Kantoor getransformeerd naar herenhuis

Metamorfose met respect voor het oude

Hoe tover je een mooi, maar gedateerd herenhuis met kantoorbestemming om naar een ruim en licht stadshuis voor een gezin met zes personen?

Architectenbureau StrandNL uit Utrecht koos voor een licht en modern interieur met behoud van karakteristieke elementen.

Het resultaat is als een licht gezinsherenhuis op een prachtige locatie.

Behoud het historische karakter

Het gezin met vier kinderen was meteen als een blok gevallen voor het fraaie herenhuis in de Utrechtse binnenstad. Alleen de indeling en het interieur, daarvan vond iedereen wel dat er een hoop aan moest gebeuren.

Projectarchitect Geertje Stumpel van architectenbureau StrandNL weet het nog goed.

“Het huis had tot die tijd een kantoorbestemming met kleine kamertjes, was donker en gedateerd ingericht. Tegelijk barstte het van de authentieke details, zoals je vaker ziet in oude herenhuizen.”

“Nu is het huis getransformeerd naar een ruim en licht gezinshuis, met behoud van het historische karakter. Of sterker: dankzij het nieuwe interieur komen de authentieke details nog beter uit de verf.”

Eensluidend

Het herenhuis is van het type zoals je wel vaker ziet op mooie stadslocaties: een ruim, bijna 250 m2 tellend vloeroppervlak dat is verdeeld over drie lagen, met aan de voorkant van het huis metselwerk en aan de achterzijde stukwerk op de gevels.

Aan de achterzijde bevindt zich een tuin, de voorgevel heeft een doorlopende erker met daarboven een topgevel.

Tot zover de buitenkant, want binnen moest het gebeuren. Meer en functionelere ruimte scheppen was een belangrijk thema, zegt Stumpel.

“We hebben beneden onderscheid gemaakt tussen het zitgedeelte en het actieve deel. Aan de voorkant gebeurt het, daar is de reuring van de straat, en daarom bevindt zich daar nu de keuken.”

“De achterkant is meer om je terug te trekken, met de bank, fauteuils en salontafel – een zitgedeelte dat vooral is gericht op de tuin. Zo houd je functies gescheiden, maar bij elkaar vormt het toch één geheel.”

Contrast

Een echte blikvanger op de benedenverdieping is de strak uitgevoerde maatwerkkeuken. Opvallend daaraan is de sprekende groenblauwe kleur van de hoge apparatenwand, tegenover het zacht lichtroze van het spoel-eiland. Een groot contrast in het interieur, zegt ook Stumpel.

“De bewoners zijn echte kookliefhebbers, de keuken vervult daarom een centrale rol. We wilden een keuken die er uit springt, een eyecatcher in het interieur – strak, modern en van alle gemakken voorzien. Maar tegelijk ook een keuken die genoeg sfeer en huiselijkheid in zich heeft voor uitgebreide kooksessies en diners.”

“De gekozen kleur zie je terug in het glas in lood, anders van tint weliswaar. Als geheel blijft de ruimte hierdoor in balans.”

Cadeautje

Een ander ijkpunt was meer daglicht in de woning. Daartoe werd een aantal doorbraken gerealiseerd, zowel beneden als op de verdiepingen. En die bleken soms aangename verrassingen op te leveren.

Stumpel: “De en suite kastenwand tussen de voor- en achterkamer was weggetimmerd. Zonde natuurlijk, want het zijn juist dit soort elementen die deze huizen zo karakteristiek en ook gewild maken. Dan is het mooi om te zien wanneer zo’n element weer in ere is hersteld.”

Iets soortgelijks deed zich voor in het achterkamertje, waar vroeger de keuken was gesitueerd. Er kwam een doorbraak, de vloerafwerking werd verwijderd. De verrassing was groot toen daaronder een granito vloer tevoorschijn kwam. Stumpel: “In oude huizen kom je altijd wel verrassingen tegen. Daarom is zo’n transformatie als hier ook zo boeiend. Je komt iets prachtigs tegen, terwijl je daar helemaal niet op rekent. Zo’n vloer voelt dan als een cadeautje.”

Afstemming

Stumpel blijkt sowieso erg enthousiast over de extra gecreëerde kamer. Want je waant je hier in een heel andere sfeer, zonder dat dat eigenlijk direct opvalt.

Stumpel: “Wat we in de woonkamer en boven hebben gedaan, hebben we ook hier gedaan: de kleuren afgestemd op bestaande elementen. Daar op het glas in lood in de ramen, in het zijkamertje op de granitovloer. Die kamer moet je zien als een ruimte om je terug te trekken, met warme kleuren en dito sfeer. Ik vind het zelf een van de meest geslaagde onderdelen van het interieur.”

Samen

Ook de beide verdiepingen sluiten naadloos aan bij de sfeer en de beleving van beneden. De eerste is toebedeeld aan de ouders van het gezin, bestaande uit een ouderslaapkamer, studeerkamer, badkamer en logeerkamer. De verdieping erboven is voor de kinderen, met hier onder meer nog een extra doucheruimte. Bij elkaar zijn het dezelfde 250 m2 als voorheen gebleven, maar dan wel onherkenbaar veranderd.

Stumpel noemt het één van de mooiere projecten die ze heeft gedaan. “Wat er ook prettig aan was, is dat het allemaal samen is bedacht en uitgewerkt. Je bedenkt iets, legt het vervolgens voor aan de bewoners, en samen kom je tot iets moois. Dat vind ik wel een van de charmes van ons vak.”

Met dank aan de belanghebbende partijen:

StrandNL Architectuur en Interieur | B.R.N.-Parket B.V. | Brandsing Meubelmakers

Fotografie | Miranda Koopman