Home » Kies de leverancier die bij u past

Kies de leverancier die bij u past

Door admin

Juiste keuze in een groot aanbod

Vroeger was iedereen min of meer veroordeeld tot één vaste energieleverancier. U had niets te kiezen, de plek waar u woonde was bepalend voor de vraag van welke leverancier uw gas en elektriciteit kon afnemen.

Op 1 juli 2004 is dat veranderd en sindsdien telt Nederland steeds meer energieleveranciers. Tientallen bedrijven strijden om de gunst van de consument en dat was precies wat met het vrijgeven van de markt werd beoogd.

De gedachte daarbij was dat het concurrentiespel voordelig zou uitpakken voor de eindgebruiker. De vraag is tegenwoordig natuurlijk wel hoe u de juiste keuze kunt maken uit het grote aanbod.

Tarieven goed vergelijken

Gaat u online de tarieven voor energie vergelijken met elkaar, dan valt al snel op dat de verschillen in eerste instantie slechts marginaal lijken te zijn. Dat is natuurlijk niet zo vreemd, want geen enkel bedrijf wil zich uit de markt prijzen door een veel te hoog tarief te berekenen.

Toch zijn er verschillen en daarbij is het zaak om goed op de kleine lettertjes te letten. Krijgt u bijvoorbeeld een welkomstbonus als u klant wordt bij een bedrijf? En hoe zit het met het voortijdige beëindigen van uw contract? Is dat gratis, of wordt in dat geval een boete opgelegd? Let ook op de verschillen in prijs voor vastrecht en verbruik.

Het is de kunst om dit goed af te stemmen op jouw situatie. Met een hoog verbruik bent u gebaat bij een lage verbruikstarief, die een wat hoger vastrecht voldoende compenseert. Andersom kunt u bij een laag verbruik beter kiezen voor een wat hoger verbruikstarief, als u daarmee de maandelijkse kosten voor het vastrecht kunt drukken.

Hoe groen is uw stroom?

Veel mensen staan tegenwoordig een stuk milieubewuster in het leven dan pakweg twintig jaar geleden. Maar hoe is het gesteld met de duurzaamheid van uw leverancier? Kies ook in dit geval de energieleverancier die bij u past.

Voelt u vooral niet schuldig om de overstap te maken. Daar is de hedendaagse marktwerking juist op gericht. Mensen die niet regelmatig overstappen van energie worden al smalend slapende klanten genoemd.

Door bij dezelfde leverancier te blijven hangen, betaalt u vaak ongemerkt meer aan gas en stroom per maand dan strikt nodig is. Zonde, want dat geld had u ook kunnen besteden om iets leuks voor in huis te komen of om lekker lang van op vakantie te gaan!

close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief