Klassieke en residentiële woning

Kenmerkende details

Onlangs realiseerde Marinus Weijers van AA+ ontwerpbureau bv uit Berkenwoude een klassieke villa in ‘S Gravendeel. AA+ ontwerpbureau dat is gespecialiseerd in het creëren van luxe villa’s in Gooische en Kempische stijl met kenmerkende, authentieke details.

Traditionele elementen, zoals voordeur-lampen met kaarslicht en ronde spiegels, past Marinus toe bij verbouwingen en in zijn ontwerpen voor luxe, residentiële woningen zoals deze tijdloze villa.

Tijdloze villa

In de Zuid-Hollandse gemeente Hoeksche Waard staat midden in het centrum van ’s-Gravendeel een luxe villa met in dezelfde klassieke stijl een grote garage. De royale woning met overkapte aanbouw is gelegen op een ruim perceel van 900 m. met een heerlijke tuin op het zuiden.

De eigenaren waren onder de indruk van de visie op architectuur van AA+ ontwerpbureau bv en de aandacht van Marinus voor hun woonwensen.

“Expositie op een woonbeurs leidt vaak tot waardevolle ontmoetingen en ervaringen. Zo heb ik ook de huidige opdrachtgevers leren kennen. Ondanks hun vrije zicht op de druk bevaren Dordtse Kil voelden ze zich opgesloten in hun appartement. Ze misten een tuin en gunden hun kleinkinderen ook een fijne buitenruimte. Bovendien wilde de heer des huizes een grote garage om te kunnen sleutelen en klussen.”

“Hun eerste keus ging uit naar een villa in de stijl van een notariswoning. Na hun woonwensen in kaart te hebben gebracht, heb ik voorgesteld om een exclusief op maat gemaakt ontwerp te creëren voor een duurzame en tijdloze villa, voor een fractie meer dan het voorgenomen budget”, memoreert Marinus.

Straatbeeld evenaren

“Het overleg met de welstandcommissie verliep niet zonder tegenstand. Ooit stond op deze plek een klassieke villa en de gemeente wilde een soortgelijke woning terug die zou aansluiten bij de bebouwing. Dat het huidige ontwerp in alle opzichten kenmerken vertoont van een klassieke villa van toen, heeft zowel de gemeente als de eigenaren kunnen overtuigen.”

“Marinus heeft de geschiedenis weer zichtbaar gemaakt. De fraaie stijl in de sfeer van weleer is goed te zien aan de buitenkant. Van binnen is het echter een eigentijdse woning, voorzien van hedendaags comfort.”

“De woning heeft een duidelijke hoofdvorm en kreeg een zadeldak. Rechts aan de achterzijde prijkt een grote garage, waar de eigenaar veelvuldig te vinden is. Aan de straatkant links is een aanbouw gecreëerd met plat dak. Uit liefde voor antieke materialen en gedreven door passie om historische, kwalitatief hoogstaande en karaktervolle bouwmaterialen een nieuw leven te geven, heeft Marinus veel hout gebruikt.”

“De luiken, het gepotdekselde rabat tegen de garage en de eiken gebinten springen het meest in het oog. De gevels van het huis bestaan uit metselwerk met een getrommelde steen. “En niet zo maar eentje. Bij een klassieke villa als deze woning zijn de raakpunten met het verleden van belang”, benadrukt de betrokken ontwerper.

Imposante details

In het interieur is gebruikgemaakt van veel doorleefde materialen. Op de begane grond liggen bourgondische dallen als vloertegel, die Marinus graag gebruikt in nieuwe of te verbouwen woningen.

Het zijn plavuizen van zandsteen, die de unieke authentieke sfeer van een gezellige woonboerderij uitstralen.

De royale klassieke keuken vormt het middelpunt van de woning, met kleuren die prachtig op elkaar zijn afgestemd.

Enkele imposante onderdelen springen in het oog, zoals een drie meter brede stalen schuifdeur naar de tuinkamer en de stalen deur naar de hal.

De living bevindt zich aan de straatzijde en aan de achterkant ligt de tuinkamer met een houten veranda, waarvan de piramidevormige kap in hetzelfde staal is uitgevoerd als de binnendeuren.

Een eiken trap leidt naar de verdieping, waar zich twee grote slaapkamers bevinden met een tweede badkamer.

Afwerking op topniveau

AA+ ontwerpbureau werkt al meer dan 10 jaar volgens een beproefd concept, waarbij een met zorg uitgekozen aannemer het casco bouwt en Marinus Weijers zelf de directie voert. Naast het ontwerp houdt dit advies en supervisie over de afbouw, de inrichting van het interieur, de buitenruimte en overige esthetische onderdelen in.

Elk onderdeel voegt zich naadloos in de ruimte en het afwerkingsniveau dat de ontwerper heeft bereikt is tot in detail bijzonder hoog.

“Voor mij is een project pas geslaagd als werkelijk elk puntje op de i is gezet. Een optimaal gewenst niveau voor alle partijen bereik je uitsluitend door het gehele proces in eigen hand te houden. Niet alleen de bewoners vinden dat hun villa prachtig in het straatbeeld past, maar we hebben ook positieve reacties mogen ontvangen van dorpsbewoners. Een groter compliment kun je als ontwerper niet krijgen”, besluit Marinus tevreden.