Klassiek pand tot in details uitgewerkt

Klassiek pand in Amsterdam

Een uitgeleefd klassiek pand in Amsterdam moest worden omgebouwd tot twee moderne woningen. Het herenhuis, dat uit vijf verdiepingen bestaat, werd daarom opgedeeld: Boven één appartement van twee verdiepingen, voor zoon en dochter en beneden één appartement van drie verdiepingen, voor de opdrachtgever zelf.

Aan al die verdiepingen werden tegelijk verbouwingen uitgevoerd. “Het was soms echt een mierennest van werkers”, aldus Vincent de Bruijn, uitvoerend architect voor dit project.

Sterk bouwteam

Voor het project werd een speciaal bouwteam samengesteld, bestaande uit architectenbureau Broos de Bruijn architecten, aannemer Bolton Bouw en de opdrachtgever, die nauw bij het project betrokken was. “Als architectenbureau hadden wij de luxe dat we alles mochten ontwerpen en beslissen, uiteraard in overleg met de opdrachtgever”, vertelt de ervaren architect trots.

“We hebben op elke vierkante centimeter mogen meedenken. Dat is een luxepositie die we niet altijd hebben. Hierdoor hebben we het project tot in de puntjes kunnen uittekenen. En met dank aan de geweldige aannemer is het ook echt tot in de puntjes uitgewerkt.”

Op maat gemaakt

Dat de woningen tot in de puntjes zijn verzorgd, komt onder meer doordat het bouwteam verschillende gespecialiseerde vakmensen heeft ingeschakeld, zoals een meubelmaker, een vloerleverancier, een installateur en een elektricien.

Vooral de meubelmaker speelde bij de inrichting een grote rol. “Alle meubels, de keuken, de inbouwkasten en de wasbakken met lades en kasten zijn op maat gemaakt”, licht de gerenommeerde architect toe. Dit zorgt er niet alleen voor dat de meubels perfect passen in de woning en dat het er geweldig uitziet, het zorgt ook voor eenheid tussen de verschillende verdiepingen.

“We hebben één houtsoort gebruikt in de meubels, zowel in de badkamers als in de andere ruimtes. Op welke verdieping je ook bent; je herkent dit materiaal meteen. Dit geeft een rustig beeld aan het geheel.”

Harmonie tussen het oude en het nieuwe

Het interieur moest een kalme uitstraling krijgen en er moest balans komen tussen de oude, klassieke elementen van het pand en de moderne inrichting.

“Het oude herenhuis heeft heel veel klassieke elementen en prachtige ornamenten, die karakter geven aan het gebouw. Deze elementen wilden we natuurlijk behouden. Het gevaar was echter dat de woningen met alle tierelantijntjes wat druk en overdadig zouden aanvoelen”, aldus de deskundige architect. Daarom koos hij ervoor om de oude elementen wit te schilderen en op alle verdiepingen dezelfde whitewash houten vloer te gebruiken.

“Door de nieuwe elementen een accent te geven tegen deze rustige achtergrond, komen ze goed naar voren en krijgen de woningen een moderne uitstraling. Dit zie je bijvoorbeeld terug in de keuken; die springt er met zijn zwarte kleur echt uit”, vertelt de architect gepassioneerd.

Bijzonder proces

Op de vraag hoe Vincent de Bruijn terugkijkt op het project antwoordt hij opgewekt: “Ik ben heel erg tevreden. Allereerst natuurlijk omdat de klant super blij is, maar ook omdat ik oprecht trots ben op wat we met z’n allen hebben neergezet. De samenwerking met het hele team was in dit project bijzonder.”

De architect legt uit dat er elke twee weken een bouwvergadering plaatsvond met de opdrachtgever en het hele team. “Aan het begin was het natuurlijk nog een leeggetrokken herenhuis, maar de woningen kregen steeds meer vorm. De opdrachtgever vertelde dat hij het erg leuk vond om dit proces mee te mogen maken. Hij zei zelfs dat hij elke bouwvergadering weer een feestje vond.”

Dit is een groot compliment, vooral als je bedenkt dat een dergelijke grote verbouwing door veel opdrachtgevers juist als stressvol wordt ervaren. “Als architectenbureau in de particuliere sector hebben wij het doel om niet alleen het resultaat, maar ook de weg ernaartoe voor de opdrachtgever tot een leuke ervaring te maken. Dit is een voorbeeld van een project waarbij dat goed is gelukt.”

Fotografie: Mirjam Leeflang.