte woning sprak de opdrachtgevers nog steeds aan en ze onderkenden de potentie van de woning, maar de vlinders die ze bij de aankoop in hun buik hadden, waren wel verdwenen. Voor Jeroen de Nijs de uitdaging om met een verrassend en aansprekend ontwerp – in het programma De Perfecte Verbouwing ‘streed’ hij tegen een andere architect om de opdracht – de verliefdheid terug te brengen. De creatieve vakman stal de harten van het koppel met een rigoureuze metamorfose, waarin onder meer de trap een nieuwe positie kreeg, de keuken naar de nieuw gerealiseerde aanbouw verhuisde, veel meer connectie met de tuin ontstond én het dagelijkse leven zich thans afspeelt rondom de inpandige patio. Daarnaast voegde Jeroen met warme, rijke materialen en luxe en stijlvol meubilair een sexy flair aan het aansprekende totaalplaatje toe. Ook het exterieur onderging een fraaie metamorfose: het gevelmetselwerk werd wit geschilderd en de woning werd voorzien van een rieten kap.

Binnentuin als eyecatcher

“In mijn ontwerpen streef ik naar ruimtelijkheid en licht door een open plattegrond te creëren. Tevens pas ik eerlijke materialen op ambachtelijke wijze toe. In het totaalplaatje weerspiegelt zich het DNA en de authenticiteit van mijn opdrachtgever. In dit ontwerp hebben we de kracht van een aantal oorspronkelijke elementen omarmd en daar voegden we de relatie met de buitenruimte aan toe”, aldus Jeroen. “Alle woonruimtes gaan vloeiend in elkaar over en bieden zicht op de tuin. Door deze loftachtige plattegrond sta je overal in huis met elkaar in contact, wat wordt versterkt door de al aanwezige vide, die we van een andere uitstraling voorzagen. De gecreëerde binnentuin is vanuit alle hoeken in de woning zichtbaar en fungeert als de natuurlijke verbinding tussen de diverse leefzones. Bovendien zorgt hij voor een optimale lichtinval in het hart van de woning.”

Beleving en duurzaamheid

“Onze filosofie is dat een woning vanuit de beleving van het interieur wordt ontworpen. Wij vragen ons altijd af hoe een ruimte gebruikt zal gaan worden, waarbij elke vierkante meter functioneel zal zijn. De relatie met de buitenruimte en de stand van de zon zijn daarin bepalende factoren. Om die reden is de uitbreiding van de keuken en de veranda op het zuiden gepositioneerd en het nieuwe privédomein van de opdrachtgevers op het noorden. Door op deze wijze een gedateerde jaren ’70-woning duurzaam te moderniseren, kan het huis er met gemak weer vijftig jaar tegenaan.”

De volgende partijen werkten mee aan dit project:

Jeroen de Nijs architect – interior – bni